Επιτόπια επισκόπηση στην Τράπεζα Αττικής πραγματοποιεί σήμερα o Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για τις τράπεζες (SSM). Αντικείμενο η παρουσίαση του πλάνου εξυγίανσης της τράπεζας από τη νέα διοίκηση.
Το σχέδιο θα παρουσιάσει στον SSM ο διευθύνων σύμβουλος της Attica, Θεόδωρος Πανταλάκης. Ο βασικός κορμός του πλάνου της νέας διοίκησης για το 2016 βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
– αύξηση αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων
– οργανωτική αναδιάρθρωση
– περιορισμός του λειτουργικού κόστους
Στη σημερινή συνάντηση, αναμένεται να παρουσιαστούν επίσης οι κινήσεις και ο προγραμματισμός της νέας διοίκησης στους εξής τομείς:
α) Σύνταξη νέου επιχειρηματικού πλάνου, το οποίο θα αντικατοπτρίζει τα τρέχοντα δεδομένα, αλλά και τα αποτελέσματα ενεργειών που θα υλοποιηθούν σύντομα, όπως, ενδεικτικά, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
β) Βελτίωση της πιστοδοτικής διαδικασίας, με έμφαση στη διαδικασία της τιμολόγησης, του προσδιορισμού των χρηματοδοτικών κριτηρίων και της παρακολούθησης της αξίας των εξασφαλίσεων.
γ) Ευθυγράμμιση των έργων πληροφορικής με την ευρύτερη στρατηγική της τράπεζας, κεντρικό συντονισμό των έργων πληροφορικής, καθώς και επικαιροποίηση και συμπλήρωση ορισμένων εσωτερικών διαδικασιών στο πλαίσιο της καλύτερης διαχείρισης του λειτουργικού κινδύνου.
Στη συνάντηση δεν θα είναι παρών ο πρόεδρος της τράπεζας, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος έχει μεταβεί στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ.
Σημειώνεται ότι ο έλεγχος της ΤτΕ για την Attica Bank είχε δείξει ελλείψεις τόσο σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο πολιτικής χορηγήσεων, πληροφοριακών συστημάτων και επιχειρηματικού μοντέλου. Στο πόρισμα εγείρονται επίσης θέματα σχετικά με την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και ειδικότερα με το πώς καλύφθηκαν κεφάλαια 55,7 εκατ. ευρώ. Η αύξηση παραμένει ακόμη ημιτελής κατά το ποσό των 70 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πανταλάκης κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, η ΑΜΚ θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους – θέμα που εωστόσο συναρτάται και με την εξεύρεση ξένου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα ενισχύσει την τράπεζα κεφαλαιακά και παράλληλα θα αναλάβει τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων της, ύψους 1 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η Τράπεζα ψάχνει εναγωνίως ρευστότητα, καθώς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, «δοκιμάστηκε» κυρίως λόγω της απόσυρσης καταθέσεων δημοσίων φορέων από το κράτος και της μεταφοράς τους στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ για το χρέος. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να της δοθεί η δυνατότητα χρήσης ομολόγων με εγγύηση του Δημοσίου για την άντληση ρευστότητας από τον ELA. Διαβάστε περισσότερα εδώ.