«Στροφή» σε μία πιο ενεργή διαχείριση των χρημάτων τους πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα οι καταθέτες, επιλέγοντας να «κλειδώσουν» ένα μέρος τους σε προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες υπόσχονται υψηλότερες – σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν – αποδόσεις και δη, χωρίς ρίσκο για το αρχικό τους κεφάλαιο.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), το α’ τρίμηνο του 2023 οι προθεσμιακές καταθέσεις εμφάνισαν εισροές, ύψους 5,7 δισ. ευρώ (1,15 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, 1,86 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 2,65 δισ. ευρώ τον Μάρτιο), με αποτέλεσμα αυτές να «αγγίζουν» σήμερα τα 30,2 δισ. ευρώ έναντι 25,1 δισ. ευρώ στην «αυγή» του τρέχοντος έτους. Το μερίδιό τους, δηλαδή, στο σύνολο των καταθέσεων διαμορφώνεται στο 21,43% έναντι 18% τον περασμένο Γενάρη (σ.σ. υπενθυμίζεται πως οι εκτιμήσεις των τραπεζών συντείνουν πως σταδιακά το μερίδιό τους θα αυξηθεί έως 35%). Την ίδια στιγμή, αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία των καταθέσεων μίας ημέρας, αφού από τα 112,5 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο μειώθηκαν στα 108,7 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2023 (-3,8 δισ. ευρώ).
Όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, η αυξητική τάση στις προθεσμιακές καταθέσεις σχετίζεται με τις πρόσφατες αλλαγές, στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες ως προς το ελάχιστο ποσό και τις αποδόσεις, με αφορμή τις αυξήσεις των επιτοκίων – μέρος των οποίων «πέρασε» εντέλει και σε αυτές – γεγονός που αυτομάτως τις κατέστησε περισσότερο ελκυστικές για τους αποταμιευτές. Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με ό, τι ίσχυε έως και τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε και τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις μόλις και μετά βίας ξεπερνούσαν το 0,05%, σήμερα οι αποδόσεις ξεκινούν από το 1% και φτάνουν έως και το 3,5%, ανάλογα με τη διάρκεια του προϊόντος και το ύψος του ποσού που «κλειδώνεται». «Η πορεία τους δε, ανακόπηκε τρόπο τινά από τα νέα επενδυτικά προιόντα – τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια – τα οποία, επίσης, κέρδισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών, παρά το ρίσκο που ενέχουν», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Δίκοπο «μαχαίρι» η πορεία των επιτοκίων
Σε… δίκοπο μαχαίρι εξελίσσεται η πορεία των επιτοκίων για όσους επιλέγουν σήμερα να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους σε προθεσμιακά προιόντα. Κι αυτό γιατί από τη μία, εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις, ενώ από την άλλη, σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων δεν θα μπορούν να «καρπωθούν» τα όποια οφέλη.
Ειδικότερα, όπως σημειώνουν στελέχη με γνώση της επίμαχης αγοράς, όσο δελεαστικές και εάν είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή οι αποδόσεις, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει στο μέλλον, εάν, δηλαδή, θα συνεχιστούν οι αυξήσεις στα επιτόκια, με τις τράπεζες να προχωρούν σε νέες αναπροσαρμογές ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι καταθέτες που είθισται να δεσμεύουν ένα ποσό για διάρκεια κατά μέσο όρο 12 μηνών, «κλειδώνουν» το επιτόκιο, όπως έχει συμφωνηθεί σήμερα, χωρίς να μπορούν να επωφεληθούν από μία νέα αύξηση.
Η αγορά, πάντως, έχει προεξοφλήσει πως σταδιακά οδεύουμε προς το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια, ενώ και όσες ακολουθήσουν θα είναι μικρότερες και άρα, δεν τίθεται θέμα νέας αναπροσαρμογής από πλευράς των τραπεζών.
Διαβάστε ακόμη
Lamda Development: Έβαλε στο ταμείο 216 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ