search icon

Τράπεζες

Σε τροχιά κερδοφορίας παραμένουν οι τράπεζες – Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

Κέρδη, άνω του ενός δισ. ευρώ, αναμένει η αγορά, με τις επιδόσεις των τραπεζών να είναι υψηλότερες σε ετήσια βάση, παρά τις όποιες αποκλίσεις σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023 – Οι «προβολείς» στα μερίσματα

Σε τροχιά κερδοφορίας παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες, με τις επιδόσεις τους το α’ τρίμηνο του 2024 να είναι υψηλότερες σε ετήσια βάση, παρά τις όποιες αποκλίσεις αναμένονται – κυρίως στα έσοδα από τόκους και την πιστωτική επέκταση – εν συγκρίσει με το τελευταίο τρίμηνο του περυσινού έτους.

«Η συνολική κερδοφορία που περιμένουμε για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 από τις τέσσερις τράπεζες αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ», τονίζουν στο «business stories» αναλυτές της αγοράς, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, το επιπλέον κόστος που προκύπτει από τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Πιο αναλυτικά, ο SSM έχει διαμηνύσει προς τις τράπεζες ότι από τις αρχές του 2025 δεν θα λαμβάνει υπόψη τις προβλέψεις που αναλογούν στα επίμαχα δάνεια, τα οποία τελούν σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών. «Αυτή η επίπτωση θα μπορούσε να περάσει είτε μέσα από την κερδοφορία είτε μέσα από τα κεφάλαια, με τις τράπεζες να προκρίνουν τη δεύτερη λύση», εξηγούν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η κατάσταση θα αντιστραφεί όταν θα ξεκινήσουν οι αποπληρωμές. Αξίζει να αναφερθεί πως πρόκειται για οφειλές από το κράτος, ύψους δύο δισ. ευρώ, με το υπουργείο Οικονομικών να σχεδιάζει τον διακανονισμό του μεγαλύτερου μέρους έως το τέλος του 2024.

Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2024, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, κ. Μάνο Χατζηδάκη, αυτά θα έχουν ως εξής:

Τα έσοδα από τόκους θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι τα επιτόκια στις αρχές του 2024 παραμένουν υψηλότερα εν συγκρίσει με αυτά του 2023. Σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του περυσινού έτους, ωστόσο, αναμένεται ότι θα είναι χαμηλότερα κατά 3% με 5%, ως απόρροια και της πιστωτικής επιβράδυνσης. «Το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους συνεχίστηκαν οι αποπληρωμές, οι οποίες ‘άγγιξαν’ το 1,6 δισ. ευρώ. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, βέβαια, η τάση αυτή φαίνεται να έχει αντιστραφεί, αλλά το α’ τρίμηνο δεν αναμένεται να δείξει αύξηση στα υπόλοιπα των δανείων», εξηγεί ο κ. Χατζηδάκης. Αξίζει να αναφερθεί πως το 2023 έκλεισε με επιτοκιακά έσοδα, ύψους άνω των οκτώ δισ. ευρώ, για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ήτοι αυξημένα κατά περίπου τρία δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στόχος των τεσσάρων Ομίλων δε, είναι αυτά να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα: η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει επιτοκιακά έσοδα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ το 2024 και 1,8 δισ. ευρώ τη διετία 2025 – 2026, ενώ η Alpha Bank εκτιμά πως αυτά θα αυξηθούν κατά 5% εν συγκρίσει με το 2023. Η Eurobank στοχεύει σε καθαρά έσοδα από τόκους 2,3 δισ. ευρώ το 2024 και 2,4 δισ. ευρώ το 2026 και τέλος, η ΕΤΕ αναμένει πως αυτά θα παραμείνουν αμετάβλητα.

Εξίσου… επιβαρυντικά προς τα επιτοκιακά έσοδα του α’ τριμήνου του 2024, πάντως, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν αφενός, η συνέχεια της μετανάστευσης των καταθέσεων προς τις προθεσμιακές, αν και με μικρότερο ρυθμό και αφετέρου, οι ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών για την κάλυψη της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), οι οποίες είχαν υψηλότερο κουπόνι.

Στον αντίποδα, τα έσοδα από προμήθειες θα επιδείξουν μία σταθερότητα. «Επειδή έχουμε ημερολογιακές διαφορές, δηλαδή, το δ’ τρίμηνο έχει περισσότερες ημέρες από το α’ τρίμηνο, θα υπάρξει μία μείωση της τάξεως του 1% στα έσοδα από προμήθειες», αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης. Υπενθυμίζεται πως αυτά πέρυσι «άγγιξαν» το 1,8 δισ. ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς να εκτιμά πως εφέτος θα διαμορφωθούν στα 600 εκατ. ευρώ και τη Eurobank στα 630 εκατ. ευρώ, ενώ εξίσου αισιόδοξες εμφανίζονται, τόσο η Alpha Bank, όσο και η ΕΤΕ.

Οι εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα είναι, επίσης, μικρές, με τις προβλέψεις για το κόστος απομείωσης να κινούνται στο guidance που έχουν δώσει οι τράπεζες, ήτοι για 70 έως 90 μονάδες βάσης, το οποίο ανά τράπεζα μεταφράζεται από 65 έως 90 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο. Υπενθυμίζεται πως, με βάση τα business plans, η Τράπεζα Πειραιώς προσβλέπει σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από 3,5% εφέτος, οι Eurobank και ΕΤΕ 3,5% και η Alpha Bank 5%.

Τα οργανικά έξοδα θα είναι αυξημένα λόγω πληθωρισμού.

Ο «χορός» των αποτελεσμάτων

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι αυτή που ανοίγει πρώτη την ερχόμενη Τρίτη, 30 Μαίου, τον «χορό» των αποτελεσμάτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «b.s.», οι επιδόσεις της θα είναι πολύ καλές και σύμφωνες με το guidance που είχε δοθεί στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου. Η έκπληξη θα προέλθει από τον δείκτη RoTE, ο οποίος θα βρεθεί ήδη από το α’ τρίμηνο του 2024 πάνω από το στόχο για το σύνολο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα ανέμενε αυτός να φτάσει στο 14% εφέτος, υποστηριζόμενος από τα πολύ καλά έσοδα. Την ίδια στιγμή, τα νέα NPEs θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, με τη διοίκηση να καταγράφει καλές επιδόσεις συνολικά στο θέμα της ποιότητας του ενεργητικού.

Τη «σκυτάλη» λαμβάνει την αμέσως επόμενη ημέρα η Εθνική Τράπεζα, ενώ για τις 16 Μαίου έχουν προγραμματίσει να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους Alpha Bank και Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται και στις επικείμενες αποφάσεις του SSM για το μέρισμα, με τις τράπεζες να έχουν προϋπολογίσει στα κεφάλαιά τους την επίπτωση από τις εξής διανομές:

Διαβάστε ακόμη: 

Στην Ε.Ε το Πρόγραμμα Σταθερότητας – Πώς θα κινηθεί η οικονομία μέχρι το 2027

Βασίλης Γκρίσιν: Σε νέο σφυρί και με «σκόντο» τα οικόπεδα στη «νησίδα του Ανιέλι» στους Παξούς (pics)

Εφορία…. παντού – Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version