Αυστηρότερη εταιρική διακυβέρνηση προάγει ο επόπτης στις τράπεζες και για τον λόγο αυτόν η ΕΚΤ ξεκινάει διαβούλευση προκειμένου να αλλάξει τα κριτήρια. Η αλλαγή της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί εκσυγχρονισμό του συστήματος εποπτείας και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αλλαγή και αυστηροποίηση των κριτηρίων fit and proper για τα τραπεζικά στελέχη.
Διαβούλευση ως τον Οκτώβριο
Η ΕΚΤ ξεκινάει διαβούλευση σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση αλλά και την κουλτούρα κινδύνου που αναπτύσσουν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Καλεί τις τράπεζες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν σχόλια προκειμένου να διαμορφώσει έναν καινούριο οδηγό ο οποίος θα αντικαθιστά τη δήλωση εποπτείας του 2016, και θα μοιράζεται καλές πρακτικές για την εσωτερική διακυβέρνηση των τραπεζών. Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως η νέα διαβούλευση θα οδηγήσει σε ένα πιο μοντέρνο και πιθανότατα αυστηρότερο fit and proper. Η ΕΚΤ αναμένει από τις τράπεζες να συνεχίσουν να ενισχύουν τα πρότυπα διακυβέρνησής τους.
Η διαβούλευση λήγει στις 16 Οκτωβρίου 2024.
Ο Οδηγός αντικατοπτρίζει το εστιασμένο ενδιαφέρον του επόπτη στη διαμόρφωση αποτελεσματικών οργάνων διαχείρισης και αυτό αποτελεί εποπτική προτεραιότητα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Ο Οδηγός, ο οποίος αντικαθιστά τη λεγόμενη δήλωση εποπτείας του SSM του 2016 για τη διακυβέρνηση και την ανάληψη κινδύνου, παρέχει στις τράπεζες έναν οδικό χάρτη για μια πιο αποτελεσματική εσωτερική διακυβέρνηση και κουλτούρα κινδύνου. Εκτίμηση αποτελεί πως ο SSM θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό ως το τέλος του έτους.
Νέος Οδηγός ανάληψης κινδύνου και εταιρικής διακυβέρνησης
Ειδικότερα, ο Οδηγός διευκρινίζει τις προσδοκίες των εποπτικών αρχών σχετικά με τον τρόπο σύνθεσης και λειτουργίας των διοικητικών οργάνων και επιτροπών, διευκρινίζει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των λειτουργιών εσωτερικού ελέγχου, τονίζει τη σημασία της κουλτούρας κινδύνου και σκιαγραφεί τις προσδοκίες σχετικά με τα πλαίσια ανάληψης κινδύνου των τραπεζών.
Ο Οδηγός θα αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες ενημερώσεις των προτύπων που ορίζονται, μεταξύ άλλων, από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και θα παρέχει παραδείγματα καλών πρακτικών που έχει συλλέξει η ΕΚΤ επί σειρά ετών.
Στόχος του είναι να χρησιμεύσει ως πρακτικό σημείο αναφοράς για τις τράπεζες. Τόσο η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όσο και οι ιδιότυπες πτωχεύσεις τραπεζών έχουν δείξει ότι οι ελλείψεις στην εσωτερική διακυβέρνηση και η κουλτούρα κινδύνου μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες για τις τράπεζες.
Εκσυγχρονισμός διαδικασιών
Οι κακές διαδικασίες λήψης αποφάσεων μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπίες μεταξύ ανάληψης και ελέγχου κινδύνων, κάτι που μπορεί τελικά να δημιουργήσει κινδύνους για το κεφάλαιο και να υπονομεύσει τη λειτουργική ανθεκτικότητα των τραπεζών.
Παρά την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί, οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για την εφαρμογή προτύπων διακυβέρνησης, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εντείνει τον έλεγχο των τραπεζών και να λαμβάνει έγκαιρα μέτρα για να διασφαλίσει ότι εφαρμόζουν συγκεκριμένες βελτιώσεις.
Όπου χρειάζεται, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εποπτικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει εποπτικά ευρήματα που δεν έχουν ακόμη διορθωθεί.
Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον Οδηγό για τη διακυβέρνηση και την κουλτούρα κινδύνου ξεκινά ολοκληρώνεται στις 16 Οκτωβρίου 2024. Στη συνέχεια, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τα σχόλια που έλαβε, μαζί με μια δήλωση ανατροφοδότησης και τον τελικό Οδηγό.
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΝ: Big project για την λειψυδρία και την παραγωγή ενέργειας στα νησιά.
Δημήτρης Ματεμτζής στο newmoney: Το σχέδιο πίσω από το deal Intrafashion – Axel Accessorize
POS: Παράδοση καφέ και φαγητού στην πόρτα με πληρωμή μέσω κάρτας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ