search icon

Τράπεζες

Προσπάθεια να αρθεί το διοικητικό αδιέξοδο στην Πειραιώς

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας - Πιέσεις από το ΤΧΣ - Ο νέος CEO και ο ρόλος του Γ. Χατζηνικολάου για την επιλογή του - Η στάση του Paulson Fund

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη 

Έπειτα από έντονες διεργασίες που προηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση, συνεδρίασε εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας Πειραιώς για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Μάλιστα πηγές της τράπεζας δήλωναν στο newmoney.gr πως  η πρωτοβουλία πλέον ανήκει στον πρόεδρο της τράπεζας. Σημειώνεται ότι πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία.

Η σύγκληση του Δ.Σ. φέρεται να πραγματοποιείται μετά από σχετικό αίτημα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο πιέζει ώστε να κλείσει το θέμα, που εκκρεμεί εδώ και 11 μήνες προκαλώντας ένα πρωτοφανές διοικητικό αδιέξοδο σε συστημική τράπεζα, το οποίο απαξιώνει και εκφυλίζει πρόσωπα, θεσμούς και διοικητικά όργανα.  Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο, μετά την παρέμβαση του SSM με το email που αφορούσε τις υποψηφιότητες των κ.κ. Παπαδόπουλου και Θωμόπουλου, είχε ζητήσει τριήμερη παράταση η οποία όμως έληξε την περασμένη Παρασκευή.

Το ΤΧΣ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς -ελέγχει το 26%- αφού εξέτασε την κατάσταση που διαμορφώθηκε, ασκεί πλέον πιέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς να βάλει το συντομότερο δυνατόν τέλος στη διοικητική εκκρεμότητα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς η διοικητική εκκρεμότητα στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας εντείνει την αβεβαιότητα γενικότερα στο τραπεζικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι λογικό ούτε φυσιολογικό μια τράπεζα να μην μπορεί εδώ και μήνες να επιλέξει διευθύνοντα σύμβουλο. Η συνέχιση της διοικητικής εκκρεμότητας στην Πειραιώς απαξιώνει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, τη γενική συνέλευση των μετόχων που έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους, αλλά και την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

Στο εξωτερικό, σε ανάλογες περιπτώσεις ανακοινώνεται ο μάνατζερ που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο, εβδομάδες ή και μήνες πριν, προκειμένου να υπάρξει ομαλή διαδοχή και να μη διαταραχθεί η λειτουργία του οργανισμού. Η Τράπεζα Πειραιώς τους τελευταίους μήνες δεν είναι χωρίς διοίκηση, αλλά η απουσία διευθύνοντος συμβούλου εκ των πραγμάτων αναβάλλει τη λήψη κομβικών, στρατηγικών αποφάσεων που, όπως είναι προφανές, δεν μπορούν να ληφθούν από στελέχη που το αντικαθιστούν προσωρινά.

Πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που οι τράπεζες καλούνται το 2017 να αντιμετωπίσουν μαζικά και δυναμικά τα κόκκινα δάνεια η απουσία διευθύνοντος συμβούλου στην Πειραιώς επηρεάζει και το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια είναι συνήθως κοινοπρακτικά. Οι αποφάσεις για τη διαχείρισή τους απαιτούν λοιπόν σύγκλιση απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων τραπεζών, κάτι που για προφανείς πρακτικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει από στελέχη που έχουν μεταβατικό ρόλο.

Η σκυτάλη των αποφάσεων είναι τώρα στα χέρια του νέου προέδρου της Πειραιώς Γιώργου Χατζηνικολάου

Η νέα εμπλοκή στο Δ.Σ. της περασμένης Τετάρτης περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Ο ένας εκ των δύο υποψηφίων, ο κ. Θωμόπουλος, φέρεται να είχε ενημερώσει την τράπεζα, την προηγουμένη του επίμαχου Δ.Σ., ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, με τον έτερο υποψήφιο, κ. Παπαδόπουλο, να αντιδρά με επιστολές προς τον SSM και το συμβούλιο της τράπεζας. Στην επιστολή προς τον SSM τονίζει ότι στις 26 Οκτωβρίου συναντήθηκε με τα αρμόδια στελέχη του, Ραμόν Κιντάνα, Ρολφ Κλουγκ και Χέσους Πατρόνες (που έστειλαν το email που τίναξε στον αέρα το συμβούλιο της 14ης Δεκεμβρίου), οι οποίοι και τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με την υποψηφιότητά του. Στην επιστολή προς το Δ.Σ. της Πειραιώς ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει ότι διατηρεί το ενδιαφέρον του για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, όπως και ότι παραμένει πραγματικά ανεξάρτητος.

Πίσω από τον πόλεμο που κλιμακώνεται εδώ και σχεδόν 11 μήνες για τον νέο διευθύνοντα της τράπεζας, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, κρύβεται η επιδίωξη του Αμερικανού hedge fund manager και δισεκατομμυριούχου Τζον Πόλσον να εκλέξει πρόσωπο της αρεσκείας του. Στην αγορά υποστηρίζουν ότι ο κ. Πόλσον, που ελέγχει άμεσα το 9,9% της Πειραιώς και εκπροσωπείται στο Δ.Σ., επιδιώκει με την πρόκληση προσκομμάτων να υπονομεύσει υποψηφιότητες που έχουν πέσει στο τραπέζι ακόμη και από αδιαμφισβήτητα ανεξάρτητους φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι συνεχείς εμπλοκές στη διαδικασία κάνουν ορισμένους στην αγορά να πιστεύουν ότι ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος πιθανόν ασκεί επιρροή στον SSM ώστε να ακυρώνει υποψηφιότητες.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον επιθυμεί να εκλέξει πρόσωπο της αρεσκείας του στην Πειραιώς

 

Στον αντίποδα, το ΤΧΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέζει προκειμένου να μην παραταθεί το πρόβλημα και ζητά να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατόν και συγκεκριμένα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πηγές του Ταμείου υποστηρίζουν ότι η σκυτάλη των αποφάσεων είναι τώρα στα χέρια του νέου προέδρου της Πειραιώς Γιώργου Χαντζηνικολάου ώστε να γίνει η επιλογή του CEO. Γι αυτό και συνεχίζονταν καθόλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι διεργασίες για την εξεύρεση συμβιβασμού. Διεργασίες που αποσκοπούν σε επιλογή υποψηφίου κοινής αποδοχής, ο οποίος θα έχει την έγκριση του SSM αλλά και της πλειοψηφίας των μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής ζητά να υπάρξει λύση το συντομότερο δυνατόν, και συγκεκριμένα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων

Μετά την τελευταία παρέμβαση του SSM, ο κ. Χαντζηνικολάου πρέπει να αποφασίσει για τον χρόνο αλλά και τα πρόσωπα των υποψηφίων που θα θέσει στην κρίση του Δ.Σ. Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρόκειται πλέον για σύνθετη και απαιτητική διαδικασία, καθώς για να μην πάρει το διοικητικό αδιέξοδο τις διαστάσεις σοβαρής κρίσης για την τράπεζα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας ακόμη άκαρπης διαδικασίας στο Δ.Σ. Ο κ. Χατζηνικολάου έχει εξασφαλίσει από την πλευρά του SSM τα χρονικά περιθώρια να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο χρόνος δεν κυλά σε βάρος των συμφερόντων της τράπεζας.

Αν λοιπόν, οι διεργασίες για συμβιβαστική λύση που είναι σε εξέλιξη τελεσφορήσουν, μπορούμε να ελπίζουμε σε εκτόνωση της κρίσης με τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Διαφορετικά, το 2017 θα μπορούσε να ξεκινήσει για την Τράπεζα Πειραιώς με έναν νέο κύκλο προσπαθειών για εξεύρεση νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Exit mobile version