Τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία που θα επιτευχθεί το 2023 αναβαθμίζει – για ακόμη μία φορά – η διοίκηση της Alpha Bank, παραμένοντας προσηλωμένη αφενός, στη διανομή όσο το δυνατόν υψηλότερου μερίσματος προς τους μετόχους και αφετέρου, στην εκπλήρωση των έξι στόχων, οι οποίοι έχουν τεθεί ως προτεραιότητα με «ορίζοντα» το 2025.

«Αξιοποιώντας την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική του α’ εξαμήνου στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, αναβαθμίζουμε τις προβλέψεις μας για την κερδοφορία το 2023, καθώς και για απόδοση ενσώματων κεφαλαίων (RoTE), με το στόχο μας να υπερβαίνει πλέον κατά πολύ το 11% (από 10% προηγουμένως), σε σύγκριση με το 7,5% που σημειώθηκε το 2022, με τον δείκτη κερδών ανά μετοχή να βρίσκεται υψηλότερα του 0,29 και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκεια να αναμένεται στο 14%», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου του 2023, παρουσιάζοντας εκ νέου τις έξι προτεραιότητες για την τριετία 2023 – 2025, ήτοι:

1) Ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών και επικέντρωση σε δραστηριότητες υψηλής αξίας στη λιανική τραπεζική με τον δείκτη κόστους προς έσοδα να μειώνεται κατά 16% την περίοδο 2023 – 2025.

2) Αναμόρφωση του μοντέλου υπηρεσιών για την αύξηση του μεριδίου αγοράς στον τομέα του Wealth Management. Στόχος η εξασφάλιση ετήσιας αύξησης εσόδων (CAGR) 13%.

3) Κεφαλαιοποίηση της ηγετικής θέσης στο Wholesale Banking, στοχεύοντας σε ετήσια αύξηση εσόδων (CAGR) 4%.

4) Βελτίωση της απόδοσης κερδοφορίας από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου, επιδιώκοντας αύξηση των εσόδων κατά 15%.

5) Διατήρηση της ανθεκτικότητας του ισολογισμού, με τον δείκτη NPE να διαμορφώνεται στο 4% έως το 2025.

6) Πλήρης υιοθέτηση και αξιοποίηση των κριτηρίων ESG ως καταλύτη για τη δημιουργία αξίας: Στόχος η χορήγηση τριών δισ. ευρώ σε βιώσιμες χρηματοδοτήσεις κατά την επόμενη τριετία.

Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, τόσο η οργανική δημιουργία κεφαλαίων, όσο και οι στοχευμένες και σε κατάλληλες χρονικές στιγμές ενέργειες της διοίκησης, με έκδοση Additional Tier 1 ομολόγου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Φεβρουάριο και η ολοκλήρωση των projects Sky και Hermes, οδήγησαν σε σημαντική ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας κατά ένα δισ. ευρώ. Παράλληλα, η πρόσφατη έκδοση ομολόγου senior preferred της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, επέτρεψε την περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας, ενώ σε συνδυασμό με ακόμη μία συνθετική τιτλοποίηση, ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2023, ανοίγει ο δρόμος για διανομή μερίσματος το 2024, από τα κέρδη του 2023, ύψους 30 μονάδων βάσης. «Η απαρέγκλιτη δέσμευσή μας στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου διασφαλίζει ότι βρισκόμαστε σε σταθερή τροχιά για την επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων από τα κέρδη του 2023 και θα ήθελα να επαναλάβω την πρόθεσή μας να αυξήσουμε περαιτέρω το ποσό του κεφαλαίου που σχεδιάζουμε να επιστραφεί στους μετόχους μας τα προσεχή χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως ο SSM θα δώσει το 2024 το «πράσινο φως» προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιστωτική επέκταση και spreads

Αύξηση κατά δύο δισ. ευρώ κατέγραψαν το β’ τρίμηνο του 2023 οι νέες εκταμιεύσεις της Alpha Bank στην Ελλάδα, κυρίως στους κλάδους του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της μεταποίησης και του τουρισμού. Η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 100 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την αυξημένη πιστωτική ζήτηση κυρίως από τις επιχειρήσεις, ενώ η άνοδος των αποπληρωμών που παρατηρήθηκε τα δύο προηγούμενα τρίμηνα υποχώρησε (από 2,1 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο σε 1,9 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Ιούνιου).

Σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό, οι εκταμιεύσεις αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα, με πολλά έργα να βρίσκονται ήδη στο pipeline.

Όσον αφορά στα περιθώρια κέρδους, ο γενικός διευθυντής και Chief Financial Officer της Alpha Bank, κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημείωσε πως η τράπεζα βασίζεται σε μακροχρόνιες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες της, και γι’ αυτό αποφεύγει να «κλειδώσει» περιθώρια κέρδους που δεν είναι βιώσιμα για εκείνη ή θα την ανάγκαζαν να κάνει δύσκολες συζητήσεις με τους εταιρικούς της πελάτες, όταν οι καταθέσεις ανατιμηθούν υψηλότερα ή τα επιτόκια πέσουν. Ειδικότερα, τα spreads της τράπεζας κυμαίνονται πάνω από το 3%, έχοντας, ωστόσο, μειωθεί κατά περίπου 0,50 μονάδες εν συγκρίσει με το α’ τρίμηνο του 2022.

«Κόκκινα» δάνεια

Σε περαιτέρω μείωση του δείκτη «κόκκινων» δανείων έως το τέλος του 2023 προσβλέπει η διοίκηση της Alpha Bank, με το «στοκ» στην Ελλάδα να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, στα 2,8 δισ. ευρώ, καθώς οι αυξανόμενες εισροές που προέκυψαν από μία μεμονωμένη ρύθμιση επιχειρηματικού πελάτη αντισταθμίστηκαν πλήρως από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές.

Ειδικότερα, η τράπεζα εκτιμά πως ο δείκτης NPE θα διαμορφωθεί στο 6,5% από 7,6% στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, με το κόστος πιστωτικού κινδύνου να «αγγίζει» τις 80 μονάδες βάσεις έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 85 μονάδες.

MREL

Πλεόνασμα 4,4% ή 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μη δεσμευτικό στόχο MREL που είχε τεθεί για την 1η Ιανουαρίου 2023 εμφανίζει η Alpha Bank, γεγονός που, όπως τόνισε η διοίκηση, της δίνει το πλεονέκτημα να εξετάζει προσεκτικά την πορεία των αγορών. Δεδομένου, πάντως, ότι στις εκδόσεις ομολόγων υπήρξε ιδιαίτερα ενεργή το τελευταίο διάστημα, δεν αναμένεται να προβεί σε κάποια κίνηση το β’ εξάμηνο του 22023.

Ιταλία

Ερωτηθείς για την πρόσφατη απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλλει εισφορά στα υπερκέρδη των τραπεζών (σ.σ. εκ των υστέρων διευκρινίστηκε πως ο έκτακτος φόρος δεν θα υπερβαίνει το 0,1% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων (assets) του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος) και το ενδεχόμενο να ισχύσει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα ο CEO της Alpha Bank σχολίασε πως δεν μπορεί να προβλέψει τις προθέσεις της κυβέρνησης, εστιάζοντας, ωστόσο, στις διαφορές των δύο χωρών. «Η δημοσιονομική στρατηγική και επίδραση της Ιταλίας είναι διαφορετική, ενώ τα έσοδα που θα συλλέξει η ιταλική κυβέρνηση μέσω της φορολογίας αντιστοιχούν (με όρους ΑΕΠ) στα προγράμματα που έχουν ήδη ‘τρέξει’ οι ελληνικές τράπεζες, όπως το πρόγραμμα για τους ευάλωτους ή το ‘πάγωμα’ των επιτοκίων στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια για ένα χρόνο, μειώνοντας τον αντίκτυπο από τις αυξήσεις των επιτοκίων στους δανειολήπτες», σημείωσε.

Διαβάστε ακόμη

Με προπληρωμένη κάρτα τα κοινωνικά επιδόματα

Ανέκρουσε πρύμναν η Ιταλία για τις τράπεζες – Θεσπίζει όριο 0,1% στην επίδραση της έκτακτης φορολογίας

Σε υψηλό 15 ετών εκτινάχθηκαν οι τιμές ρυζιού στην Ασία (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ