search icon

Τράπεζες

«Σφήνα» στα επενδυτικά σχέδια του CVC μπαίνουν Fosun και Emma Capital

Αποφασισμένες, εάν όχι να ανακόψουν, αλλά τουλάχιστον να καθυστερήσουν, την επενδυτική… φόρα, που έχουν πάρει οι Αμερικάνοι του CVC εμφανίζονται Fosun και Emma Capital, μπαίνοντας «σφήνα» στις διαδικασίες πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και Vivartia αντίστοιχα

Αποφασισμένες, εάν όχι να ανακόψουν, αλλά τουλάχιστον να καθυστερήσουν, την επενδυτική… φόρα, που έχουν πάρει οι Αμερικάνοι του CVC εμφανίζονται Fosun και Emma Capital, μπαίνοντας «σφήνα» στις διαδικασίες πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής και Vivartia αντίστοιχα.

Ειδικότερα, ενόσω η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται σε συνεννόηση με τους συμβούλους της πώλησης του ασφαλιστικού της «βραχίονα» για την νέα πρόταση, που κατέθεσε το CVC, αλλά και τις βελτιώσεις, που υπόσχεται, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιδόσεις του δικτύου bancassurance, με τις πληροφορίες να θέλουν τις όποιες αποφάσεις να ανακοινώνονται – εκτός απροόπτου – εντός των επόμενων 10 με 15 ημερών, επανέρχεται στο προσκήνιο η Fosun.

Όπως είχε γράψει σε σχετικό δημοσίευμά του το ΝΜ (Μετά τη CVC Capital μπαίνει και η κινεζική Fosun για την Εθνική Ασφαλιστική), το ενδιαφέρον των Κινέζων παραμένει «ζωντανό», παρά την απουσία τους από τον σχετικό διαγωνισμό, στο πλαίσιο της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο Όμιλος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έτσι ώστε σε περίπτωση, που δεν «κλειδώσει» το deal με τους Αμερικανούς, να μπορέσει να επανέλθει, προσφέροντας στη διοίκηση της τράπεζας μία εναλλακτική σε σχέση με το ΙΡΟ. Όπως, ωστόσο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά (σ.σ. η ΕΤΕ έχει περιθώριο για την πώληση έως τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ και στην πρόσφατη παρουσίαση προς τους επενδυτές, με αφορμή το «πράσινο» ομόλογο, χαρακτηρίζει το 2021 ως έτος αποεπένδυσης από την Εθνική Ασφαλιστική).

Την ίδια στιγμή, δυναμικά στο προσκήνιο της πώλησης της Vivartia φέρεται να εισέρχεται και η Emma Capital λίγες ημέρες πριν λήξουν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις της MIG με το CVC. Πρόκειται γιa τον Όμιλο, ιδιοκτησίας Jiri Smejc, που είναι γνωστός στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ και ο οποίος είχε καταθέσει τον περασμένο Σεπτέμβριο πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης, ύψους 600 εκατ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ εάν αφαιρεθούν οι δανειακές υποχρεώσεις). «Η MIG υπήρξε αποδέκτης μη δεσμευτικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος υπό όρους από την Emma Capital για την εξαγορά έως και του συνόλου του ποσοστού συμμετοχής της στη Vivartia», τόνιζε ο Όμιλος στην τότε ανακοίνωσή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προσθέτοντας, ωστόσο, πως δεν ήταν σε θέση κατά το τρέχον διάστημα να εισέλθει σε συζητήσεις, «δεδομένου ότι ευρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις για την αναχρηματοδότηση του εταιρικού δανεισμού της με επενδυτικά κεφάλαια (σ.σ. Farallon – Oak Hill), στο πλαίσιο των οποίων παρέχονται οι συνήθεις στις περιπτώσεις αυτές πληροφορίες για τη διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου».

Δυνατός «παίκτης» το CVC

Από το 2017, που «πάτησαν» σε ελληνικό έδαφος εξαγοράζοντας το Metropolitan Hospital, μέχρι σήμερα, το αμερικανικό fund «μετρά» ουκ ολίγες τοποθετήσεις σε ελληνικές εταιρίες.

Πιο αναλυτικά, περισσότερο… δραστήριο εμφανίζεται στον χώρο της υγείας, αποκτώντας μερικά από τα πλέον σημαντικά ιδιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα, όπως το Iaso General (κατόπιν Metropolitan General), το Υγεία – συμπεριλαμβανομένων των μαιευτικών κλινικών Λητώ και Μητέρα – αλλά και την Creta InterClinic στη μεγαλόνησο.
Παράλληλα, το fund εισήλθε και στον τουριστικό κλάδο, αποκτώντας τις μαρίνες, που κατείχε στην Ελλάδα ο Όμιλος Dogus. Πρόκειται για αυτές των Φλοίσβου, Ζέας, Λευκάδας και Κέρκυρας, τα ποσοστά των οποίων απέκτησαν οι Τούρκοι μετά από σχετικές συμφωνίες με τη Lamda Development και τον Όμιλο Κυριακούλη.

Τέλος, προσφάτως απέκτησαν μειοψηφική συμμετοχή και στο μετοχικό κεφάλαιο του Skroutz, το τέταρτο πιο δημοφιλές site στην Ελλάδα μετά τα Google, Facebook και YouTube, με έξι εκατομμύρια πελάτες, περισσότερα από 4.500 συνεργαζόμενα e-καταστήματα και 10 εκατομμύρια προϊόντα.

Exit mobile version