search icon

Τράπεζες

Πόσο κινδυνεύει η ΕΕ και η Ελλάδα από τα κόκκινα δάνεια;

Τα καλά νέα: τα κόκκινα δάνεια μειώνονται στην ΕΕ - Τα άσχημα; η μείωση δεν είναι πλέον τόσο ζωηρή

Η δεκαετία έκλεισε με το χαμηλότερο επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών από το 2010. Μετά από πιέση των ρυθμιστικών αρχών, οι τράπεζες σε ολόκληρη την ήπειρο αύξησαν τις προσπάθειές τους, με ρεκόρ πωλήσεων πακέτων κακών δανείων το 2018, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Debtwire ABS για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ευρώπη.

Από τα 706 δισ. Ευρώ μή εξυπηρετούμενων δανείων το 2010, έφθασαν στο ανώτατο σημείο των 1,2 τρισ. Ευρώ το 2014 και έκτοτε μειώνεται σταθερά για να συρρικνωθούν σε 635 δισ. Ευρώ τον Ιούνιο του 2019.

Οι τράπεζες που εξακολουθούν να έχουν τον υψηλότερο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η BNP Paribas της Γαλλίας και η ιταλική UniCredit και Intesa Sanpaolo. Οι 10 μεγαλύτερες πωλήσεις πακέτων κακών δανείων – εξαιρουμένων των μεταβιβάσεων σε κακές τράπεζες – έκλεισαν όλες την τελευταία πενταετία: Συνολικά έγιναν 615 συμφωνίες μεταβιβάσεων που μετέφεραν 633,8 δισ. Ευρώ κακών δανείων εκτός τραπεζικών ισολογισμών.

Οι πωλήσεις ευρωπαϊκών περιφερειακών, μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθαν σε 102,4 δισ. Ευρώ το 2019, ήτοι το ήμισυ του συνόλου του έτους ρεκόρ του 2018, όταν έφθασαν τα 208,1 δισ. Ευρώ.

Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στις ευρωπαϊκές τράπεζες σε 3% τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία από την άσκηση διαφάνειας που δημοσίευσε το ΕΒΑ στα τέλη Νοεμβρίου, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2014, όταν τυποποιήθηκε ο ορισμός των NPL.

Ωστόσο, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες μειώνουν τα επισφαλή δάνειά τους, ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνει:

Ο συνολικός όγκος των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε σε 635 δισ. Ευρώ από τα τέλη του 1ου 19ου έτους, μειωμένος κατά 111,2 δισ. Ευρώ από 746,2 δισ. Ευρώ το προηγούμενο έτος. Στο τέλος του Ιουνίου 2018, η μείωση ήταν 146,8 δισ. Ευρώ, από συνολικά 893 δισ. Ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2017.

Η Ιταλία εξακολουθεί να είναι η πιο δραστήρια αγορά, ενώ τα συνολικά 38 δισ. Ευρώ άλλαξαν τα χέρια, σημειώνοντας πτώση από το ρεκόρ των 103,7 δισ. Ευρώ το 2018. Η τιτλοποίηση της ιταλικής NPL ανερχόταν σε 16,5 δισ. Ευρώ. Η μεγαλύτερη συναλλαγή του έτους ήταν μια δευτερεύουσα τιτλοποίηση. Η Hoist Finance έκλεισε την πρώτη τιτλοποιημένη τιτλοποίηση στην ιταλική επενδυτική κατηγορία, η οποία υποστηρίχθηκε από ένα χαρτοφυλάκιο που περιείχε μόνο μη εξασφαλισμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 5 δισ. Ευρώ που είχε αγοράσει προηγουμένως από ιταλικούς δανειστές. Υπήρξαν πέντε συμφωνίες στο πλαίσιο του συστήματος GACS της ιταλικής κυβέρνησης για ένα GBV ύψους 8,2 δισ. Ευρώ, μια τεράστια πτώση από τις 15 συμφωνίες αξίας 52,3 δισ. Ευρώ το 2018.

Το σχέδιο Ηρακλής

Στην Ελλάδα – το Δεκέμβριο εγκρίθηκε μια ελληνική έκδοση του συστήματος GACS, το κυβερνητικό σύστημα εγγύησης Ηρακλής. Καθώς ανέμεναν την έγκριση του προγράμματος, οι ελληνικές τράπεζες επιβράδυναν ελαφρώς τον ρυθμό των πωλήσεων, οι οποίες έφτασαν τα 9,8 δισ. Ευρώ το 2019 από 13,4 δισ. Ευρώ το 2018. Οι περισσότερες πωλήσεις αφορούσαν εξασφαλισμένα χαρτοφυλάκια.

Στην Ισπανία,, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη, ήταν τα μη εξασφαλισμένα κόκκινα δάνεια που αποτέλεσαν την πλειοψηφία των πωλήσεων πακέτων. Τα ισπανικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχώρησαν σε 16 δισ. Ευρώ, από 44,9 δισ. Ευρώ το 2018 και από 54,9 δισ. Ευρώ το 2017. Σε μια τέτοια ώριμη αγορά, οι δευτερογενείς πωλήσεις είναι περισσότερες – όπως η πώληση από την Blackstone ενός χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων δανείων ύψους 1 δισ. Ευρώ στο CarVal.

Το 2019 είχε επίσης κάποιες αξιοσημείωτες πρωτιές: Στη Γαλλία, η BNP Paribas πώλησε το μεγαλύτερο εξασφαλισμένο χαρτοφυλάκιο ως σήμερα, το πρότζεκτ Agate ύψους 375 εκατ. Ευρώ, στη Hoist Finance. Και το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο NPL της Ουκρανίας μέχρι σήμερα, ισοδύναμο 416 εκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαιο και τόκους, πωλήθηκε στην εταιρεία Helios από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων της Ουκρανίας.

“Οι μικρότερες αγορές δεν είναι πιθανό να συμβαδίσουν με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά με ένα ακόμη σημαντικό υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, η συνεχιζόμενη πίεση των ρυθμιστικών αρχών και η επικέντρωση στις δευτερογενείς και μη βασικές συναλλαγές, το 2020 θα είναι ένα έτος με πολλές εξελίξεις”, δήλωσε η Αλέσια Πιρόλο, επικεφαλής της NPL Coverage, Debtwire.

Exit mobile version