search icon

Τράπεζες

Servicers: Τα «μορατόρια» δεν είναι αυτοσκοπός για τα μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια

Οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις σε διάστημα ενός χρόνου έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις δανείων, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ - Το ύψος των δανείων που διαχειρίζονται οι 25 εταιρείες του κλάδου και η συζήτηση περί συγχωνεύσεων

Σε αναστολές πληρωμών «όπου χρειάζεται» και αφού προηγουμένως έχουν εξεταστεί όλες οι άλλες λύσεις, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να διευκολύνουν τους οφειλέτες να ξεπεράσουν τον… σκόπελο της πανδημίας, προχωρούν οι servicers στην περίπτωση των δανείων, που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος.

«Σε αντίθεση με τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όπου τα “μορατόρια” δεν έχουν επίπτωση στα δάνεια, δεν κινδυνεύουν, δηλαδή, να χαρακτηριστούν μη εξυπηρετούμενα, στα χαρτοφυλάκια, που έχουν πουληθεί σε funds και έχουμε αναλάβει τη διαχείρισή τους οι αναστολές δεν είναι αυτοσκοπός», τονίζει στο ΝΜ στέλεχος μίας εκ των 25 εταιρειών, οι οποίες έχουν φτάσει σήμερα να διαχειρίζονται δάνεια πέριξ των 80 δισ. ευρώ, αποτελώντας, επί της ουσίας, τον τρίτο πυλώνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παράλληλα με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Και συνεχίζει: «οι τράπεζες απλά “κλοτσάνε” το τενεκεδάκι πιο κάτω, μέχρι να ομαλοποιηθεί η οικονομία. Αυτό δεν μπορούν να το κάνουν πρωτίστως οι επενδυτές, που έχουν δώσει χρήματα και περιμένουν μέσω των ανακτήσεων να ενεργοποιηθεί το business plan και κατ’ επέκταση εμείς, που, ουσιαστικά, ενεργούμε υπό την καθοδήγησή τους».

Για τα συγκεκριμένα δάνεια, οι servicers προκρίνουν τη λύση των ρυθμίσεων, οι οποίες, όμως, δεν είναι… κουβέρτα – μία λύση, δηλαδή, που να καλύπτει τους πάντες – αλλά πιο προσωποποιημένες. Όπως προκύπτει, άλλωστε, από τα στοιχεία, που ανακοίνωσε η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), το διάστημα Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020 τα μέλη της προχώρησαν σε ρυθμίσεις δανείων, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που αφορούν σε πάνω από 67.000 δάνεια (61.117 ιδιωτών, αξίας 1,2 δισ. ευρώ και 6.375 επιχειρήσεων, αξίας 1,3 δισ. ευρώ). «Πρόκειται για χαρτοφυλάκια, που έχουν ήδη βγει εκτός τραπεζικού συστήματος», σημειώνει το παραπάνω στέλεχος, υπογραμμίζοντας πως οι ρυθμίσεις, που γίνονται, στο πλαίσιο της διαχείρισης των χαρτοφυλακίων των συστημικών Ομίλων, είναι πολλαπλάσιες.
Σε οκτώ στις 10 περιπτώσεις δε, ήτοι σε περίπου 54.000 δάνεια, εφαρμόστηκαν «κουρέματα», με το ποσοστό να «αγγίζει» το 80% στο καταναλωτικό και έως 30% με 40% στο στεγαστικό και επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο αντίστοιχα.

Οι τρεις mega servicers και η συζήτηση περί συγχωνεύσεων

Τρεις μεγάλους servicers, την DoValue Greece, που προέρχεται από τα… σπλάχνα της Eurobank, την Intrum, η οποία έχει λάβει ως «προίκα» τα «κόκκινα» δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς και την νέα Cepal της Alpha Bank, διαθέτει η επίμαχη αγορά. Από κοντά είναι, τόσο η Qquant του Ομίλου Qualco, όσο και η B2Kapital του νορβηγικού ομίλου B2Holding, ενώ μικρότερα χαρτοφυλάκια διαχειρίζονται εταιρείες, όπως η Hoist, η Carval, η APS και η UCI.
«Το γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά “κόκκινων” δανείων στην Ευρώπη δεν σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίξει ένα τόσο μεγάλο πλήθος εταιρειών», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές, υιοθετώντας, ουσιαστικά, την άποψη όσων «βλέπουν» συγχωνεύσεις προσεχώς. Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπάρχουν και εκείνοι, που ισχυρίζονται πως, παρά τη συγκέντρωση της αγοράς σε μεγάλους παίχτες, θα δημιουργηθεί η ανάγκη για εταιρίες διαχείρισης, εξειδικευμένες σε επίπεδο asset classes (corporate, tourism, commercial development, residential, shipping). Όπως τονίζουν, «αυτές θα συνεργαστούν με τράπεζες, funds, αλλά και μεταξύ τους, ώστε να προσφέρουν ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις προς όλα τα μέρη».

Exit mobile version