Προσηλωμένες στον στόχο τους, που δεν είναι άλλος από τη δραστική μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων τους – ει δυνατόν σε μονοψήφιο ποσοστό – παραμένουν οι τράπεζες, ανεβαίνοντας, η καθεμία με τον δικό της ρυθμό, τα… σκαλοπάτια των τιτλοποιήσεων.
Η Eurobank, που ήταν και η πρώτη, που έθεσε σε λειτουργία το εμπροσθοβαρές σχέδιό της, εντάσσοντας υπό τη «σκέπη» του «Ηρακλή» το project Cairo, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, βρίσκεται πλέον στη φάση της διανομής στους μετόχους της του mezzanine κομματιού, με τη διοίκηση να εκτιμά πως η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μήνα.
Βάσει του σχεδιασμού, που παρουσιάστηκε στους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, οι μέτοχοι θα λάβουν 1 μετοχή του SPV για κάθε 12 μετοχές της Eurobank.
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΝΑ Plus), αυτή αναμένεται να έχει ξεκινήσει το αργότερο έως τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως η τιτλοποίηση Cairo έχει «σπάσει» σε τρία SPVs: Στο πρώτο εντάχθηκαν καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο δάνεια λιανικής, ύψους τριών δισ. ευρώ, ενώ στο τρίτο επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων, ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της, επέλεξε την Intrum ως τον προτιμητέο επενδυτή για την τιτλοποίηση 58.000 «κόκκινων» στεγαστικών δανείων (project Phoenix), μεικτής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ.
Ο σουηδικός Όμιλος θα αγοράσει το 30% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης (mezzanine και junior notes), με την τράπεζα να εξετάζει το ενδεχόμενο να διανείμει στους μετόχους της ποσοστό 65% των ομολόγων ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, διακρατώντας η ίδια ποσοστό 5%.
«Μετά την ολοκλήρωση του εν εξελίξει εταιρικού μετασχηματισμού (hive-down), το νέο αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα θα διακρατήσει ποσοστό 100% των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και 5% των ομολόγων ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Υπογραμμίζεται πως η Πειραιώς έχει αιτηθεί εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους έως ένα δισ. ευρώ, ενώ, παράλληλα, «τρέχει» και την έτερη τιτλοποίηση (project Vega, 53.000 δάνεια, ύψους πέντε δισ. ευρώ).
Η Alpha Bank «σκανάρει» τους τέσσερις υποψήφιους, που πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για το Project Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιλογή αναμένεται να γίνει στις αρχές Οκτωβρίου, με στόχο η μεταβίβαση να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020. Επισημαίνεται πως στη short list της τράπεζας βρέθηκαν οι Pacific Investment Management (Pimco), Cerved Group, Credito Fondiario (η οποία ανήκει στην Elliott Asset Management) και Davidson Kempner Capital Management.
Εκτός διαδικασίας έμεινε αφενός, η Fortress, η οποία, ωστόσο, «συνδέεται» με την Alpha Bank, έχοντας αποκτήσει το χαρτοφυλάκιο Neptune με «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, που φέρουν εξασφαλίσεις και η διαχείριση του οποίου ανατέθηκε στη Cepal και αφετέρου, η Bain Capital.
Αργότερα μέσα στο τρέχον έτος σχεδιάζει να εκκινήσει τη διαδικασία τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Project Frontier) η Εθνική Τράπεζα. Στόχος της διοίκησης είναι αυτή να έχει ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του 2021, με την τράπεζα να επιτυγχάνει το… ξεκαθάρισμα των 2/3 των “κόκκινων” ανοιγμάτων της. Το project αφορά σε 200.000 δάνεια, 90.000 οφειλετών, με την τράπεζα να έχει ολοκληρώσει όλα τα προπαρασκευαστικά στάδια και να αναμένει – μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου – την αξιολόγηση των ομολόγων από τους διεθνείς οίκους.