search icon

Τράπεζες

Σε φάση stress tests εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες

Τον οδηγό για τη διεξαγωγή τους παρέδωσε ο επόπτης - Tι «στρεσάρεται» στο χαρτοφυλάκιο των πιστωτικών ιδρυμάτων

Τον οδηγό σχετικά με τα stress tests των τραπεζών που θα διεξαχθούν το 2025, με στοιχεία Δεκεμβρίου 2024, έδωσε ο SSM στις τράπεζες στη συνάντηση που είχε μαζί τους την περασμένη εβδομάδα. Στη συνάντηση αυτή, οι τράπεζες ενημερώθηκαν και σε ότι αφορά το SREP, την πρόοδο δηλαδή σχετικά με την εποπτική τους αξιολόγηση.

Τα στοιχεία πάνω στα οποία θα στρεσαριστούν οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται είναι τα κόκκινα δάνεια, στα οποία τα χαρτοφυλάκια όλων των τραπεζών παρουσιάζουν πολύ μεγάλη βελτίωση, τα ομόλογα και τα ακίνητα.

NPE’s: Βαίνουν μειούμενα

Σε ό,τι αφορά τα NPEs των πιστωτικών ιδρύματων, με βάση τα στοιχεία α’ τριμήνου, βρίσκονται στα 11 δισ. ευρώ – 7%- όμως το ποσοστό αυτό αναμένεται να είναι αρκετά χαμηλότερο ως το τέλος του έτους που θα διεξαχθεί η άσκηση, εφόσον μάλιστα διευρυνθεί μέχρι τότε και ο Ηρακλής, οπότε οι ελληνικές τράπεζες θα εντάξουν μαζικά και άλλες τιτλοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για την επόμενη χρονιά ο πήχης έχει μπει στο 5% ίσως και χαμηλότερα από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Χαρτοφυλάκιο Ομολόγων: Ένα πολύ κερδοφόρο χαρτοφυλάκιο που όμως…. στρεσάρεται

Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, αυτά κινούνται κοντά στα 45 δισ. ευρώ και  – όπως αναφέρουν κύκλοι που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες εργασίες  – ακόμη κι εάν η άσκηση αφαιρέσει «μονάδες» από τις τράπεζες, αυτές δεν προτίθενται να εισέλθουν σε λογική περιορισμού του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου τους, το οποίο, ας σημειωθεί, πως τους αποδίδει σημαντικότατα κέρδη.

Ακίνητα: Αγκάθι στο ενεργητικό των τραπεζών

Το τρίτο και πολύ ουσιαστικό πρόβλημα της άσκησης για τις τράπεζες ή για την ακρίβεια για κάποιες τράπεζες είναι τα ακίνητα. Τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν ένα χαρτοφυλάκιο κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ για τα πιστωτικά ιδρύματα στο σύνολό τους για το οποίο τα πιστωτικά ιδρύματα κινούνται να το μειώσουν, υπό την πεποίθηση ότι τους προάγει προβλήματα που γίνονται όλο και πιο ορατά όσο ο χρόνος περνάει.

Η μαζική πώληση ακινήτων δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε ενδεδειγμένη λύση και αυτός είναι και ο λόγος που οι τράπεζες θέλουν να επισπεύσουν τους πλειστηριασμούς, ενώ δίνουν τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου αυτού προς άλλους φορείς με εμπειρία στο θέμα να τη διεκπεραιώσουν.

Οι τράπεζες έλαβαν τα templates, τα οποία θα χρησιμεύσουν για το σχεδιασμό της άσκησης και θα πρέπει να απαντήσουν πριν την ολοκλήρωση του σχεδιασμούς του test από τον επόπτη.

Οι παρατηρήσεις για το SREP: Τα δυνατά και αδύνατα σημεία των τραπεζών

Σε ό,τι αφορά την εποπτική αξιολόγηση, η εποπτεία κινήθηκε σε τρεις άξονες που είναι και οι μόνοι που βαρύνουν το ισολογισμό των τραπεζών.

– Ο αναβαλλόμενος φόρος

Ο DTC που αποτελεί εποπτικό κεφάλαιο για τις τράπεζες – όχι όμως καλής ποιότητας- βαίνει μειούμενος μέσω κερδών που επιτυγχάνουν οι τράπεζες, ανέρχεται ωστόσο στο υψηλότατο ποσό των 12 δισ. ευρώ.

Μετά από πλήθος αναλύσεων και καθώς η κερδοφορία των τραπεζών μοιάζει διασφαλισμένη για τις επόμενες χρήσεις και επομένως τα κέρδη θα αντικαταστήσουν σταδιακά τον DTC σε επίπεδο εποπτικών κεφαλαίων, ο SSM επιτρέπει τη διανομή μερισμάτων δεν παύει ωστόσο να θέτει την επισήμανση του επάνω στο θέμα.

– Τα εγγυημένα δάνεια

Πληγή στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αποτελούν τα εγγυημένα δάνεια το ύψος των οποίων κινείται στα 2 δισ. ευρώ και για τα οποία οι τράπεζες λαμβάνουν πλέον προβλέψεις, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο δεν τους αποδίδει τις εγγυήσεις και τα δάνεια χαρακτηρίζονται ως νέα NPEs.

Οι τράπεζες πιστεύουν πως τα δάνεια αυτά θα αποπληρωθούν σε βάθος χρόνου και οι τρέχουσες προβλέψεις θα ανακτηθούν. Για το λόγο αυτό έχουν εισέλθει στη διαδικασία και συμπληρώνουν σωστούς φακέλους για τη διεκδίκησή τους.

– Τα ακίνητα και οι πλειστηριασμοί

Τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμούν πως από το Σεπτέμβριο και μετά, κατόπιν και θεσμικής πρόνοιας για το θέμα, οι πλειστηριασμοί θα τρέξουν περισσότερο.

Μελετάται και σχεδιάζεται η σύμπτυξη και η εκδίκαση όλων των ανακοπών μαζί ιδιαιτέρως εκείνων που αφορούν το ίδιο θέμα. Συγχρόνως θα επισπευσθούν διαδικασίες μεταβιβάσεων και άλλα θέματα που δημιουργούν προσκόμματα στην εύρεση νέων ιδιοκτητών για τα ακίνητα των τραπεζών.

Ετσι οι τράπεζες εκτιμούν πως θα καταφέρουν να μειώσουν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων τους στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Κατά τα λοιπά ο SSM απέδωσε εύσημα στις τράπεζες για την μεγάλη πρόοδο και για την εκκαθάριση των ισολογισμών τους και θεωρεί πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα φέρουν από τις καλύτερες προοπτικές στο προσεχές μέλλον στο σύνολο του ευρωπαϊκού χαρτοφυλακίου.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: «Αποχαιρετισμός» με… προσκλητήριο σε βαριά ονόματα του παρελθόντος

Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα απαντήσει στον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο Γκολάν

Γ. Ρέτσος: Να μη δαιμονοποιείται ο τουρισμός – Ζητούμενο η ενιαία, κεντρική στρατηγική

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version