Το στρατηγικό πλάνο για την επόμενη διετία 2020-22 παρουσίασε ο όμιλος της Alpha Bank, στοχεύοντας στο τέλος της περιόδου η τράπεζα να έχει μειώσει το ρίσκο της κατά 70 μονάδες βάσης και το δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κάτω του 10%.
Ο επικεφαλής της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης είπε πως το 2022 η νέα τράπεζα θα αποδίδει μεγαλύτερη αξία στους μετόχους με απόδοση ιδίων κεφαλαίων άνω του 9% – από 1% σήμερα – ενώ ο δείκτης κεφαλαίων συνολικής επάρκειας θα κινείται στο 17% από 18% σήμερα. Ο κύριος Ψάλτης είπε πως το κεφαλαιακό απόθεμα δεν ήταν αυτοσκοπός ήταν το μέσο για να θωρακίσουμε την τράπεζα.
Ξεκινώντας την παρουσίαση ο Διευθύνων Ψάλτης αναφέρθηκε θετικά για την ελληνική οικονομία και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει πολύ γρήγορα μεταρρυθμίσεις που συνδυάζουν επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι ο δείκτης προσδοκιών έχει ανέλθει σε επίπεδα προ κρίσεως.
Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου σύμφωνα με τον κύριο Ψάλτη και το Γενικό Διευθυντή κ Παπαγαρυφάλλου είναι:
– η τιτλοποίηση 12 δισ. Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που θα ενταχθούν στο πρότζεκτ Galaxy και τα 7 δισ. Που θα παραμείνουν μεν στον ισολογισμό της τράπεζας αλλά θα τα διαχειρίζεται ο servicer
– O δεύτερος πυλώνας είναι η μείωση των συνολικών εξόδων του ομίλου κατά περισσότερο από 10% (120 εκατομμύρια ευρώ) μέσω της μείωσης του κόστους από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, της εθελούσιας εξόδου, και της μείωσης του δικτύου καταστημάτων.
– Ο τρίτος πυλώνας είναι η πελατοκεντρική ανάπτυξη με αύξηση προϊόντων ανά πελάτη από 1,3 σε 2,5 – 14 δισ. νέες εκταμιεύσεις (νέος δανεισμός) και καθαρή αύξηση εσόδων από προμήθειες κατά 110 εκατ. σε επίπεδο ομίλου.
– Ο τέταρτος πυλώνας είναι η οργανωτική αποτελεσματικότητα και η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, η οποία ενισχύθηκε με τη νέα δομή στα ανώτατα κλιμάκια της τράπεζας και την είσοδο νεώτερων στελεχών.