search icon

Τράπεζες

Το σχέδιο «Ηρακλής» στη συνάντηση τραπεζιτών με Ζαββό και θεσμούς

Το κυβερνητικό σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών στο επίκεντρο

Με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αλλά και τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργο Ζαββό συναντήθηκαν σήμερα εκ νέου οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Στη συνάντηση, συζητήθηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την ελάφρυνση των τραπεζών από NPLs και NPLEs υπό την ονομασία «Ηρακλής». Πρόκειται για το μηχανισμό προστασίας περιουσιακών στοιχείων (Asset Protection Scheme-ΑPS) που αξιοποιώντας 9 δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων αναμένεται να «σβήσει» κόκκινα δάνεια των τραπεζών ύψους 30 δισ ευρώ.

Στο σχέδιο «Ηρακλής» αναφέρεται εξάλλου και σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, χαρακτηρίζοντάς το φιλόδοξο, ενώ εκτιμά ότι πολύ γρήγορα θα πάρει το «πράσινο φως» των Βρυξελλών όπως είχε συμβεί με το αντίστοιχο ιταλικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα η FAZ αναφέρει ότι «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL) φθάνουν τα 78 δισ. ευρώ. Όμως δεν απειλούν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, από τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν αναχρηματοδοτηθεί επαρκώς με αποτέλεσμα να έχουν θωρακιστεί από τυχόν κινδύνους και τα ποσοστά ιδίων κεφαλαίων να έχουν αυξηθεί. Όσο όμως οι τράπεζες επικεντρώνονται στον περιορισμό των κόκκινων δανείων δεν δίνουν δάνεια».

«Το «Σχέδιο Ηρακλής»», συνεχίζει η εφημερίδα, «προσανατολίζεται στο ιταλικό σχέδιο μείωσης κόκκινων δανείων GACS, το οποίο ωστόσο σε αντίθεση με το ελληνικό, περιλάμβανε, έναντι αντιτίμου, και εγγυήσεις για δάνεια με χαμηλότερο δείκτη φερεγγυότητας. Ο στόχος όμως σε Ελλάδα και Ιταλία είναι ο ίδιος. Η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών έτσι ώστε να αρχίσει και πάλι η χορήγηση πιστώσεων. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πολύ σύντομα το πράσινο φως των Βρυξελλών για το «Σχέδιο Ηρακλής», όπως είχε γίνει και με το ιταλικό πρόγραμμα περιορισμού κόκκινων δανείων, το οποίο, σύμφωνα με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα δεν διαστρέβλωνε τον ανταγωνισμό»

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί και άλλη συνάντηση των επικεφαλής των τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες δεσμεύτηκαν για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Exit mobile version