search icon

Τράπεζες

«Ρολά» κατεβάζουν τέσσερις servicers

Εκτός αγοράς θα βρεθούν και όσοι από τους 19 που υπέβαλαν το σχετικό φάκελο στην ΤτΕ δεν έχουν υπό τη διαχείρισή τους κάποιο χαρτοφυλάκιο – Μηδαμινό το ενδιαφέρον για αναχρηματοδοτήσεις και πιστώσεις - Το φιλόδοξο στοίχημα του Φορέα Aκινήτων

«Άδειασε η κλεψύδρα» για τους servicers και τα funds, αφού τέλος Μαρτίου εξέπνευσε  η προθεσμία που είχαν οι πρώτοι για να θέσουν σε λειτουργία τις πλατφόρμες ενημέρωσης των δανειοληπτών, διεκδικώντας την επαναδειοδότησή τους και τα δεύτερα για να υποβάλλουν τα σχόλιά τους για τον Φορέα Ακινήτων, αποκαλύπτοντας έτσι, τις προθέσεις τους για τη συμμετοχή στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, ήτοι τις δεσμευτικές προσφορές.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στις εταιρείες διαχείρισης, εκείνες που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις, οι οποίες προβλέπονται στον νέο Νόμο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την πλήρη και αναλυτική ενημέρωση των οφειλετών, θα βρεθούν ήδη από την 1η Απριλίου αντιμέτωπες με πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν τις 500.000 ευρώ ή και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα 24ώρα πριν λήξει το «τελεσίγραφο» τέσσερις  servicers είχαν ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ότι δεν προτίθενται να ανανεώσουν την άδειά τους, με αρμόδιες πηγές να εκτιμούν πως από τους υπόλοιπους 19 που υπέβαλαν τελικά τον σχετικό φάκελο δεν θα λάβουν όλοι το «πράσινο φως».

Κι αυτό γιατί, μεταξύ αυτών υπάρχουν και κάποιοι που δεν διαχειρίζονται κανένα χαρτοφυλάκιο και άρα, εκ του Νόμου δεν μπορούν να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους στην επίμαχη αγορά. Υπενθυμίζεται ότι οι νέες πλατφόρμες θα πρέπει να περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλουν οι δανειολήπτες, με αναλυτική καταγραφή για κεφάλαιο, τόκους, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο, αλλά και ενημέρωση για την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής. Η πρόσβαση των δανειοληπτών θα πραγματοποιείται επιγραμμικά (online) μέσω προσωπικών κωδικών πρόσβασης που χορηγούνται από τους servicers μετά από τη διαδικασία ταυτοποίησης του δανειολήπτη, ενώ το σύστημα θα πρέπει να επικαιροποιείται τουλάχιστον σε μηνιαία βάση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, καμία εταιρεία διαχείρισης δεν υπέβαλε αίτηση για τη λήψη άδειας αναχρηματοδότησης, δυνατότητα που τους παρέχει το νέο θεσμικό πλαίσιο υπό τον όρο να διαθέτουν αρχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη και ο Άνθιμος Θωμόπουλος που μετά την εξαγορά της Pillarstone έχει αιτηθεί την εκ νέου αδειοδότησή της, δεν προέβη στην επέκταση της άδειας, μεταθέτοντας για αργότερα τις σχετικές αποφάσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο έμπειρος πρώην τραπεζίτης βολιδοσκοπούσε την είσοδο στην αγορά πιστώσεων, το ενδιαφέρον για την οποία χαρακτηρίζεται ως θερμό, αν και… προφορικό, αφού η ΤτΕ δεν έχει δεχθεί καμία τέτοια αίτηση.

Ο Φορέας Ακινήτων

Στα τέλη του Μαρτίου έληξε και το περιθώριο που είχαν οι επενδυτές, προκειμένου να υποβάλλουν τα σχόλιά τους για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων των ευάλωτων δανειοληπτών.

Όπως εξηγεί ο συνιδρυτής και Senior Partner της Octane Management Consultants, κ. Γιώργος Παυλάτος, το εγχείρημα του Φορέα αποτελεί ένα φιλόδοξο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής, με στόχο την εξασφάλιση της στέγης των ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και την παροχή μιας «δεύτερης ευκαιρίας» για την ανάκτηση του ακινήτου σε περίπτωση που τα οικονομικά δεδομένα τους αλλάξουν στο μέλλον. «Το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, επιθυμεί η λειτουργία του να γίνει από ιδιωτικούς φορείς – funds που θα είναι σε θέση να διαθέσουν τα κεφάλαια για την αγορά του συγκεκριμένου stock ακινήτων, αλλά και να διαχειριστούν όλες αυτές τις σχέσεις για τη διάρκεια του έργου (βάθος 12ετίας). Είναι σαφές ότι, τόσο οι οργανωτικές απαιτήσεις και το know-how που χρειάζεται για τη λειτουργία ενός τέτοιου φορέα, αλλά και το πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητο αντικείμενο, καθιστούν ελκυστικότερη την ανάληψη των ευθυνών από έναν ιδιωτικό φορέα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξίσωση που πρέπει να λυθεί είναι αρκετά απαιτητική, καθώς από τη μία πλευρά, πρόκειται για δάνεια, τα οποία η αγορά θα χαρακτήριζε βαθιά sub-prime και άρα, θα απαιτούσε σημαντικές αποδόσεις για να εκτεθεί στον κίνδυνο τους και από την άλλη, για τη χρηματοδότησή τους ο επενδυτής μπορεί να προσβλέπει σε ένα ενοίκιο λίγο έως πολύ σε όρους αγοράς (ή και χαμηλότερα), ένα μέρος μόνον του οποίου θα επιδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο, με τις όποιες αποδόσεις, ουσιαστικά, να βασίζονται:

(α) στο ποσοστό των ακινήτων που δεν πρόκειται να επαναγοραστούν από τους δανειολήπτες και

(β) στη δυνητική αύξηση των αξιών real estate, αν και πρόκειται για ακίνητα με – κατά κανόνα – πολύ περιορισμένο εμπορικό ενδιαφέρον.
«Η γεφύρωση των απαιτούμενων αποδόσεων για subprime lending με τις χρηματοροές που προκύπτουν από τα παραπάνω είναι αρκετά δύσκολη», διαπιστώνει ο κ. Παυλάτος.

Άλλη σημαντική παράμετρος είναι η εξασφάλιση ικανού αριθμού δανειοληπτών / ακινήτων προς ένταξη στο Φορέα, ώστε αυτός να μπορεί να καταστεί βιώσιμος. «Η δημιουργία του Φορέα θα απαιτήσει κόστη setup που θα πρέπει με κάποιο τρόπο ο επενδυτής να έχει τη σιγουριά ότι δεν θα πάνε ‘χαμένα’, ενώ και σε λειτουργικό επίπεδο τα κόστη του απαιτούν μια κρίσιμη μάζα δανειοληπτών για να εξασφαλίζονται τα αντίστοιχα έσοδα», τονίζει ο επικεφαλής της Octane, υπενθυμίζοντας ότι ο Ν. 5072/2023 ρύθμισε μία σειρά από θέματα που καθιστούν το εγχείρημα ελκυστικότερο προς τους επενδυτές (π.χ. ένταξη του Φορέα στο φορολογικό καθεστώς των ΑΕΕΑΠ, πρόβλεψη για υποχρεωτική συναίνεση του δανειολήπτη σε επιτόπιο τεχνικό έλεγχο του ακινήτου προ της ένταξης, εξαίρεση ακινήτων, των οποίων οι αυθαιρεσίες δεν δύνανται να τακτοποιηθούν). «Υπάρχει, ωστόσο, μία σειρά λοιπών θεμάτων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους δυνητικούς επενδυτές. Αυτά παραμένει να δούμε εάν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν από το Υπουργείο ή να αποτιμηθούν ως λιγότερο σημαντικά από τους επενδυτές ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στο εγχείρημα», καταλήγει ο κ. Παυλάτος.

Διαβάστε ακόμη: 

Σε ποιους αρχίζει να μοιράζει πρόστιμα η εφoρία για τα POS

Βloomberg: Βαριά ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές – O ανεξέλεγκτος πληθωρισμός τιμώρησε το AKP

Το disaster story του Γιάννη Καματάκη και το νέο «σφυρί» των 2 εκατ. για την MLS Πληροφορική (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version