search icon

Τράπεζες

Σφίγγει ο κλοιός για τράπεζες – servicers: Οι θεσμικές αλλαγές που αυξάνουν τον ανταγωνισμό και βάζουν κανόνες

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται τις επόμενες εβδομάδες το σχέδιο νόμου που, μεταξύ άλλων, προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς των δανείων, αλλά και την υποχρεωτική τήρηση κανόνων από τις εταιρείες διαχείρισης

Υπό ασφυκτικό κλοιό θα βρεθούν ήδη από τον επόμενο μήνα τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να προβλέπει αφενός, το άνοιγμα της αγοράς των δανείων, «σπάζοντας» έτσι, το μονοπώλιο των συστημικών Ομίλων και αφετέρου, την υποχρεωτική τήρηση κανόνων από τους servicers, προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα οχλήσεων προς τους δανειολήπτες, αλλά και να υπάρξει πλήρη ενημέρωση για τα ανοίγματα που έχουν υπό την «ομπρέλα» τους.

Όπως επισημαίνουν στο newmoney πηγές με γνώση, η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου, το οποίο τις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να ακολουθήσει η ψήφισή του μέσα στον Νοέμβριο. Σε διατάξεις του, μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται τα εξής:

Η δυνατότητα σε μη τραπεζικά ιδρύματα να χορηγούν δάνεια, τόσο στεγαστικά, για τα οποία η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική εδώ και σχεδόν μία 10ετία, όσο και επιχειρηματικά, είτε πρόκειται για αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων είτε για νέο δανεισμό. Πιο αναλυτικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να «ανοίξει» την επίμαχη αγορά, δίνοντας το «πράσινο φως» για την αδειοδότηση εταιρειών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από τρίτους φορείς (π.χ. funds), να δίνουν δάνεια. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η πρωτοβουλία γίνεται σε μία στιγμή, κατά την οποία οι στόχοι των τραπεζών για πιστωτική επέκταση κινδυνεύουν με εκτροχιασμό, γεγονός που δεν αποκλείεται να λειτουργήσει υπέρ των δανειοληπτών, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό. Υπενθυμίζεται ότι, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), οι καθαρές ροές δανείων (νέες χορηγήσεις μείον αποπληρωμές) τους πρώτους οκτώ μήνες του 2023 ήταν αρνητικές κατά 1,794 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι καθαρές ροές προς επιχειρήσεις ήταν -956 εκατ. ευρώ, προς νοικοκυριά -689 εκατ. ευρώ και προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κ.λπ. -148 εκατ. ευρώ.

Η ύπαρξη κανόνων για τους servicers, υπό τη διαχείριση των οποίων βρίσκονται σήμερα δάνεια άνω των 70 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, πέρα από την υποχρεωτική ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2167/2021, η κυβέρνηση – σε συνεργασία με την εποπτική αρχή, η οποία γίνεται αποδέκτης καταγγελιών, αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης – προχωρά στη θέσπιση συγκεκριμένων κανόνων που θα έχουν ως κύριο στόχο την προστασία και πλήρη ενημέρωση των δανειοληπτών.

Για αμφότερες τις πλευρές, άλλωστε, η διαφύλαξη της διαφάνειας των διαδικασιών και των όρων των συναλλαγών (conduct of business) αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ, με το νομοσχέδιο να ρίχνει «φως» στις πρακτικές που εφαρμόζουν οι servicers, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να έχουν πλήρη και real time ενημέρωση για την κατάσταση των οφειλών τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλε διοικητικό πρόστιμο σε έναν εκ των τριών mega servicers για «επαναλαμβανόμενες οχλήσεις και αποστολή εξώδικης επιστολής για ενημέρωση οφειλέτη περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής, η οποία, ωστόσο, είχε υποβληθεί σε ρύθμιση βάσει δικαστικής απόφασης, στο πλαίσιο του ν.3869/2010 και τηρούνταν απαρέγκλιτα». Όσον αφορά στην προσωποποιημένη ενημέρωση, οι servicers ήδη δρομολογούν σημαντικές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκινώντας από την αναβάθμιση των πληροφοριακών τους συστημάτων.

 

Διαβάστε ακόμη

Στην τελική ευθεία το σχέδιο για ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε έσοδα, έξοδα, κάρτες και μετρητά

Mega – κέντρο καινοτομίας από επενδυτικά κεφάλαια του Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη (pics)

Ο σιωπηλός Stefanos, ο Αδωνις και οι Αρμένιοι, το σάρωμα του Χρυσοχοΐδη στα νοσοκομεία και η πώληση της Εθνικής Τράπεζας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
 

 

Exit mobile version