search icon

Τράπεζες

Προγράμματα buyback ενεργοποιούν οι τράπεζες με το «βλέμμα» στους μετόχους

Την επιβράβευση των μετόχων τους, μετά το «όχι» του SSM για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022, επιδιώκουν οι τράπεζες, θεσπίζοντας προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών.

Στην άμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων αγοράς ιδίων μετοχών τους προχωρούν οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους τους, μετά το «όχι» του SSM για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα προγράμματα buyback που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις εισηγμένες εταιρείες αποβαίνουν προς όφελος των μετόχων, αφού οι ίδιες μετοχές που αποκτώνται στη συνέχεια, συνήθως ακυρώνονται (σ.σ. μπορεί να επιλεχθεί και η διανομή τους στο προσωπικό ή/και σε μέλη της διοίκησης), βελτιώνοντας έτσι, τα κέρδη ανά μετοχή. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι ο ευρωπαίος επόπτης έκρινε πρώιμη την απόφαση των ελληνικών τραπεζών να διανείμουν μέρισμα εφέτος, προκρίθηκε η λύση της επαναγοράς, με τις Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς να δείχνουν πρώτες τον δρόμο.

Πιο αναλυτικά, η Eurobank έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» από τον SSM για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), δαπανώντας γι’ αυτό το σκοπό τα χρήματα που είχε προϋπολογίσει για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022. Υπενθυμίζεται ότι, στη Στρατηγική Αποεπένδυσης του Ταμείου δίνεται η δυνατότητα του share buyback από τις τράπεζες, μία συναλλαγή που επιτρέπει στις εισηγμένες να μειώσουν τον αριθμό των μετοχών που εκδίδονται και την αύξηση των κερδών ανά μετοχή, οδηγώντας σε αύξηση της τιμής της εάν ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) παραμένει ίδιος. «Είναι εξαιρετικά σημαντική για τράπεζες που διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική αξία. Αυτή η επιλογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με μία άλλη δομή (π.χ. ως μέρος μιας Accelerated Bookbuilding, η οποία θα καθόριζε την τιμή για την εξαγορά) και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από την ακριβή δομή που πρέπει να ακολουθηθεί», σημειώνει το Ταμείο. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Φωκίων Καραβίας, οι σταθμοί μέχρι την ολοκλήρωση του deal προβλέπουν αφενός, την έγκριση της πρότασης αρχικά από το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank και εν συνεχεία, από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, η οποία έχει οριστεί για τις 20 Ιουλίου. Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να υποβληθεί το επίσημο αίτημα προς το ΤΧΣ, το οποίο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περί τις έξι με οκτώ εβδομάδες, προκειμένου να επικυρώσει τη διαδικασία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εάν δεν υπάρξουν τρομερές εκπλήξεις η Eurobank θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τη συμφωνία το αργότερο έως τον προσεχή Νοέμβριο.

Όσον αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγείται στη γενική συνέλευση των μετόχων της 27ης Ιουνίου την απόκτηση έως 20 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν σε 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 0,75 ευρώ (κατώτατη τιμή) έως πέντε ευρώ (ανώτατη τιμή) ανά μετοχή, για χρονικό διάστημα 24 μηνών, με το συνολικό κόστος να μην ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ. Η επαναγορά του 1,6% θα γίνει είτε από το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει το 27% της τράπεζας, εκκινώντας έτσι, τη διαδικασία αποεπένδυσης είτε και μέσω χρηματιστηρίου. Οι επίμαχες μετοχές θα διατεθούν σε στελέχη και υπαλλήλους, με την τράπεζα να σημειώνει πως «η συνολική ονομαστική αξία των δωρεάν μετοχών που θα διατεθούν, αθροιζόμενη με την ονομαστική αξία των κατά περίπτωση τυχόν εκδοθησομένων μετοχών, σύμφωνα με πρόγραμμα διάθεσης δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών που ενδέχεται να υιοθετηθεί από το Δ.Σ., δυνάμει της από 07.04.2021 παρασχεθείσας εξουσιοδότησης της Γενικής Συνέλευσης, δεν θα υπερβαίνει συνολικά το 3,1% του καταβεβλημένου κεφαλαίου της κατά την ημερομηνία θέσπισης του προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών από το Διοικητικό Συμβούλιο».

Τα σχέδια ΕΤΕ και Alpha Bank

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω ενέργειες επιβράβευσης των μετόχων τους αφήνουν και οι διοικήσεις των Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. 

Ειδικότερα, την πρόθεση της ΕΤΕ να διανείμει το 20% με 30% των κερδών του 2023 στους μετόχους της εξέφρασε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους διεθνείς αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς, προσθέτοντας πως, παράλληλα, εξετάζονται και άλλα μέτρα, όπως η επαναγορά μετοχών (share buyback).

Προτεραιότητα της διοίκησης της Alpha Bank είναι να διαμοιραστεί το 20% των κερδών της τρέχουσας χρονιάς, όπως, άλλωστε, θα ανακοινωθεί και στην Investor Day στις 7 Ιουνίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες της τράπεζας θα συνεχίζουν να ενισχύονται το 2023, ως απόρροια, τόσο των προγραμματισμένων συνθετικών τιτλοποιήσεων (ναυτιλιακών δανείων που αναμένεται να ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο του 2023 και μία δεύτερη που θα ακολουθήσει, προσθέτοντας 60 μονάδες βάσης), όσο και άλλων ενεργειών. Όσον αφορά στις άλλες εναλλακτικές, όπως το buy back, αυτές αποτελούν σημαντικά εργαλεία που ενδεχομένως να τεθούν σε εφαρμογή σε δεύτερο χρόνο.

Διαβάστε ακόμη

Τι πρέπει να προσέξετε πριν πληρώσετε την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ

Αττική Οδός: Ποια είναι η Meridiam που αλλάζει τη σύνθεση της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – AVAX για την 25ετή σύμβαση

Οι νέες δημοσκοπήσεις, οι «καλογερο-ψεκ» και η Ζωή, η ΔΕΗ και η Motor Oil, οι τράπεζες ψάχνουν funds για τις μετοχές του ΤΧΣ 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version