Αύριο εκτός απροόπτου η Κριστίν Λαγκάρντ θα προχωρήσει στην ανακοίνωση υποχώρησης μείωσης των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25 μονάδες βάσης.
Μάλιστα όσο και να διαφωνούν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η πιθανότητα να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια μέσα στη χρονιά παραμένει ισχυρή.
Πολλώ δε μάλλον που τα πράγματα δυσκολεύουν για τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ε.Ε. καθώς η Fitch αναμένει μεγάλες απώλειες για τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εξαιτίας των υψηλότερων δαπανών για τόκους στα αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών.
Τι σημαίνει για δανειολήπτες και καταθέτες η πτώση
Η μεταφορά ωστόσο μιας πτώσης επιτοκίων στις καταθέσεις και το δανεισμό δεν είναι ευθύγραμμη υπόθεση όπως έχει καταγράψει η εμπειρία, τουλάχιστον στη χώρα μας.
Ζητούμενο για την εθνική οικονομία αλλά και για τις τράπεζες είναι να επιτευχθούν οι στόχοι της πιστωτικής επέκτασης. Ιδιαίτερα δε να πάρει μπρος η μηχανή των στεγαστικών δανείων.
Αλλωστε προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι ενέργειες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», που επιδοτεί δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα η ανοδική τάση των τιμών στα ακίνητα συνεχίζεται και αυτό δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη δανεισμού για αγορές ακινήτων.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, εκτός απροόπτου, η Κριστίν Λαγκάρντ θα ανακοινώσει μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.
Τρία δισ. υπολογίζεται πως κόστισε στους Ελληνες δανειολήπτες η άνοδος των επιτοκίων. Μέχρι την κάλυψη αυτού του ποσού ώστε να υποχωρήσουν εκ νέου τα επιτόκια μετράμε μια πολύ μεγάλη διαδρομή. Αλλωστε η άνοδος των επιτοκίων ξεκίνησε όταν αυτά ήταν αρνητικά.
Ας σημειωθεί πως το παραπάνω ποσό θα ήταν υψηλότερο για τους Ελληνες δανειολήπτες αν οι τράπεζες δεν πάγωναν τα στεγαστικά επιτόκια τόσο που να αντιστοιχούν σε euribor μηνός 2,80%. Στην παρουσα φάση το Euribor κινείται στο 3,55%. Αρα μια πτώση των επιτοκίων θα πρέπει να οδηγήσει και πάλι το Euribor στο 2,80% ώστε να αναμένεται ξανά υποχώρηση κυμαινόμενων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.
Παρότι η πτώση των επιτοκίων άρχισε, το πάγωμα των επιτοκίων στη στεγαστική πίστη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δανειολήπτες θα δουν και πάλι τις δόσεις τους να υποχωρούν όταν τα επιτόκια θα οδηγηθούν εκεί που βρίσκονταν την περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες προχώρησαν σε πάγωμά τους.
Αυτό αναμένεται να γίνει το α’ εξάμηνο του 2025.
Στην παρούσα φάση η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών προτιμά έναν συνδυασμό σταθερού επιτοκίου για τα πρώτα 5, 10 αλλά και 15 έτη του δανείου και εν συνεχεία περνά σε επιτόκιο κυμαινόμενο. Τα σταθερά επιτόκια κινούνται σε λίγο πάνω από 4%, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΤτΕ. Ωστόσο για μεγάλες διάρκειες (π.χ. 15 έτη σταθερό επιτόκιο) μπορεί κάποιος να βρει και επιτόκιο χαμηλότερο του 4%(κοντά στο 3,85%).
Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εμφάνισαν στο εξάμηνο πιστωτική επέκταση 3,1 δισ. ευρώ. Στις ελληνικές δραστηριότητες αντιστοιχούν τα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ οι διοικήσεις τους εμφανίζονται βέβαιες ότι τελικώς θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους.
Ωστόσο σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια η υποχώρηση των επιτοκίων θα φανεί τόσο στους αλληλόχρεους όσο και στους λοιπούς λογαριασμούς.
Η τάση σε ότι αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν οι καταθέτες να κλείνουν για μεγαλύτερες χρονικές διάρκειες τα χρήματά τους αναμένοντας ακριβώς αυτήν την υποχώρηση των επιτοκίων.
Εξίσου και στο wealth όπου τα μικτά προϊόντα είχαν καταθέσεις αλλά και ομόλογα.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι τα επιτόκια το νέο έτος θα μειωθούν τουλάχιστον 0,75 μονάδες βάσης ακόμη, που μαζί με την αντίστοιχη μείωση το 2024 θα οδηγήσουν σε συνολική πτώση 1,5 μονάδας βάσης.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: Eρχονται σφυριά για «φιλέτα» στο Σύνταγμα και τις Σπέτσες (pics)
Στο στόχαστρο της Εφορίας οι TikTokers που… εισπράττουν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ