Οι δασμοί Τραμπ δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο το Συμβούλιο της EKT το οποίο καλείται στις 16 και 17 Απριλίου να αποφασίσει για την πορεία των επιτοκίων.

Έλληνες τραπεζίτες μιλούν για μια πιθανότητα 50:50 ωστόσο συντηρητικότερες φωνές στο εξωτερικό θεωρούν πως το ενδεχόμενο να έχουμε μια παύση στο προηγούμενο σερί των μειώσεων συγκεντρώνει πλέον τις περισσότερες πιθανότητες.

Στο τέλος του περασμένου μήνα το Bloomberg ανέφερε:

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να διστάζουν σχετικά με το αν θα μειώσουν τα επιτόκια Απρίλιο, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με το ζήτημα, γεγονός που υποδεικνύει ότι η συνάντηση παραμένει πολύ πιο ανοιχτή από ό,τι προβλέπουν οι επενδυτές.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από όλο το φάσμα των «γερακιών» και των «περιστεριών» σκέφτονται να κάνουν μια παύση στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη, είπαν τα άτομα αυτά, ζητώντας να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους λόγω εμπιστευτικών συζητήσεων.

Και τότε ήταν μόνον συζητήσεις για δασμούς, τώρα αποτελεί πραγματικότητα. Έτσι αν δεν υπάρξει κάποια νέα ανατροπή στο διάστημα που θα ακολουθήσει ως τις 16 του μηνός, η εκτίμηση είναι πως τα «γεράκια» και ο συντηρητισμός θα επικρατήσει.

Οι συνέπειες της πολιτικής Τράμπ

Ελλάδα

Γενικότερα πάντως η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να μελετά τις συνέπειες από την πολιτική Τράμπ πριν καταλήξει σε αποφάσεις.
Για το 2025 δεν αναμένονται τρομερές αλλαγές. Οπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, ακόμη και στο 2,5% να διατηρηθούν τα επιτόκια δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, καθώς δεν βρίσκονται στα δύσκολα επίπεδα του 4% που ήταν νωρίτερα.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, εν μέσω εμπορικού πολέμου και ταριφών, υψηλών επιτοκίων αλλά και αμυντικών δαπανών οι οποίες θα αποτελέσουν θύλακα επενδύσεων, το ισοζύγιο αναμένεται να είναι ουδέτερο.
Περισσότερη ένταση αναμένεται το 2026 όταν θα τελειώσουν οι πόροι του RRF και εκ νέου τα βλέμματα θα πέσουν στο δημόσιο χρέος.

Ευρώπη

Οι δασμοί μπορούν να επηρεάσουν τα επιτόκια στην Ευρώπη μέσω διαφόρων οικονομικών καναλιών, κυρίως λόγω της επιρροής τους στην οικονομική ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο τρόπος με τον οποίο οι δασμοί θα επηρεάσουν τα επιτόκια εξαρτάται από το μέγεθος των εμπορικών αναταραχών και την ανταπόκριση της ΕΚΤ.

Στην περίπτωση αύξησης του πληθωρισμού: Αν οι δασμοί αυξάνουν το κόστος των εισαγόμενων αγαθών, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών για προϊόντα και υπηρεσίες. Ο αυξημένος πληθωρισμός μπορεί να ωθήσει την ΕΚΤ ακόμη και να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια για να τον περιορίσει. Βεβαίως αυτό θα αποτελούσε το ακραίο, όχι ωστόσο ανύπαρκτο σενάριο. Αν η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο πληθωρισμός είναι πάνω από τον στόχο της (2%), μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων για να καταστείλει την οικονομική πίεση.

Σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης: Από την άλλη πλευρά, οι δασμοί μπορεί να μειώσουν την εμπορική δραστηριότητα και να προκαλέσουν οικονομική επιβράδυνση, καθώς αυξάνουν το κόστος των επιχειρήσεων και περιορίζουν τη ζήτηση. Εάν η Ευρώπη βιώσει οικονομική συρρίκνωση, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις επιτοκίων για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά.

Η παγκόσμια εμπορική ένταση που προκαλείται από τους δασμούς μπορεί επίσης να επηρεάσει την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Εάν οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν λόγω εμπορικών περιορισμών, η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες.

Οι δασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν αβεβαιότητα στις αγορές, οδηγώντας σε αυξημένη αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών. Αυτή η αβεβαιότητα μπορεί να οδηγήσει την ΕΚΤ σε πολιτικές χαλάρωσης (όπως η μείωση επιτοκίων ή η επέκταση προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης) για να διατηρήσει τη σταθερότητα.

 

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Στα ραντάρ των διεθνών hyperscalers η τεχνολογική μεταμόρφωση της Δυτικής Μακεδονίας – Ουρά οι υποψήφιοι (pics)

Τι φοβούνται στην κυβέρνηση και στην ΤτΕ από τους δασμούς Τραμπ

«Χειρότερο από το δυσμενέστερο σενάριο»: Η επόμενη ημέρα μετά τους δασμούς του Τραμπ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα