search icon

Τράπεζες

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα bail in και μετά διάσωση της Monte Dei Paschi

Η Ρώμη αποφάσισε την προστασία των ομολογιούχων της τράπεζας κατά 100% - Το κράτος στη φάση αυτή, θα είναι ουσιαστικά ο κύριος μέτοχος της τράπεζας της Σιένα

«Αυτό λένε οι κανόνες» λέει εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup – Η Ρώμη αποφάσισε την προστασία των ομολογιούχων της τράπεζας κατά 100% – Το κράτος στη φάση αυτή, θα είναι ουσιαστικά ο κύριος μέτοχος της τράπεζας της Σιένα

Πρέπει πρώτα να γίνει «κούρεμα» των καταθέσεων και μετά να δοθεί κρατική βοήθεια στη Monte dei Paschi di Siena εκτιμά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτό ανέφερε στο Reuters εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, σημειώνοντας ότι «αυτό λένε οι κανόνες».

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε την παροχή κρατικής στήριξης στην τράπεζα  μετά την αποτυχία της να συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 5 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε και την προστασία των κατόχων ομολόγων της σε ποσοστό 100%.

Η απόφαση ελήφθη σε κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε στις 3:30 π.μ. ώρα Ελλάδας, και για την διάσωση της τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί μέρος το ποσού των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε τις περασμένες ημέρες από το ιταλικό κοινοβούλιο. «Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για την Monte dei Paschi di Siena, εξασφαλίζουμε τους πελάτες και το μέλλον της», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, το πρώτο της βήμα θα είναι να ενισχύσει την προσπάθεια της τράπεζας να αποκτήσει ρευστοτητα. Εάν χρειαστεί το κράτος θα προχωρήσει και σε πώληση ομολόγων που έχουν κρατική στήριξη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η παρέμβαση αυτή έχει συμφωνηθεί με την Ευρώπη». Ο δε Ιταλός υπουργός οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, εξήγησε ότι ο όλος μηχανισμός θα προσφέρει απόλυτη προστασία στους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, στους οποίους, σε μια πρώτη φάση πρόκειται να δοθούν μετοχές και στην συνέχεια ομόλογα υψηλής διαβάθμισης. Το ιταλικό κράτος, ουσιαστικά, στην φάση αυτή, θα είναι ο κύριος μέτοχος της τράπεζας της Σιένα, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει, μέσω της αγοράς, το απαιτούμενο ποσό για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Ανάλογη πορεία, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, πρόκειται να ακολουθηθεί και για άλλες τράπεζες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και σκοπεύουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση της κρατικής στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, δεν διευκρίνισε πόσο θα κοστίσει η διάσωση της MDP στο ιταλικό κράτος, είπε ωστόσο ότι τα κεφάλαια θα είναι αρκετά για να καλύψουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις της τράπεζας.

Η τράπεζα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι οι δύο επενδυτικοί οίκοι που είχαν – ανεπιτυχώς – αναλάβει τη διαδικασία διάσωσης της τράπεζας μέσω ιδιωτών επενδυτών –δηλαδή η JP Morgan και η Mediobanca – δεν θα λάβουν καμία αμοιβή για το έργο τους.

Exit mobile version