search icon

Τράπεζες

Σε «τροχιά» κερδοφορίας παραμένει η Attica Bank – Τα «αποκαλυπτήρια» για το κόστος εξυγίανσης και τα επόμενα βήματα

Στα αποτελέσματα που ανακοινώνονται μετά το κλείσιμο του Χ.Α., η τράπεζα αναμένεται να εμφανίσει θετική πιστωτική επέκταση κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τα βλέμματα και στην επερχόμενη ΓΣ στις 16 Ιουλίου

Σε «τροχιά» κερδοφορίας συνεχίζει να κινείται η Attica Bank, με τις επιδόσεις της το α’ τρίμηνο του 2024 κυρίως στο σκέλος της πιστωτικής επέκτασης να είναι υψηλότερες εν συγκρίσει με την υπόλοιπη τραπεζική αγορά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, στα αποτελέσματα που ανακοινώνονται σήμερα, Παρασκευή, μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, θα επιβεβαιώνεται η παραμονή της τράπεζας στην κερδοφορία, συνεχίζοντας έτσι, την πολύ καλή πορεία του 2023. Το περυσινό έτος, άλλωστε, αποτέλεσε ορόσημο για την Attica Bank, σηματοδοτώντας την εξυγίανση, την ανάκαμψη και την επιστροφή της σε λειτουργική κερδοφορία, μετά από σειρά ετών. Παράλληλα, η τράπεζα θα εμφανίσει θετική πιστωτική επέκταση (σ.σ. όταν συνολικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα κινήθηκε αρνητικά), με έμφαση στην επιχειρηματική τραπεζική και δη, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιδίωξη της διοίκησης, πάντως, είναι η επέκταση σε όλους τους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας που αφορούν σε μεγάλα έργα στην ενέργεια, τις υποδομές, τον τουρισμό, το real estate και τη μεταποίηση. Τέλος, θα καταγράφεται περεταίρω μείωση των λειτουργικών εξόδων, όπως έγινε και πέρυσι, με την πτώση σε ετήσια βάση να «αγγίζει» το 18%, ως απόρροια της περιστολής κυρίως στις καταβαλλόμενες αμοιβές τρίτων, αλλά και του εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων.

Πέραν των αποτελεσμάτων, πάντως, η αγορά έχει στραμμένους τους «προβολείς» της στην επικείμενη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, στις 16 Ιουλίου, οπότε και εκτιμάται ότι θα γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» του πορίσματος της DBRS για το κόστος της εξυγίανσης από τα «κόκκινα» δάνεια και συνεκδοχικά για το ύψος των νέων κεφαλαιακών της αναγκών. Προ ώρας οι πληροφορίες επιμένουν πως το «κοστούμι» θα διαμορφωθεί σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, με τους βασικούς μετόχους – το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και τη Thrivest – να έχουν ήδη συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και εντέλει στη συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα. Όπως είχε γράψει το newmoney, σε πρώτη φάση οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ κατά το ποσοστό τους, ενώ «κλειδί» στις εξελίξεις θα αποτελέσουν οι αδιάθετες μετοχές, με την είσοδο τρίτων επενδυτών να θεωρείται ως εξαιρετικά πιθανή. Το ποσοστό τους, ωστόσο, θα είναι μικρό, δίνοντας έτσι, τη δυνατότητα στη Thrivest να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας, μεγαλύτερης, ισχυρής, αλλά ευέλικτης τράπεζας, με υγιή στοιχεία ενεργητικού και επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, που θα αποτελέσει τον 5ο πόλο του συστήματος, εντείνοντας έτσι, τον ανταγωνισμό προς όφελος των δανειοληπτών – καταθετών.

Ο Νόμος Χαρδούβελη

Μεταξύ των θεμάτων της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank ξεχωρίζει αυτό της απένταξης από τον Νόμο Χαρδούβελη, μέσω του οποίου οι τράπεζες μετέτρεψαν μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε οριστικές και εκκαθαρισμένες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits –DTCs) έναντι του Δημοσίου.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της πρόσκλησης, «η γενική συνέλευση της τράπεζας στις 06-07-2023 ενέκρινε την παροχή ειδικής εξουσίας προς το διοικητικό συμβούλιο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη λήξη της ένταξης της τράπεζας στο ειδικό πλαίσιο. Το διοικητικό συμβούλιο, στη συνεδρίασή του στις 08-11-2023 και λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν εξαντληθεί τα ποσά του DTC, για τα οποία είχε σχηματιστεί σχετική απαίτηση έναντι του Δημοσίου, έχουν εκλείψει οι λόγοι υπαγωγής στο ειδικό πλαίσιο και δεν δημιουργείται καμία αρνητική επιρροή από την απένταξη στα βιβλία και μεγέθη της τράπεζας, αποφάσισε την υποβολή προς την εποπτική αρχή αίτησης προς έγκριση της λήξης της ένταξης της τράπεζας στις διατάξεις του Νόμου. Στις 19-01-2024, η τράπεζα κατέθεσε στην Τράπεζα της Ελλάδος την αίτηση απένταξης και έλαβε σχετική έγκριση στις 08-02-2024».

Διαβάστε ακόμη

Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή: 155 δισ. το «βουνό» των χρεών προς το Δημόσιο – Ούτε το 5% σε ρύθμιση

Helleniq Energy: Όλα τα σενάρια που είναι στο τραπέζι για Elpedison και ΔΕΠΑ Εμπορίας

Οδυσσέας Αθανασίου: «Τα Χριστούγεννα του 2026 το project του Ελληνικού θα έχει ζωή»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version