Το «ταξίδι» προς την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους ξεκινούν οι τράπεζες, έχοντας ως σύμμαχο τον… ούριο άνεμο που πνέει στη χώρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, οι οποίες εξασφάλισαν την πολιτική συνέχεια και κατ’ επέκταση σταθερότητα που είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις.
Το εναρκτήριο λάκτισμα για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δόθηκε χθες, Τετάρτη, από τη Eurobank, η οποία προτείνει στους μετόχους της την επαναγορά του ποσοστού που το Ταμείο κατέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1,10 ευρώ και 1,90 ευρώ/μετοχή. «Το διοικητικό συμβούλιο κρίνει ότι το εταιρικό συμφέρον επιβάλλει την επιστροφή σε μία καθαρά ιδιωτική μετοχική σύνθεση και την παύση των ιδιαίτερων δικαιωμάτων του Ταμείου στην εταιρεία. Ως εκ τούτου, το δ.σ. θεωρεί πως το υπερισχύον εταιρικό συμφέρον δικαιολογεί την επαναγορά μόνο από το Ταμείο και όχι από όλους τους μετόχους κατ’ αναλογία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα προς τους μετόχους, οι οποίοι θα κληθούν να υπερψηφίσουν την πρόταση επαναγοράς στην επικείμενη γενική συνέλευση της τράπεζας (σ.σ. στις 20 του ερχόμενου μήνα), προσθέτοντας πως αυτή «εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εταιρικό συμφέρον».
Αξίζει να αναφερθεί πως στη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή της Eurobank έκλεισε στο 1,46 ευρώ, με το «ταβάνι» να τοποθετείται στο 1,57 ευρώ από τις αρχές του χρόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διοίκηση με βάση τα σημερινά δεδομένα προσφέρει premium 30%, διαβλέποντας σημαντικές προοπτικές ανόδου, εξ ου και η τιμολόγηση στο 1,90 ευρώ/μετοχή. Σε κάθε περίπτωση, μετά το «πράσινο φως» από τη γενική συνέλευση θα ακολουθήσει το επίσημο αίτημα προς το ΤΧΣ, με την επικύρωση της διαδικασίας, όπως είχε επισημάνει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, να διαρκεί περί τις έξι με οκτώ εβδομάδες. Επομένως, εάν δεν υπάρξουν τρομερές εκπλήξεις η Eurobank θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το deal το αργότερο έως τον προσεχή Νοέμβριο.
Στα «χέρια» ιδιωτών, βέβαια, θα επιστρέψουν το αμέσως επόμενο διάστημα – και οπωσδήποτε έως τα τέλη του 2025, οπότε και θεωρητικά παύει η ισχύς του ΤΧΣ – και οι υπόλοιπες τράπεζες, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να καταγράφεται αυξημένο εν όψει και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας που μόλις χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, τοποθέτησε χρονικά σε ορίζοντα εβδομάδων. «Οι προοπτικές της χώρας, αλλά και τη Τράπεζας Πειραιώς, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τη χρηματιστηριακή αγορά και το επενδυτικό κοινό. Οι αποτιμήσεις των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών έχουν ενισχυθεί. Με τρεις από τους τέσσερις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να τοποθετούν την Ελληνική Δημοκρατία μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, η χώρα μπορεί σύντομα να ανακτήσει τη θέση που έχασε πριν από μία 10ετία», σχολίασε σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο κ. Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, στην οποία το Ταμείο κατέχει ποσοστό 27%, για να προσθέσει: «Ο γενικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει άνοδο 36% από τις αρχές του έτους, ο τραπεζικός δείκτης 53% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς 94%».
Όσον αφορά στις υπόλοιπες τράπεζες, το μεγαλύτερο ποσοστό κατέχει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα (40,3%), ενώ στην Alpha Bank αυτό διαμορφώνεται στο 9%. Οι μετοχές τους έκλεισαν χθες στο 5,77 ευρώ και 1,47 ευρώ αντίστοιχα, με την άνοδο από τις αρχές του χρόνου να «αγγίζει» το 53% και 43%. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση, μέσω, ωστόσο, της σταδιακής διάθεσης των μετοχών, ειδικά στις περιπτώσεις, όπου η συμμετοχή του Δημοσίου είναι αυξημένη. Ανεξαρτήτως δε, της μεθόδου που θα ακολουθηθεί θα υπάρξει οπωσδήποτε διαγωνιστική διαδικασία, η οποία θα είναι ανοιχτή, τόσο σε εγχώριους, όσο και σε διεθνείς επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε προσφάτως ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, κ. Ηλίας Ξηρουχάκης, μεγάλο ρόλο στη διαδικασία επιλογής των επενδυτών θα παίξει – πέραν της φύσης τους – η δυνατότητα και η δεδηλωμένη πρόθεσή τους για μελλοντική στήριξη της εκάστοτε τράπεζας – εκτός, δηλαδή, της αρχικής επένδυσης – σε δυνητικά δύσκολες συνθήκες αβεβαιότητας και μεταβλητότητας.
Διαβάστε ακόμη
Τα 7 μέτρα – «ανάσα» που εντάσσονται στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ