Τους χρηματοδοτικούς φορείς που κάνουν… πρωταθλητισμό στις ρυθμίσεις «κόκκινων» δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλά και εκείνους που φαίνεται να θέτουν άλλες προτεραιότητες, γνωστοποίησε η κυβέρνηση, παραθέτοντας στοιχεία για τα ποσοστά εγκρισιμότητας που εμφανίζει ο καθένας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν λάβει έως σήμερα 7.031 αιτήσεις, ύψους άνω των τεσσάρων δισ. ευρώ και έχουν ήδη αξιολογήσει τις 5.272 εξ αυτών, ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Από τις αξιολογημένες αιτήσεις έχουν εγκρίνει το 44,7%, ενώ κατά τους τελευταίους τρεις μήνες το ποσοστό εγκρισιμότητας έχει αυξηθεί στο 52,9%. Πιο αναλυτικά, για το διάστημα Ιούνιος 2021 – Οκτώβριος 2022 τα στοιχεία έχουν ως εξής:
Intrum: Από τις 1.215 αιτήσεις, ύψους 779 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 818, ύψους 250 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 67%).
Cepal: Από τις 1.166 αιτήσεις, ύψους 466 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 550, ύψους 178 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 47%).
doValue: Από τις 1.109 αιτήσεις, ύψους 426 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 408, ύψους 102 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 37%).
Εθνική Τράπεζα: Από τις 530 αιτήσεις, ύψους 131 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 141, ύψους 31 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 27%).
Eurobank: Από τις 252 αιτήσεις, ύψους 47 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 62, ύψους εννέα εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 25%).
QQUANT: Από τις 187 αιτήσεις, ύψους 43 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 148, ύψους 34 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 79%).
Veraltis: Από τις 171 αιτήσεις, ύψους 26 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 120, ύψους 17 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 70%).
APS: Από τις 89 αιτήσεις, ύψους 10 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 44, ύψους τριών εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 49%).
Alpha Bank: Από τις 29 αιτήσεις, ύψους έξι εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν δεν εγκρίθηκε καμία (ποσοστό εγκρισιμότητας 0%).
Τράπεζα Πειραιώς: Από τις 26 αιτήσεις, ύψους 14 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν δεν εγκρίθηκε καμία (ποσοστό εγκρισιμότητας 0%).
Παγκρήτια Τράπεζα: Από τις 24 αιτήσεις, ύψους 82 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκε μία (ποσοστό εγκρισιμότητας 4%).
Λοιποί Πιστωτές: Από τις 474 αιτήσεις, ύψους 212 εκατ. ευρώ, που αξιολογήθηκαν εγκρίθηκαν οι 67, ύψους 23 εκατ. ευρώ (ποσοστό εγκρισιμότητας 14%).
«Παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ποσοστά έγκρισης των προτεινόμενων ρυθμίσεων οφειλών από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος έγκρισης για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο κυμαίνονταν, δυστυχώς, κάτω από 20%, ενώ για το μήνα Αύγουστο εκτινάχθηκε στο 78% και το μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στο 64%», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για να προσθέσει: «Οι πιστωτές εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών. Μέχρι στιγμής, έχουν απορριφθεί αιτήματα ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση των εγκρίσεων στα αιτήματα ρύθμισης το τελευταίο δίμηνο. Επίσης, τα ποσοστά εγκρισιμότητας εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά ανά χρηματοδοτικό τομέα. Εξακολουθούν να κυμαίνονται από 11% σε ορισμένους μέχρι και 84% επί των συνολικών αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας, δυστυχώς, ότι δεν υφίσταται από την πλευρά των πιστωτών κοινή στρατηγική και κυρίως, προτεραιοποίηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, μέσω του μηχανισμού. Κάποιοι έχουν άλλες επιλογές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες δύνανται να καταστήσουν πιο ελκυστικό το επίμαχο εργαλείο. Για παράδειγμα, προχώρησε στη μείωση των περιθωρίων μεταξύ των επιτοκίων ρύθμισης οφειλών χρηματοδοτικών φορέων και επιτοκίων αναφοράς κατά 75 μονάδες βάσης, από το 3,25% στο 2,5%, για τα δάνεια με εξασφάλιση και κατά 150 μονάδες βάσης, από το 4,5% στο 3%, για τα δάνεια χωρίς εξασφάλιση, αντίστοιχα.
Πώς εξηγείται η χαμηλή συμμετοχή των τραπεζών
«Η συμμετοχή των τραπεζών στον εξωδικαστικό είναι περιορισμένη όχι για λόγους που αφορούν στις ίδιες, αλλά επειδή είναι περιορισμένος ο αριθμός αιτήσεων που υποβάλλονται και αφορούν στις τράπεζες», σχολίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) και πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ράπανος, υπογραμμίζοντας πως η μικρή συμμετοχή θα έπρεπε να ικανοποιεί και όχι να προβληματίζει. «Δείχνει ότι και οι τράπεζες και οι δανειολήπτες τους έχουν επανέλθει σε καθεστώς συναινετικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων οφειλών.
Το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 προγραμματίστηκαν 2.649 πλειστηριασμοί, από τους οποίους διενεργήθηκαν τελικά μόλις 693 και ο αριθμός αυτός είναι ελάχιστος και δεν αφορά ευάλωτους δανειολήπτες. Το αμοιβαίο όφελος από την οργανική διαχείριση των οφειλών που εμφάνισαν καθυστέρηση οι τράπεζες το διοχέτευσαν στην πραγματική οικονομία», σημείωσε και συνέχισε: «Όταν άρχισε να ισχύει ο νόμος για τον εξωδικαστικό οι τράπεζες είχαμε ρυθμίσει διμερώς περί τα 13 δισ. ευρώ.
Ταπερισσότερα από αυτά είναι εξυπηρετούμενα. Τι να πούμε στους δανειολήπτες; Πηγαίνετε να τα ρυθμίσετε με τον εξωδικαστικό, κάνετέ τα κόκκινα; Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό το πράγμα. Είναι απολύτως σαφής. Αλλά και σήμερα, εάν έρθει ένας πελάτης μας και ζητήσει μία ρύθμιση δανείου, τι θα του πούμε; Δεν σου κάνω ρύθμιση, πήγαινε στο εξωδικαστικό;».
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης μη ΕξυπηρετούμενωνΔανείων και γενική διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, κυρία Φωτεινή Ιωάννου, το 2020 οι τράπεζες ρύθμισαν δάνεια, ύψους περίπου 9,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4,5 δισ. ευρώ στεγαστικά. Το 2021 ρύθμισαν περίπου έξι δις. ευρώ δάνεια, εκ των οποίων άνω των 2,5 δισ. ευρώ στεγαστικά, ενώ την περίοδο που λειτουργεί και ο εξωδικαστικός έχουν ρυθμιστεί περίπου τέσσερα δισ. ευρώ δάνεια. «Το μερίδιο συμμετοχής των τραπεζών στον εξωδικαστικό είναι αντικειμενικά μικρό. Από τις περίπου 7.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί οριστικά, περίπου 850 με 860 αφορούν σε οφειλές που αυτή τη στιγμή είναι σε τράπεζες και από αυτές έχουν γίνει δεκτές γύρω στις 200. Άρα, ένα ποσοστό γύρω στο 25%. Αυτό το ποσοστό βαίνει αυξανόμενο το τελευταίο διάστημα και προσεγγίζει το ποσοστό εγκρισιμότητας, περίπου το ένα στα τρία», ανέφερε, για να προσθέσει: «Οι τράπεζες διαχειρίζονται πλέον στη συντριπτική τους πλειοψηφία ενήμερους πελάτες. Οι τράπεζες όταν έχουν μία ρύθμιση, η οποία τηρείται, προτεραιοποιούν τη διατήρηση της υφιστάμενης ρύθμισης, αντί την εκ νέου ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού που θα κατέβαζε εκ νέου τα δάνεια σε μη εξυπηρετούμενο καθεστώς, με ό, τι αυτό συνεπάγεται».
Οι λόγοι της απόρριψης
Στους λόγους που οι χρηματοδοτικοί φορείς απορρίπτουν τα αιτήματα ρύθμισης εστίασε με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece, κ. Τάσος Πανούσης. «Υπάρχουν ενήμερες οφειλές που κάνουν αίτηση στον εξωδικαστικό, οι οποίες δεν απαιτούν ρύθμιση, γιατί έχουν ήδη ρυθμίσει και την οποία την εξυπηρετούν κανονικά.
Υπάρχουν περιπτώσεις, επίσης, δανειοληπτών που προσπαθούν να δημιουργήσουν διάφορα εμπόδια σε πλειστηριασμούς και υπάρχουν περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειες ρύθμισης και προσπαθούν μέσω του εξωδικαστικού να πετύχουν την ακύρωση της αντίστοιχης ρύθμισης για να κερδίσουν χρόνο. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις κάποιων δανειοληπτών που είναι ήδη στο ν. 3869 και προστατεύονται. Ενώ ο νόμος λέει ότι δε μπορεί όταν είσαι στο νόμο Κατσέλη να μπεις στον εξωδικαστικό, παρ’ όλα αυτά κάνουν αίτηση και στον εξωδικαστικό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εξωδικαστικός μηχανισμός απαιτεί και προϋποθέτει μία πραγματική βούληση συνεργασίας του οφειλέτη προς την εξεύρεση κατάλληλης λύσης για τη δανειακή του υποχρέωση. «Εάν κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές προσέβλεπαν στον εξωδικαστικό ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να αποφύγουν οφειλές, στις οποίες μπορούν να ανταποκριθούν, αυτοί θα απογοητευτούν. Αντίθετα, για πολλούς συνεργάσιμους δανειολήπτες, ο μηχανισμός δίνει συνεχώς και θα εξακολουθήσει να δίνει αποδεκτές ρυθμίσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας πως στα στεγαστικά δάνεια η άφεση χρέους «αγγίζει» μέχρι και το 40% της οφειλής, στα καταναλωτικά φτάνει μέχρι και το 60%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 55% και στις μεγάλες επιχειρήσεις το 40%.
Διαβάστε ακόμα:
«Βουτιά» 40% στα τιμολόγια ρεύματος τον Νοέμβριο – Τι ανακοίνωσαν οι πάροχοι
Η μάχη της διαδοχής μετά την παραίτηση Τρας – Το comeback του Τζόνσον και η δύσκολη επόμενη μέρα