© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Εναν πολύ διαφορετικό σχεδιασμό από εκείνον των προηγούμενων ετών περιλαμβάνουν τα τριετή πλάνα των πιστωτικών ιδρυμάτων με επίκεντρο την ανάπτυξη της κερδοφορίας. Αυτό είναι το ουσιαστικό πλεονέκτημα των συστημικών τραπεζών έναντι του ανταγωνισμού, ο οποίος δεν είναι μόνο εγχώριος αλλά περισσότερο διεθνής.
Οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον με υποχώρηση των επιτοκίων, γεωπολιτικούς κινδύνους, κλιματική αλλαγή και ένα απολύτως ψηφιοποιημένο περιβάλλον που μεταβάλλει πλήρως την κουλτούρα των πελατών τους. Ασφαλώς η δημιουργία μικρότερων τραπεζών μεταβάλλει μερικώς το σκηνικό, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των εργασιών παραμένει στις συστημικές τράπεζες στην παρούσα φάση.
Επομένως, τα βασικά στοιχεία των τριετών πλάνων των πιστωτικών ιδρυμάτων αφορούν:
■ Tην απρόσκοπτη διανομή μερισμάτων στο ύψος των αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν συζητήσεις από τις αρχές Οκτωβρίου για τα μερίσματα που θα διανείμουν για τη χρήση 2024 με την εποπτική αρχή, τον SSM.
Εφόσον οι τράπεζες επιτύχουν τους στόχους τους, τα μερίσματα που θα θελήσουν να διανείμουν θα είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά. Τα πιστωτικά συστημικά ιδρύματα έχουν εξαγγείλει μερίσματα από 30% έως 50%. Την ίδια στιγμή αναλύσεις μεγάλων οίκων υποστηρίζουν πως τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών, ασχέτως της αναβαλλόμενης φορολογίας, θα δικαιολογούσαν τη διανομή μερισμάτων μέχρι και 70%.
■ Την κερδοφορία το 2024 που αναμένεται να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ παρά την πτωτική τάση των εσόδων από τόκους.
Αμεσα θα ξεκινήσει νέα μείωση των επιτοκίων την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να προϋπολογίσουν προκειμένου να μην απωλέσουν κερδοφορία. Για κάθε 0,25 μονάδες βάσης που θα υποχωρούν τα επιτόκια οι τράπεζες αναμένεται να απωλέσουν έσοδα από τόκους από 18-30 εκατ. ευρώ έκαστη. Παρ’ όλα αυτά, η κερδοφορία των τραπεζών υπολογίζεται υψηλή, καθώς μια σειρά από έσοδα θα αντικαταστήσουν τις απώλειες.
Ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες σχεδιάζουν να καλύψουν τις απώλειες από τη μείωση των επιτοκίων είναι μεγαλώνοντας τις προμήθειες και μειώνοντας τις προβλέψεις.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις προμήθειες, αυτές αναμένεται να ενισχυθούν, καθώς τα μικρά επιτόκια των καταθέσεων εκ των πραγμάτων οδηγούν όσους έχουν χρήματα σε καταθετικούς λογαριασμούς να τα τοποθετήσουν σε υπηρεσίες του wealth (αμοιβαία κεφάλαια, ειδικές εκδόσεις), τα οποία έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο, υψηλότερες προμήθειες και εντέλει πολύ καλύτερες αποδόσεις. Στο α’ εξάμηνο οι προμήθειες από τα υπό διαχείριση ενεργητικά πελατών ανέρχονταν σε 7,43 δισ. ευρώ για την Alpha, σε 5,7 δισ. ευρώ για την Πειραιώς, σε 6,4 δισ. ευρώ για τη Eurobank και σε 3,1 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.
■ Την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, που αποτελεί προτεραιότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και πρώτο μέλημα των τραπεζών στα επιχειρηματικά τους πλάνα λόγω της μείωσης των επιτοκίων, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση για δανεισμό τόσο επιχειρηματικό όσο και δανεισμό από ιδιώτες.
Αυτονοήτως επίσης οι τράπεζες μέσα από την πιστωτική τους επέκταση θα καλύψουν κομμάτι των απολεσθέντων εσόδων από τόκους που θα προκύψει από τη μείωση των επιτοκίων. Η ΕΚΤ αναμένεται μέσα στη χρονιά να προχωρήσει σε δύο μειώσεις επιτοκίων της τάξης των 0,25 μονάδων βάσης έκαστη.
Διεθνείς δραστηριότητες
Oι διεθνείς δραστηριότητες -για όσες τράπεζες έχουν- βρίσκονται στο κάδρο των προτεραιοτήτων των επιχειρησιακών πλάνων. Στη Eurobank τα κέρδη των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο ενοποιούνται πλέον στον ισολογισμό της από αυτό το τρίμηνο και αναμένεται να οδηγήσουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα τη συνολική κερδοφορία της τράπεζας. Ωστόσο, δραστηριότητες στο εξωτερικό έχουν και η Εθνική και η Alpha Bank.
Οι διεθνείς δραστηριότητες ήταν το μεγάλο asset των ελληνικών τραπεζών που αναγκάστηκαν λόγω θεσμών να απεμπολήσουν την περίοδο της κρίσης. Ωστόσο, κάποιες εκ των τραπεζών συνεχίζουν να διατηρούν δραστηριότητες εκτός, ενώ όλες σχεδόν έχουν μάτια ανοιχτά στην περίπτωση που υπάρξει κάποια καλή ευκαιρία να την εξετάσουν.
Κάθε τράπεζα έχει και τα δικά της πλάνα που σε μεγάλο βαθμό στοχεύουν σε ενίσχυση προστιθέμενης αξίας. Πιο συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει μέσα στη νέα χρονιά τη λειτουργία της Snappi. H Eθνική με εξαιρετικά άρτιο σχεδιασμό συνεχίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και βλέπει μπροστά της το ενδεχόμενο επέκτασης δραστηριοτήτων της εκτός Ελλάδος. Η Εurobank συνεχίζει τους σχεδιασμούς της εντός κι εκτός -σχεδιασμούς αναπτυξιακούς και όχι μόνο-, ενώ η Alpha Bank επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το έπακρο τη σχέση της με τη UniCredit, αυξάνοντας διεθνώς το πελατολόγιό της. Να σημειωθεί εδώ ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν όλα σημαντική ρευστότητα για ανάπτυξη των εργασιών τους. Ωστόσο, δεν βλέπουν πια όπως πριν από την κρίση μόνο στο εσωτερικό, αλλά κυρίως κοιτάζουν εκτός συνόρων, μια και τα σχέδια των τραπεζών μπορούν να ευοδωθούν τοποθετημένα σε ένα διεθνές περιβάλλον από το οποίο αντλούν και κεφάλαια.
To αποτέλεσμα
Οπως φαίνεται, οι τράπεζες τα καταφέρνουν και τα καταφέρνουν καλά. Οι διαρκείς αναβαθμίσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων από τους διεθνείς αξιολογητές που τις τοποθετούν είτε σε επενδυτική βαθμίδα είτε πλησίον αυτής καταγράφουν το καλό αποτέλεσμα που έχουν επιτύχει τα πιστωτικά ιδρύματα και όχι μόνο.
Καταγράφουν και μια προσδοκία συνέχειας εστιασμένης κυρίως στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα συνεχίσουν, μια και οι προοπτικές της οικονομίας επιτρέπουν κάτι τέτοιο.
Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό τα πιστωτικά ιδρύματα, πέρα από τα projects με τα οποία βλέπουν στα μάτια τους επενδυτές, να αφουγκραστούν και τον παλμό της εγχώριας αγοράς, δηλαδή των πελατών τους, που διασφαλίζουν εντέλει την κερδοφορία τους, αλλά και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Διαβάστε ακόμη
Προϋπολογισμός: Λεφτά για ανάπτυξη, ελαφρύνσεις, έκτακτες παροχές και μεγαλύτερες αυξήσεις συντάξεων
Αλλαγές στη ρύθμιση για τις οφειλές
Mιχάλης Σκουλικίδης: «Να επεκταθεί η Golden Visa και στα σκάφη αναψυχής»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ