search icon

Τράπεζες

Πρώτες επαφές θεσμών και τραπεζιτών – «Καίει» το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Τα «όπλα» των τραπεζών για τη στήριξη της οικονομίας και ο κίνδυνος νέων «κόκκινων» δανείων - Τι ειπώθηκε στις κοινές συζητήσεις για το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τα προγράμματα σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα των πληρωμών

Την πρόθεση να διατηρήσουν ανοιχτή την… κάνουλα της χρηματοδότησης προς την πραγματική οικονομία και δη, προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξέφρασαν οι τραπεζίτες στη σημερινή συνάντηση που είχαν με τους θεσμούς, με αφορμή την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η στήριξη προς την πραγματική οικονομία ήταν ένα από τα ζητήματα των συζητήσεων, με τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος να υπογραμμίζουν πως, πέραν των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), η κάθε τράπεζα έχει το δικό της budget, το οποίο θα κατευθυνθεί κυρίως προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2020, μέσω των προγραμμάτων της ΕΑΤ εκταμιεύτηκαν περίπου 6,6 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 27.945 δάνεια, ενώ για το προσεχές έτος, μολονότι οι δημόσιοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι, κυβέρνηση και ΕΑΤ έχουν δεσμευτεί πως θα διατεθεί ένα ποσό, της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ, για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών κατ’ ανώτατο όριο 200.000 ευρώ.

Moratorium

Εκτενή αναφορά στα προγράμματα σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα των πληρωμών (step – up) που έχουν ήδη ξεκινήσει να προτείνουν τράπεζες και servicers, σε μία προσπάθεια αφενός, να βοηθήσουν τους δανειολήπτες που συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και αφετέρου, να περιορίσουν – ει δυνατόν – το νέο κύμα των «κόκκινων» δανείων, έγινε στη συνάντηση με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στα μέσα Μαρτίου του 2020, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δανείων δόθηκε σε 405.473 δάνεια, συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ. Το ένα τρίτο των επίμαχων ρυθμίσεων (ποσοστό 33%) αφορά στον κλάδο εστίασης και παροχής καταλύματος, ενώ ακολουθούν με 17% το χονδρικό και λιανικό εμπόριο και με 12% ο κλάδος των μεταφορών και αποθήκευσης και η μεταποίηση. «Είναι αξιοσημείωτο ότι το 34% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανήκει στην κατηγορία με σημαντική αύξηση πιστωτικού κινδύνου βάσει του ΔΠΧΑ 9 (Stage 2). Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέος κύκλος μη εξυπηρετούμενων δανείων από δανειολήπτες που δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία», προειδοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πλειστηριασμοί

Την ίδια στιγμή, σε Νο1 βραχνά εξελίσσεται για τράπεζες και servicers το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η… μηχανή των οποίων κινδυνεύει να μείνει σβηστή για όλο το 2021, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων, αλλά και τις τιτλοποιήσεις αυτές καθαυτές.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το ηλεκτρονικό «σφυρί» απασχόλησε, επίσης, τη σημερινή συζήτηση των θεσμών με τους τραπεζίτες, με τους τελευταίους να υπογραμμίζουν την ανάγκη απελευθέρωσης των κατασχέσεων, προκειμένου να μην πληγούν οι ισολογισμοί τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αναστολή των πλειστηριασμών τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, οπότε και θα έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Νόμος για τα φυσικά πρόσωπα, με τους θεσμούς, ωστόσο, να οριοθετούν την περίμετρο αυστηρά και μόνο για τους ευάλωτους.

Όσον αφορά στις διαδικασίες, οι οποίες προηγούνται και έπονται των πλειστηριασμών, το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευτεί να ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ ήδη κάποιες από αυτές έχουν «ξεμπλοκάρει». Όπως προέκυπτε από επιστολή των servicers, η κοινοποίηση επιταγής προς πληρωμή και η επιβολή κατάσχεσης εμφανίζουν τις συνέπειές τους τουλάχιστον επτά μήνες μετά τη διενέργεια της σχετικής πράξης. Στο πλαίσιο αυτό, για κατασχέσεις που επιβάλλονται τον Γενάρη του 2021 ο πλειστηριασμός ορίζεται για τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, λαμβανομένης υπόψη και της θερινής αναστολής. Το διάστημα αυτό είναι επαρκές, τόσο για τη νομική προστασία του οφειλέτη, όσο και για τη δυνατότητά του να προχωρήσει σε συναινετική διευθέτηση ή ρύθμιση της οφειλής με την τράπεζα και να μην οδηγηθεί σε πλειστηριασμό.

Ηρακλής ΙΙ

Εν αναμονή του «Ηρακλή ΙΙ» τελούν οι τράπεζες, παρά το γεγονός ότι τρεις από τις τέσσερις δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει το α’ σκέλος των τιτλοποιήσεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο σχήμα να έχει ισχύ για 18 μήνες – έως τα τέλη του 2022 – με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τιτλοποιήσεις, ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, η Πειραιώς αναμένεται να συμμετάσχει με δύο τιτλοποιήσεις, ύψους επτά δισ. ευρώ εκάστη, ενώ χαρτοφυλάκιο πέριξ των οκτώ δισ. ευρώ φέρεται να ετοιμάζει από την πλευρά της, η Alpha Bank. Όσον αφορά σε ΕΤΕ και Eurobank, η πρώτη που καταφέρνει με το Frontier να «καθαρίσει» από τα 2/3 των προβληματικών δανείων της ενδέχεται να εντάξει στον «Ηρακλή ΙΙ» χαρτοφυλάκιο, ύψους τριών δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη, έχοντας ολοκληρώσει ένα πρόγραμμα δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξασφαλίζοντας δείκτη κάτω από 15%, προτίθεται να συμμετάσχει με ένα project, ύψους έως πέντε δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες έχουν ήδη προτείνει σειρά βελτιώσεων, όπως, για παράδειγμα, την απαλλαγή των ακινήτων, τα οποία διακρατούνται στο SPV, από τον ΕΝΦΙΑ και τον περιορισμό των κυρώσεων σε βάρος των servicers από τη μη επίτευξη των στόχων, με περίοδο χάριτος τους 36 μήνες.

Διαβάστε περισσότερα

Bitcoin: Προσοχή συστήνουν οι ειδικοί – Το κενό ασφαλείας που εκμεταλλεύονται οι χάκερς

Μπένι Στάινμετζ: Ο μυστικοπαθής μεγιστάνας, η καταδίκη στην Ελβετία και οι business στην Ελλάδα

Καταστήματα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου

Exit mobile version