search icon

Τράπεζες

Σε διαπραγματεύσεις για μερίσματα 1,5 δισ. ευρώ τράπεζες και SSM

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου τα κρίσιμα ραντεβού με τον επόπτη - Οι διανομές εκτιμάται πως φέτος θα είναι υψηλές και θα αφορούν μερίσματα και buy back

Νωρίς θα ξεκινήσουν φέτος οι συζητήσεις με τον SSM για τα μερίσματα που θα διανείμουν οι τράπεζες και θα αφορούν τη χρήση 2024, καθώς κλιμάκια του επόπτη θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα  τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.

Οι διανομές που σχεδιάζουν οι τράπεζες εφόσον επιτύχουν τους στόχους τους είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ για το 2024. Το θέμα αυτό απαιτεί διεξοδικές συζητήσεις με τον επόπτη, που πάντα αντιτείνει το θέμα του αυξημένου αναβαλλόμενου των ελληνικών τραπεζών, αν και όπως φαίνεται η συγκεκριμένη “δοξασία” αρχίζει να διαχωρίζεται όλο και περισσότερο από τη μερισματική πολιτική των τραπεζών με τον επόπτη να φαίνεται πως κατανοεί τη συγκεκριμένη αναγκαιότητα.

Η ατζέντα του SSM

Μια ατζέντα αναπτυξιακού χαρακτήρα με έμφαση μεταξύ άλλων στις κινήσεις που θα πραγματοποιήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα στις Kεφαλαιαγορές θα αποτελέσει το αντικείμενο των διμερών συζητήσεων με επίκεντρο τα μερίσματα, μιας και οι τράπεζες έχουν εξαγγείλει συνολικές διανομές που θα φθάσουν 40% και 50% κερδών τους.

Οι ελληνικές τράπεζες επιθυμούν να κινηθούν στο επίπεδο των διανομών της Ευρώπης, διότι αυτό αποτελεί ένα σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για κείνες στο βαθμός επιθυμούν να παραμείνουν στην επενδυτική διόπτρα τόσων των Αμερικανών όσο και των Ευρωπαίων επενδυτών. Έτσι οι διανομές εκτιμάται πως φέτος θα είναι υψηλές και θα αφορούν μερίσματα και buy back.

Τα θέματα που θα συζητήσουν Επόπτης και εποπτευόμενο είναι:

– Tα τριετή πλάνα των τραπεζών, οι αναθεωρήσεις αυτών προς το θετικότερο,τα αδύναμα και δυνατά σημεία των πλάνων αυτών. Ας μην ξεχνάμε πως η κάθε τράπεζα έχει δημιουργήσει τους τρόπους που η ίδια θεωρεί πιο πρόσφορους σε μια προσπάθεια να αποκομίσει νέα κέρδη. Επιγραμματικά αναφέreται η επέκταση στο εξωτερικό της Eurobank, ο μετασχηματισμός με έμφαση την ψηφιοποίηση της ΕΤΕ, η Snappi (η καινούρια ψηφιακή τράπεζα) της Πειραιώς, η αποκόμιση των μεγαλύτερων δυνατών ωφελημάτων για την Alpha Bank από τη συνεργασία της με την UniCredit.

-H μείωση των επιτοκίων και πως αυτή θα επιδράσει τα έσοδα των τραπεζών αλλά και με ποιους τρόπους θα αντικατασταθούν οι απώλειες αποτελεί ένα από τα σημαντικά θέματα της ατζέτας. Ας σημειωθεί πως οι περισσότερες τράπεζες οδηγούν τους πελάτες τους σε προϊόντα Wealth για αποκόμιση υψηλότερων προμηθειών ενώ βρίσκουν και νέες πηγές εσόδων ώστε να αντικαταστήσουν τις επικείμενες απώλειες. Ως τέτοιες νοούνται έσοδα από τα ακίνητα, μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση και γενικότερα καταγραφή περισσότερων τραπεζικών εργασιών.

-Η Κεφαλαιαγορά στο σύνολό της αποτελεί μια από τις σημαντικές παραμέτρους της συζήτησης μιας και οι τράπεζες οφείλουν να ολοκληρώσουν το ταχύτερο δυνατόν τις εκδόσεις MREL για να έρθει νωρίτερα ο στόχος της 1ης Ιανουαρίου 6 (αναμένεται οι εκδόσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2025). Συγχρόνως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όλες τις εργασίες των τραπεζών και κυρίως για τις εκδόσεις τους και το συνολικό και παντός είδους δανεισμό τους. Το ελληνικό χρηματιστήριο με την εισαγωγή και της Τράπεζας Κύπρου τον Σεπτέμβριο εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για όσους επενδυτές τοποθετούνται στον τραπεζικό κλάδο.

-Τέλος ας σημειωθεί ως οι νέοι κίνδυνοι όπως το κλίμα αλλά και οι γαιοπολιτικοί κίνδυνοι θα απασχολήσουν τις συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και SSM αφού αποτελούν θέματα προς αντιμετώπιση για το σύνολο των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως η λήξη του έτους θα καταγράψει τα στοιχεία με τα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα οδηγηθούν στα stress tests του 2025, άσκηση που θα μετρήσει ένα πλήθος νέων παραμέτρων για τα πιστωτικά συστήματα της Ευρώπης, εξού και θεωρείται αρκετά κρίσιμη.

Διαβάστε ακόμη:

Καλώδιο Κρήτης – Κύπρου: Πού οδηγούν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των δύο χωρών

Φρένο στις αυξήσεις ρεύματος και τον Σεπτέμβριο – Κάτω από τα €0,15 ανά κιλοβατώρα το κόστος για τα νοικοκυριά με τις επιδοτήσεις

Real-time έλεγχοι της εφορίας σε αυξήσεις κεφαλαίων και μετοχικές αλλαγές σε επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version