Οι ευρωπαϊκές τράπεζες στον Βορρά θα επωφεληθούν απο την διαδικασία του Tiering (όταν μέρος της υπερβάλλουσας ρεύστοτητας δεν φέρει το αρνητικό επιτόκιο της ΕΚΤ αλλά 0%) και οι τράπεζες στο Νότο θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα ΤLTRO (πράξεις αναχρηματοδότησης).
Αυτή είναι η εκτίμηση της Goldman Sachs, η οποία αναλύει σε έκθεση της τις επιπτώσεις απο τα νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής, δηλαδή τη μείωση κατά 10 μονάδες βάσης στο επιτόκιο της ΕΚΤ με την παράλληλη εφαρμογή ενός συστήματος διευθέτησης επιτοκίων (tiering), την επιστροφή της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) σε ανοικτή βαση και τέλος το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης Tltro.
Για τις ελληνικές τράπεζες
Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman Sachs εκτιμά πως η μείωση επιτοκίου κατά 10 μ.β βάσης μόνον, θα οδηγούσε σε πτώση της τάξης του 6% της κερδοφορίας του 2019 (pro forma, μετά φόρων). Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από το tiering, κι έτσι ο συνολικός αρνητικός αντίκτυπος στην κερδοφορία τους θα περιοριστεί στο 3%.
Για την Eurobank και την Εθνική στις οποίες αναφέρεται πιο αναλυτικά η G.S, ο αντίκτυπος στα κέρδη εάν υπήρξε μόνο μείωση των επιτοκίων κατά 10 μ.β θα ήταν της τάξης του 6% και του 3% αντίστοιχα. Ωστόσο το κλιμακωτό επιτόκιο φαίνεται πως θα εξουδετερώσει το “χτύπημα” για την Eurobank, αφού η G.S εκτιμά πως θα είναι μηδενικό, ενώ για την Εθνική αναμένεται να ενισχύσει την κερδοφορία της κατά 1% (καθώς έχει πολύ χαμηλά αποθεματικά στην ΕΚΤ). Όπως αναφέρει η G.S η Eurobank και η Εθνική έχουν αυτή τη στιγμή αποθεματικά ρευστότητας τα οποία είναι κατατεθειμένα στην ΕΚΤ της τάξης των 1,4 δισ,. ευρώ και 3,9 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Παράλληλα, μηδενικός αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος στην απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) τόσο για τις δύο συστημικές τράπεζες όσο και για το σύνολο του ελληνικού κλάδου.
Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, οι επενδυτές των τραπεζών είναι πιθανό να λάβουν υπόψη τρία μηνύματα από τις
ανακοινώσεις της ΕΚΤ:
1. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ υιοθετεί ένα μέτρο, όπου το αποτέλεσμα είναι να αμβλύνει την επίδραση που έχει ένα εργαλείο νομισματικής πολιτικής στην κερδοφορία των τραπεζών. Αν και δεν είναι αυτή η έκδηλη πρόθεση, η αγορά θα την ερμηνεύσει ως τέτοια.
2. Η ΕΚΤ ήταν ξεκάθαρη ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα μείωσης του κόστους. Η Goldman πιστεύει ότι αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς περαιτέρω εδραίωση της σημερινής δομής της αγοράς.
3. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΤ προτρέπει για «συγκεκριμένα και αποφασιστικά βήματα προς ολοκλήρωση
του τραπεζικού συστήματος και την ενοποίηση η των κεφαλαιαγορών», με τις προϋποθέσεις για οποιαδήποτε διασυνοριακή ενοποίηση να εμφανίζονται σε καλή θέση.