Σε ιδιωτικά «χέρια» περνά εκ νέου η Alpha Bank, μετά την ολοκλήρωση του deal με τη UniCredit, για την απόκτηση του 9% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δίνοντας τη «σκυτάλη» της αποεπένδυσης στην Εθνική Τράπεζα, για την οποία ανοίγει αύριο, Τρίτη, βιβλίο προσφορών.
Ειδικότερα, λίγη ώρα πριν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου το Ταμείο γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ότι έκανε αποδεκτή την βελτιωμένη προσφορά του Ιταλικού Ομίλου για την αγορά του ποσοστού που κατείχε στην Alpha Bank.
Πιο αναλυτικά, η UniCredit ζήτησε και αγόρασε το σύνολο των μετοχών έναντι 1,39 ευρώ/μετοχή, ποσό που αντιστοιχεί σε αυξημένη τιμή (premium) κατά 9,4% σε σχέση με την ανεπηρέαστη (undisturbed) τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 20 Οκτωβρίου 2023 που ήταν η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από την λήψη της προσφοράς και σε μειωμένη τιμή (discount) κατά 0,4% στην τιμή κλεισίματος της 10ης Νοεμβρίου 2023.
Όπως έγραψε το newmoney, η επίσημη πρόταση των Ιταλών υποβλήθηκε στις 23 Οκτωβρίου και αφορούσε στην απόκτηση των 211.138.299 κοινών μετοχών στην τράπεζα έναντι ποσού 1,33 ευρώ/μετοχή. Στις 30 του ίδιου μήνα το Ταμείο αποφάσισε να εκκινήσει ανταγωνιστική διαδικασία, η οποία και έληξε την περασμένη Παρασκευή, χωρίς την παρουσία τρίτων επενδυτών. Ανεξαρτήτως της έκβασης η διοίκηση του ΤΧΣ, λαμβάνοντας υπόψη και την ανοδική πορεία της μετοχής της Alpha Bank, ζήτησε από τον ιταλικό Όμιλο να αναθεωρήσει προς τα πάνω την προσφορά, όπως και έγινε.
Έτσι, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου το «πακέτο» των μετοχών «πέρασε» και επισήμως στους Ιταλούς, σηματοδοτώντας την πλήρη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί έναν ιστορικό σταθμό στη μακρά πορεία της τράπεζάς μας. Η Alpha Bank, η ιστορικά ιδιωτική τράπεζα της Ελλάδας και αυτή με τη μεγαλύτερη μετοχική βάση, καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική και μάλιστα, με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, υπογραμμίζοντας πως «η σημερινή εξέλιξη δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για την τράπεζά μας, αλλά, κυρίως, θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας μας».
Η απόκτηση του 9% του ΤΧΣ ήταν ένα από τα σκέλη της συμφωνίας των Ιταλών με την Alpha Bank, αφού περιλαμβάνει, επίσης, τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων στη Ρουμανία, όπου το νέο σχήμα θα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, με μερίδιο αγοράς 12% (σ.σ. μετά την Banca Transilvania με 20% και την BCR με 14%), με την Alpha Bank να διατηρεί το 9,9% σε αυτό και να λαμβάνει χρηματικό τίμημα, ύψους 300 εκατ. ευρώ.
Η νέα οντότητα θα έχει δάνεια, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, καταθέσεις 12,1 δισ. ευρώ, 5.400 εργαζόμενους και 297 καταστήματα. Η συναλλαγή διατηρεί αμετάβλητες τις προσδοκίες για τα καθαρά κέρδη, ενώ η εμπορική συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα της τράπεζας κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε αύξηση της Απόδοσης Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης, με προοπτικές περαιτέρω ανόδου. Παράλληλα, η συμφωνία μεταξύ των δύο Ομίλων βελτιστοποιεί περαιτέρω την κατανομή κεφαλαίων, ενώ επιτρέπει στην Alpha Bank να επωφεληθεί από τις προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η ρουμανική οικονομία.
Η «σκυτάλη» στην Εθνική Τράπεζα
Μετά την επισημοποίηση του… γάμου Alpha Bank – UniCredit το Ταμείο γνωστοποίησε την εκκίνηση της διάθεσης ποσοστού 20% στην Εθνική Τράπεζα (από σύνολο 40,39%), με δικαίωμα πώλησης επιπλέον ποσοστού 2% σε περίπτωση υπερκάλυψης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε εντός του Σαββατοκύριακου από το ΤΧΣ και το πρωί της Δευτέρας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές θα κατανεμηθούν ως εξής:
- i) 15% που αντιστοιχεί σε 27.441.455 μετοχές σε ιδιώτες ή ειδικούς επενδυτές που συμμετέχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά, η οποία θα διεξαχθεί μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών και
- ii) 85% που αντιστοιχεί σε 155.501.576 μετοχές σε επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά.
Συνολικά, το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας αποτελείται από 914.715.153 κοινές μετοχές, με το ΤΧΣ να διαθέτει έως 182.943.031 εξ αυτών μετά δικαιώματος ψήφου, ενώ έχει επιφυλαχθεί να ασκήσει κατ’ απόλυτη κρίση το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς (upsize option) και να αυξήσει τον αριθμό των μετοχών που προσφέρονται στην προσφορά κατά έως 18.294.303 μετοχές.
Η τιμή προσφοράς, η οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από πέντε ευρώ ούτε υψηλότερη από 5,44 ευρώ, θα είναι ακριβώς ίδια, τόσο στην ελληνική, όσο και στη δημόσια προσφορά, ενώ η απόφαση για το upsize option και ο ακριβής αριθμός των προσφερόμενων μετοχών αναμένεται να καθοριστούν μετά τη λήξη της περιόδου του βιβλίου προσφορών για τη διεθνή προσφορά στις ή γύρω στις 16 Νοεμβρίου 2023.
Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο, οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν θα υποστούν καμία απομείωση, καθώς δεν εκδίδονται νέες κοινές μετοχές. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τη μετοχική σύνθεση της τράπεζας ύστερα από την προσφορά, υπό την παραδοχή ότι το δικαίωμα upsize option θα ασκηθεί σε όλη του την έκταση και ο μέγιστος αριθμός προσφερόμενων μετοχών θα αγορασθεί και ουδείς, συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων μετόχων της τράπεζας, θα αποκτήσει κοινές μετοχές που θα ξεπερνούσαν το κατώφλι του 5% μέσω της προσφοράς ή άλλως:
Τα καθαρά έσοδα που θα εισπράξει το ΤΧΣ εκτιμώνται έως 985 εκατ. ευρώ, αυξανόμενα έως περίπου 98 εκατ. ευρώ εάν υπολογιστεί η μέγιστη τιμή της διάθεσης.
Η αντίδραση της αγοράς
Οι επενδυτές, από την πλευρά τους, προσπαθούν με ψυχραιμία να αποτιμήσουν τις παραπάνω εξελίξεις, κάτι το οποίο αποτυπώνεται εύγλωττα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπου οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα εμφανίζουν μικρές μεταβολές.
Στην περίπτωση της Alpha Bank, παρά τις αρχικές απώλειες, αυτήν την στιγμή η μετοχή έχει επιστρέψει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 0,4% και φθάνοντας στο 1,40 ευρώ, δηλαδή οριακά άνω της προσφοράς του 1,39 ευρώ από τη UniCredit. Ο τζίρος, δε, είναι εξαιρετικά μεγάλος, καθώς μέχρι τις 13.30 έχουν διακινηθεί τεμάχια αξίας 321 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του πακέτου των 293 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορούσε το 8,97% της UniCredit.
Στην περίπτωση της Εθνικής, η μετοχή «μαζεύει» σε μεγάλο βαθμό τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, οι οποίες κάποια στιγμή ξεπέρασαν το 2%. Αυτήν την στιγμή, ο τίτλος της εισηγμένης υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,3% και αναδιπλώνεται στα 5,422 ευρώ, δηλαδή πολύ κοντά στο ανώτατο όριο του εύρους προσφορών. Έως τη 1.30 το μεσημέρι, ο τζίρος αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και δύο πακέτων αξίας 1 εκατ. ευρώ και 629.000 ευρώ. Το πρώτο πέρασε στην τιμή των 5,37 ευρώ και το δεύτερο στην τιμή των 5,38 ευρώ.
Ανεξαρτήτως αυτών, μια πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για τις μετοχές των δύο τραπεζών θα έχουμε μόλις «καθίσει» η σκόνη από την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι επενδυτές αποκτήσουν πλήρη άποψη για την έκβαση των εν εξελίξει διαδικασιών.
Διαβάστε ακόμη
Πέρασε στη Unicredit το 8,97% της Alpha Bank – Ψάλτης: 100% ιδιωτική ξανά η τράπεζα
Youth Pass: Πότε κλείνει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ