Τον κίνδυνο να αλλοιωθεί η εικόνα στους δείκτες των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια κρούει ο επόπτης στα πιστωτικά ιδρύματα θέτοντας για άλλη μια φορά μπροστά το θέμα των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου η διαδικασία αποπληρωμής των οποίων ως γνωστόν έχει μπλοκάρει.

Στο μόνιμο στόχαστρο των εποπτικών αρχών και κυρίως του SSM παραμένουν τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία όμως αυτήν την φορά οδήγησαν το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων των συστημικών τραπεζών στο α τρίμηνο του έτους σε 7,4% από 6,6% στο τέλος του 2023. Σε ενοποιημένη βάση ο δείκτης από 6,2% κατέληξε σε 7% το πρώτο τρίμηνο.

Το α΄ τρίμηνο του 2024 η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών επιδεινώθηκε, κυρίως εξαιτίας της αναγνώρισης δανείων υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (στεγαστικών και προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις) ως μη εξυπηρετούμενων αναφέρει η έκθεση της ΤτΕ.

Ωστόσο, τα παραπάνω ποσοστά των εξυπηρετούμενων δανείων που παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο και έχουν γίνει δάνεια σταδίου 2 μειώθηκε οριακά σε 9,2% το Μάρτιο του 2024, από 9,3% το Δεκέμβριο του 2023.

Κόκκινα δάνεια από ένα απώτατο παρελθόν

Επομένως το παραπάνω αποτέλεσμα αυτό αποδίδεται σε ένα μέγεθος δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ περίπου, τα οποία αφορούν 740 εκατ. ευρώ δάνεια στεγαστικά και 446 εκατ. ευρώ δάνεια στεγαστικά τα οποία γύρισαν σε NPEs ενώ μέχρι πρότινος η διαχείριση των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν διαφορετική και τα δάνεια αυτά λόγω της εγγύησης εμφανίζονταν ως ενήμερα.

Συνολικά τα δάνεια αυτά δεν ξεπερνούν πια τα 2 δισ. ευρώ και σταδιακά καθώς η αποπληρωμή τους πρακτικά φαντάζει αδύνατη στο εγγύς μέλλον, φέρουν τον χαρακτηρισμό των Μη Εξυπηρετούμενων.

Το «κόκκινο σημάδι» έφθασε τα 1,2 δισ. ευρώ και αναμένεται σταδιακά και τα υπόλοιπα δάνεια από τα 2 δισ. ευρώ να καταλήξουν να χαρακτηριστούν NPEs.

Οι ελλιπείς φάκελοι που δεν επιτρέπουν την άμεση διεκδίκηση των δανείων αυτών στις δικαστικές αίθουσες δημιουργεί ένα σοβαρό άλλοθι στο Δημόσιο που δεν καταβάλει προς το παρόν τις εγγυήσεις. Ωστόσο επειδή όλα αυτά τα δάνεια κάποια στιγμή θα οδηγηθούν στις δικαστικές αίθουσες- οι τράπεζες ολοκληρώνουν φακέλους και οδηγούν τις υποθέσεις στο ακροατήριο- το Δημόσιο θα προχωρήσει στην καταβολή των εγγυήσεων , γι’ αυτό και οι τράπεζες δηλώνουν πως δεν ανησυχούν.

Ωστόσο ο SSM έχει άλλη άποψη, μιας ,και δογματικά ζητά τη σωστή αποτύπωση στους ισολογισμούς .
Ετσι υπολογίζεται πως για τα δάνεια αυτά θα ληφθούν προβλέψεις στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων περί τα 400 εκατ. ευρώ σε βάθος διετίας.

Οταν οι εγγυήσεις αποπληρωθούν και αφού θα συνεχίσουν να διεκδικούνται τότε θα υπάρξει μια αναστροφή των προβλέψεων παρατηρούν τραπεζικοί παράγοντες.

Οι αναβαθμίσεις και τα NPEs

Το θέμα παραμένει ψηλά στην ατζέντα του SSM για δύο λόγους:

– Περιλαμβάνεται στην ευρύτερη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια που απασχολεί την εποπτεία ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων. Στη χώρα μας μάλιστα αν και ο δείκτης των κόκκινων δανείων είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο εν τούτοις οι ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα νέων κόκκινων δανείων διότι οι δανειοδοτήσεις έγιναν με φειδώ και προσοχή λόγω της χρηματοοικονομικής κρίσης που προηγήθηκε. Έτσι πρέπει να είναι απολύτως καθαρό τι είδους δάνεια είναι αυτά που προσαυξάνουν το συγκεκριμένο δείκτη.

– Οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίστηκαν και επειδή μείωσαν τα κόκκινα δάνειά τους.

Η αύξηση του σχετικού δείκτη έστω και με αυτόν τον τρόπο θα δυσκολέψει τις περαιτέρω αναβαθμίσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το θέμα αυτό θα απασχολήσει τη συζήτηση με τον SSM κατά την διάρκεια άφιξης των κλιμακίων τους στο τέλος του μήνα με αντικείμενο τις παρατηρήσεις τους για το SREP (Eποπτική Αξιολόγηση) των τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη

Μαξίμου: Αποφάσεις για το ρεύμα – Η φορολόγηση των παραγωγών και το πλαφόν στη χονδρική

Unilever στο newmoney: Θα ξεκινήσει διαβούλευση με τα συνδικάτα για τις μαζικές απολύσεις

Αλλάζουν 1 στις 12 υποβληθείσες δηλώσεις λόγω λάθους… των φορέων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ