Τέλος στον κύκλο αποεπένδυσης από τις ασφάλειες που «άνοιξε» για τις τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους και τη δέσμευση που έλαβαν απέναντι στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), έβαλε η Εθνική Τράπεζα, μετά τη συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αποεπένδυση που προκάλεσε μεγάλες αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο, φέρνοντας στο προσκήνιο νέους «παίκτες» και αλλάζοντας τις ισορροπίες δυνάμεων.
Πιο αναλυτικά, με την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC ολοκληρώνεται μία μακρά περίοδος, στην διάρκεια της οποίας οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να… αποχωριστούν τις ασφαλιστικές θυγατρικές τους, προκειμένου να μην κριθεί παράνομη η κρατική βοήθεια που έλαβαν τα έτη 2012 και 2015. «Και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες έχουν αποεπενδύσει από τις ασφαλιστικές θυγατρικές τους εδώ και μερικά χρόνια για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Γι’ αυτό, άλλωστε και η DG Comp δεν μπορούσε να αφήσει την ΕΤΕ να είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που, παρόλο που έλαβε βοήθεια, τελικά θα κρατήσει τον ασφαλιστικό της βραχίονα. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να κατηγορηθεί για διαστρέβλωση του ανταγωνισμού και της αρχής του περίφημου ‘level playing field’ που η ίδια κηρύττει», σχολίαζαν πηγές της τράπεζας λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του deal με τους Αμερικανούς.
Προς επίρρωση, η Eurobank έδωσε τα… χέρια με τον Πρεμ Γουάτσα για την εξαγορά από την Fairfax, συμφερόντων του μεγαλοεπενδυτή, του 80% της Eurolife. Η καναδική εταιρεία ήταν η μοναδική από τους συνολικά τρεις ενδιαφερόμενους, που έφτασε έως το τέλος της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας , με το τίμημα να διαμορφώνεται εντέλει σε περίπου 400 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες, άλλωστε, ήθελαν αυτό να υπολογίζεται εκ νέου με βάση την λογιστική αξία όταν θα ολοκληρωνόταν η συναλλαγή. Στα συν του deal περιλαμβανόταν, μεταξύ άλλων, η αύξηση του δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών κατηγορίας 1 (CET 1) κατά περίπου 26 μονάδες βάσης (σε περίπου 17.8% από 17,5%).
Τη μεταβίβαση της «ΑΤΕ Ασφαλιστική» στον Όμιλο ERGO έναντι 90,1 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς, ολοκληρώνοντας ένα deal, οι βάσεις του οποίου είχαν μπει ήδη από τον Αύγουστο του 2014. Σύμφωνα με την τράπεζα, το… ξεπάγωμα της συμφωνίας επήλθε μετά την αγορά της ρουμανικής θυγατρικής της ΑΤΕ Ασφαλιστική έναντι 6,08 εκατ. ευρώ και την απόκτηση 25 ακινήτων της ασφαλιστικής προς 16,29 εκατ. ευρώ. «Η τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ATE Ασφαλιστική στην ERGO International AG, θυγατρική της Munich Re, μετά την πλήρωση του συνόλου των προβλεπόμενων στη σχετική σύμβαση όρων, καθώς και τη λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων από τους αρμόδιους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)», τονιζόταν στην ανακοίνωση και προστίθετο: «Η συναλλαγή βελτιώνει τον δείκτη CET-1 του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κατά περίπου πέντε μονάδες βάσης, με στοιχεία 31 Μαρτίου 2016, κυρίως από τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού κατά 0,2 δισ. ευρώ».
Στα… γκρίζα σημεία του deal περιλαμβάνονται οι πληροφορίες για την μεταφορά του συνόλου των αποθεματικών της «ΑΤΕ Ασφαλιστική», ύψους 430 εκατ. ευρώ, στην ΗSBC Γερμανίας και δη, σε μία περίοδο, όπου η χώρα βίωνε τις συνέπειες των capital controls.
Όσον αφορά στην Alpha Bank, αυτή προχώρησε σε συμφωνία πώλησης με την AXA έναντι περίπου 255 εκατ. ευρώ. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω τη σύναψη συμφωνίας με την ΑΧΑ, που σηματοδοτεί την αρχή μίας νέας εποχής για την Alpha Bank στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών υπηρεσιών», σημείωνε ο τότε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Δημήτριος Μαντζούνης και συνέχιζε: «Η στενή συνεργασία μας με την AXA εξυπηρετεί, με τον προσφορότερο τρόπο, τα συμφέροντα της πελατείας μας και δημιουργεί αξία για τους μετόχους μας».
Υπενθυμίζεται πως πέραν του γαλλικού Ομίλου «παρών» στη διαδικασία είχαν, επίσης, δηλώσει οι Eureko (θυγατρική της ήταν η Interamerican) και η γερμανική Ergo.
Πρόσφατα, δε, η AXA εξαγοράστηκε από την Generali, με την Alpha Bank να εισέρχεται σε αποκλειστική συνεργασία για τη διάθεση μέσω του δικτύου της προϊόντων γενικών ασφαλίσεων και ασφαλίσεων υγείας. «Η αρχική διάρκεια της συμφωνίας Alpha – Generali είναι 20 έτη και εδράζεται σε μία φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης, με έμφαση τα ψηφιακά μέσα.
Η νέα συνεργασία αξιοποιεί την εξαγορά του ελληνικού βραχίονα δραστηριοτήτων της ΑΧΑ από την Generali, μία σημαντική επένδυση από έναν διεθνή ασφαλιστικό Όμιλο στην Ελλάδα», αναφερόταν στη σχετική ανακοίνωση. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η ΑΧΑ πούλησε τις εργασίες των τομέων Ζωής και Γενικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα (ΑΧΑ Ασφαλιστική A.E.) έναντι ενός συνολικού καθαρού τιμήματος 165 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
10+1 μέτρα «Γέφυρα» για Απρίλιο και μέχρι να ανοίξει η αγορά