Να χαλαρώσουν τα κριτήρια της επιδότησης για τις ανακαινίσεις και τα ενεργειακά προγράμματα επιχειρούν οι τράπεζες στο πλαίσιο και των δεσμεύσεών τους προς την ΕΚΤ αλλά και του γεγονότος πως σε λιγότερο από μια δεκαετία δεν θα είναι ανοιχτή η αγορά για ακίνητα χαμηλής ενεργειακής κλάσης.

Με συνεργασίες, απλοποίηση διαδικασιών και ενεργοποίηση πλατφορμών τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας επιχειρούν να μοχλεύσουν τη χρηματοδότηση που προορίζεται για τους ιδιώτες πελάτες τους υποβοηθώντας με τον τρόπο αυτό την καταναλωτική πίστη.

Τα κριτήρια – τα προβλήματα

Mία νέα κουλτούρα που θα διέπει την καταναλωτική πίστη στο σύνολό της με έμφαση της στεγαστική σχεδιάζουν οι τράπεζες και στόχο να διευκολύνουν τις διαδικασίες χρηματοδότησης των ιδιωτών προκειμένου αυτοί να μπορέσουν απρόσκοπτα να ενταχθούν σε προγράμματα με τη χρήση κοινοτικών κονδυλίων. Ιδιαίτερα σε προγράμματα που βοηθούν ανακαινίσεις ακινήτων με βάση τις επιταγές της κλιματικής αλλαγής.

Συστηματική συζήτηση έχουν ξεκινήσει οι τράπεζες τόσο με το Υπουργείο όσο και με άλλους φορείς για να χαλαρώσουν σημαντικά τα κριτήρια που αφορούν χρηματοδότηση μέσω κοινοτικών κονδυλίων προκειμένου να ανακαινιστούν κατοικίες και όχι μόνον.
Προκειμένου κάποιος να γίνει δικαιούχος τέτοιων προγραμμάτων θα πρέπει το ακίνητό του να μην ξεπερνά τα 100 τετραγωνικά και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα να μην υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ ενώ η περιουσιακή του κατάσταση να μην ξεπερνά τα 300.000 ευρώ.
Αν κάποιος λάβει μια επιδότηση 10.000 ευρώ τότε θα πρέπει να ξοδέψει άλλα 10.000 ευρώ τουλάχιστον για την ανακαίνιση.
Είναι λίγο παράδοξο να εκτιμάται πως κάποιος με εισόδημα 20.000 ευρώ και 30.000 ευρώ μπορεί να ξοδέψει αυτά τα χρήματα για ανακαίνιση.
Και όπως λένε τα τραπεζικά ιδρύματα με τον τρόπο αυτόν α. επιτρέπεται σε ιδιώτες που δηλώνουν λιγότερα από όσα βγάζουν να απολαμβάνουν τα κοινοτικά κονδύλια β. ιδιώτες που μπορούν να πραγματοποιήσουν μια ανακαίνιση, έχουν δηλαδή τη σχετική άνεση, να τίθενται εκτός προγράμματος.

Ετσι εκτιμάται από τις τράπεζες τουλάχιστον απαραίτητη η χαλάρωση των κριτηρίων αυτών.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν και οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων μέσα στη χρονιά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,2 δισ. ευρώ, εν τούτοις η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική μιας και υπάρχουν σημαντικές αποπληρωμές από ώριμα παλαιότερα δάνεια.

Ο σχεδιασμός πλατφορμών

Οι τράπεζες συγχρόνως σχεδιάζουν και πλατφόρμες μέσα από τις οποίες θα δίδονται διαφορετικές επιλογές στους δικαιούχους με χρηματοδότηση και αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών σε συνεργασία με δίκτυα ηλεκτρικών παρόχων και αλυσσίδων λιανικής και προσφορά ολόκληρου του πακέτου της χρηματοδότησης.
Ετσι θα είναι εύκολη η ανανέωση οικιακών συσκευών αλλά και άλλων πραγμάτων που κάνουν το σπίτι ενεργειακό.

Συνεργασίες

Στο πλαίσιο της αλλαγής φιλοσοφίας και στην προσπάθεια προσφοράς λύσεων ολιστικών οι τράπεζες συνεργάζονται με μεσίτες πιστώσεων ενώ συγχρόνως διευκολύνουν τους πελάτες τους να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία σε εκταμιεύσεις δανείων και όχι μόνον.
Οπως αναφέρουν έγκυρες τραπεζικές πηγές τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν βρει τρόπους και ξεπερνούν όλες τις αγκυλώσεις του παρελθόντος καταργώντας βαθμίδες γραφειοκρατίας όπως για παράδειγμα τους μεγάλους χρόνους ανταπόκρισης του Κτηματολογίου κ.λπ.

Διαβάστε ακόμη

Cenergy Holdings: Το μεγάλο άλμα στην Αμερική με το βλέμμα σε μια αγορά 20 δισ. δολ. (pics)

Αττική Οδός: Θέλουν και άλλοι μερίδιο στον πιο κερδοφόρο άξονα της χώρας

Ληξιπρόθεσμα: «Εισπράττω αλλά δεν πληρώνω τον ΦΠΑ» η νέα… τάση στην αγορά

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα