Αναλύσεις ευαισθησίας απαιτείται να κάνουν όλες οι τράπεζες στο πλαίσιο της υποχώρησης των επιτοκίων, ενώ οι αναλυτές μιλούν για ταχεία αποκλιμάκωση έναντι των αρχικών τους εκτιμήσεων.
Μάλιστα «βλέπουν» άλλη μια μείωση επιτοκίων από τον ΕΚΤ μέχρι το τέλος του έτους και μετακινούν το στόχο του 2,5% για τις αρχές του 2025.

Όλα αυτά αλλάζουν το τοπίο και καλούνται να παρουσιάζουν διαρκώς ανανεωμένο σενάριο σε ότι αφορά τη μείωση των εσόδων από τόκους και πώς τελικώς αυτή θα επηρεάσει τα έσοδα των πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι και το μέγα ζητούμενο.
Για τη μείωση αυτήν οι τράπεζες δουλεύουν κανονικά και δυσμενή σενάρια τα οποία περιλαμβάνουν ακόμη και ακραία υποχώρηση των επιτοκίων.

Όπως αναφέρουν πιστωτικά ιδρύματα η μείωση αυτή θα τονώσει την πιστωτική επέκταση, ενώ σαφείς είναι οι μέριμνες των τραπεζών προκειμένου να κάνουν hedging στις απώλειες των εσόδων τους.

Οι επιπτώσεις της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων

Η εκτίμηση της Goldman Sachs είναι πως τα έσοδα από τόκους για την Alpha Bank από 1,640 δισ. ευρώ που υπολογίζονται το 2024 θα υποχωρήσουν στο 1,524 δισ. ευρώ για το 2025. Στη Eurobank η εκτίμηση για το 2024 είναι 2,5 δισ. ευρώ και για το 2025 2,342 δισ. ευρώ. Για την Εθνική 2,365 δισ. και 2,168 δισ. και για την Τράπεζα Πειραιώς 2,096 δισ. και 1879 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου είναι κατατί μικρότερες σε ό,τι αφορά τα έσοδα από τόκους τόσο για την τρέχουσα όσο και για την ερχόμενη χρονιά, πιστεύει ωστόσο σε ανάκαμψη των εσόδων λόγω της ανάκαμψης της πιστωτικής επέκτασης μέχρι το 2026 επειδή ακριβώς θα έχουν αποκλιμακωθεί τα επιτόκια.

Να σημειώσουμε πως παρ’ όλα αυτά ο οίκος συστήνει «αγορά» για τις περισσότερες μετοχές του κλάδου (Σύσταση αγοράς για ΕΤΕ, Eurobank, Πειραιώς και ουδετερότητα για Alpha Bank).

Ο λόγος αυτός άλλωστε οδήγησε τον οίκο να «ρίξει» τις προβλέψεις του για τις τιμές των μετοχών σε 5,40 ευρώ από 5,90 αρχικώς για την Πειραιώς, σε 10,60 από 11 για την ΕΤΕ, σε 2,50 από 2,70 για τη Eurobank και σε 1,90 από 2 για την Alpha Bank.

Ας σημειώσουμε πως στα σκαριά βρίσκονται και άλλες αναλύσεις με το ίδιο περιεχόμενο.

H μείωση των επιτοκίων θα επηρεάσει ιδιαιτέρως έντονα και τα σενάρια των stress tests των τραπεζών τα οποία θα δημιουργηθούν με βάσει τα αποτελέσματα στο τέλος του έτους και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Τα σενάρια αυτά θα επηρεαστούν με δύο τρόπους: Ο πρώτος αφορά την τόνωση της πιστωτικής επέκτασης και ο δεύτερος την τόνωση της οικονομίας ως απότοκο της αυξημένης πιστωτικής επέκτασης.

Όπως αναφέρουν οι τράπεζες το κύριο θέμα σε όλες τις συναντήσεις με τους αναλυτές- όλες οι τράπεζες πραγματοποιούν αυτήν την περίοδο κατ΄ ιδίαν συναντήσεις-, αφορούν σε ένα μείγμα 95% και 5% τη μείωση των επιτοκίων και την επιτάχυνση απόσβεσης στην οποία θα προβούν οι τράπεζες σε σχέση με τον αναβαλλόμενο φόρο. Για το τελευταίο αυτό θέμα οι τράπεζες σε συνεργασία με την εποπτεία τους σχεδιάζουν να διπλασιάσουν την απόσβεση και εν τέλει να αποσβέσουν πλήρως το DTC μια δεκαετία νωρίτερα ώστε να είναι δυνατές οι μεγάλες διανομές μερισμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Λειψυδρία: Φλερτ της ΔΕΗ με την ΕΥΔΑΠ για μονάδα αφαλάτωσης στο Λαύριο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα διλήμματα που θέτει στο ΠΑΣΟΚ

Νέο «μαξιλάρι» €400 εκατ. ζήτησε ο επόπτης από τις ελληνικές τράπεζες (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα