search icon

Τράπεζες

Σε ομηρία η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας

Σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρείας βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας μετά την ανοικτή σύγκρουση με το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Τράπεζας.

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη

Σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας μετά την ανοικτή σύγκρουση με το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Τράπεζας.

Το Ταμείο, το οποίο συνεδρίασε χθες εκ νέου, ανέβαλε προς το παρόν τις αποφάσεις του προκειμένου να μην έρθει σε ευθεία ρήξη με τον SSM και την ΤτΕ. Οι υψηλοί τόνοι εναντίον της διοίκησης Φραγκιαδάκη στο Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ παραμένουν, όπως παραμένει και η απειλή της έκτακτης ΓΣ των μετόχων. Ωστόσο η απόφαση αναβλήθηκε προσωρινά για να μην έρθει το ΤΧΣ σε ευθεία ρήξη με την ΤτΕ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Στο μεταξύ ο Λ. Φραγκιαδάκης προσπαθεί να εξομαλύνει την κατάσταση με δηλώσεις είτε σε εφημερίδες είτε στο ΑΠΕ, όπου εκφράζει την πρόθεση του να συνεργαστεί αρμονικά με το βασικό μέτοχο της τράπεζας, το ΤΧΣ. Ωστόσο οι παρεμβάσεις αυτές δεν φαίνεται προς το παρόν να έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα. 

Αντίθετα, αποτελεσματική ήταν η παρέμβαση των SSM – ΤτΕ που ζήτησαν να αποφευχθεί η Γενική Συνέλευση. Ωστόσο η σύγκλιση έκτακτης ΓΣ παραμένει νομικό δικαίωμα του ΤΧΣ και η αναβολή του σχετικού αιτήματος θεωρείται «διπλωματικού χαρακτήρα». Υπενθυμίζεται ότι ο SSM συστήνει οι όποιες διαφορές βασικού μετόχου και διοίκησης να επιλυθούν στην τακτική ΓΣ που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο και όχι με τη σύγκλιση έκτακτης προκειμένου να δημιουργηθεί συστημικός κίνδυνος για την τράπεζα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όσο η διοίκηση Θωμόπουλου – Φραγκιαδάκη κερδίζει χρόνο αυτό ενεργεί προς όφελος της. Από την άλλη όμως οι προθέσεις απέναντι της είναι δυσοίωνες καθώς φέρεται να έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις σε διάφορα στελέχη για να αναλάβουν ανώτατες διοικητικές θέσεις στην Εθνική Τράπεζα.

Exit mobile version