search icon

Τράπεζες

Πώς η UniCredit εισήλθε στην Commerzbank βάζοντας πλώρη για τα ηνία της γερμανικής αγοράς

Ο οραματιστής Αντρέα Ορσέλ δεν έχει κρύψει την φιλοδοξία του να εξελίξει τον ιταλικό όμιλο σε «τράπεζα της Ευρώπης» - Τα σενάρια πλήρους εξαγοράς της γερμανικής τράπεζας προκάλεσαν σεισμό στον κλάδο και έντονες αντιδράσεις

Τον Ασκό του Αιόλου για τον τραπεζικό κλάδο της Γερμανίας και όχι μόνο «άνοιξε» η ανάδειξη της UniCredit στον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Commerzbank με ένα ποσοστό της τάξεως του 9%, δεδομένου πως πυροδότησε σενάρια πλήρους εξαγοράς της γερμανικής τράπεζας συνάδοντας με τα σχέδια του Αντρέα Ορσέλ για τη δημιουργία ενός νέου, αληθινά, πανευρωπαϊκού ομίλου.

Η ιταλική τράπεζα ελέγχει ήδη την HypoVereinsbank, με έδρα το Μόναχο, κάτι που σημαίνει πως σε συνδυασμό και με την Commerzbank, ο ενοποιημένος όμιλος θα δημιουργούσε ίσως και την μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αμφισβητώντας τα σκήπτρα της Deutsche Bank.

O οραματιστής CEO της UniCredit έχει δηλώσει επανειλημμένως πως θέλει την τράπεζα του να εξελιχτεί σε «τράπεζα της Ευρώπης». Αν και ο στόχος αυτός μοιάζει πρακτικά εξαιρετικά δύσκολος, η ιταλική τράπεζα βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό δρόμο προς την κατεύθυνση αυτή έχοντας διασφαλίσει παρουσία σε 13 χώρες της περιοχής, πόσο μάλλον στην κυριότερη οικονομική δύναμη της ΕΕ, την Γερμανία. Θυμίζουμε δε, και τη παρουσία της ιταλικής τράπεζας στη χώρα μας με την στρατηγική είσοδο της στην Alpha Bank με μετοχικό μερίδιο ύψους 9,61%.

Η Commerzbank αριθμεί ένα σημαντικό πελατολόγιο μεταξύ των μικρομεσαίων γερμανικών επιχειρήσεων, τις λεγόμενες Mittelstand, που σχηματίζουν την «ραχοκοκαλιά» της γερμανικής αγοράς, όμως διαθέτει και σημαντική παρουσία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Στο χαρτοφυλάκιο της ξεχωρίζει δε, η μεγάλη πολωνική τράπεζα MBank, χάρη στην οποία η UniCredit θα μπορεί να διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η UniCredit έσπευσε να κινηθεί ταχύτατα αφότου η γερμανική κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε πως σχεδιάζει να βάλει πωλητήριο στο μετοχικό μερίδιο ύψους 16,5% που κατέχει στην Commerzbank. Έτσι, δαπάνησε περίπου 1,4 δισ. ευρώ για να αποκτήσει ένα πακέτο της τάξεως του 4,5% από το γερμανικό Δημόσιο, αλλά και ένα αντίστοιχο πακέτο μετοχών από την ανοιχτή αγορά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Γερμανοί αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν από το γεγονός ότι η UniCredit έσπευσε να αγοράσει όλο το μετοχικό πακέτο του 4,5% υποβάλλοντας μάλιστα μακράν την υψηλότερη προσφορά, καθώς περίμεναν το μερίδιο να μοιραστεί σε αρκετούς επενδυτές. Όμως, η ιταλική τράπεζα από την πλευρά της έκανε σαφείς τις προσθέσεις της δηλώνοντας ήδη πως θα υποβάλλει στις αρχές τα κατάλληλα νομικά έγγραφα, ώστε να αποκτήσει το δικαίωμα να αυξήσει το μερίδιο της πάνω και από το 9,9%.

Οι εξελίξεις ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν σενάρια για πλήρη εξαγορά της γερμανικής τράπεζας από την ιταλική, πυροδοτώντας ποικίλες αντιδράσεις από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η διοίκηση της Commerzbank, στην ανακοίνωση που εξέδωσε, περιορίστηκε να δηλώσει πως το συμβούλιο θα συνεχίσει να λειτουργεί με γνώμονα το καλύτερο συμφέρον των μετόχων της, με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου να υποστηρίζουν, ωστόσο, πως η τράπεζα είναι «ανοιχτή» σε συνομιλίες για πιθανή σύμπραξη με την UniCredit.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, βασική πρόθεση της γερμανικής τράπεζας παραμένει να προσπαθήσει να κρατήσει την ανεξαρτησία της και για το σκοπό αυτό προσέλαβε ήδη για σύμβουλο την Goldman Sachs, προκειμένου να διαμορφώσει τις αμυντικές κινήσεις της. 

Η ιταλική τράπεζα δεν επιβεβαίωσε άμεσα πως είναι πρόθυμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, ωστόσο τόνισε πως θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με την Commerzbank προκειμένου από κοινού να διερευνήσουν σημαντικές ευκαιρίες για τους μετόχους αμφότερων των τραπεζών.

Όσον αφορά τα συνδικάτα, αυτά έσπευσαν να εκφράσουν τη δυσφορία τους και να δηλώσουν έτοιμα για μεγάλη μάχη προκειμένου να πολεμήσουν πιθανή ενοποίηση των δύο τραπεζών.

Ο Φρανκ Βέρνεκε, πρόεδρος του συνδικάτου Verdi, που είναι το ισχυρότερο της χώρας στον κλάδο των υπηρεσιών, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προσωπικά να μπλοκάρουν οποιαδήποτε προσπάθεια εξαγοράς της Commerzbank από την UniCredit και βέβαια στο πλαίσιο αυτό να σταματήσουν αμέσως τις πωλήσεις μετοχών της γερμανικής τράπεζας από το Δημόσιο.

«Θα εναντιωθούμε σε μια πιθανή σύμπραξη (των δύο τραπεζών) σε όλα τα αρμόδια όργανα και αν χρειαστεί θα οργανώσουμε και δημόσιες διαδηλώσεις» πρόσθεσε, μιλώντας στους Financial Times, o Στέφαν Βίτμαν που ανήκει στο Verdi και συμμετέχει στο εποπτικό συμβούλιο της Commerzbank.

Στις αντιδράσεις αυτές το Βερολίνο τήρησε σε πρώτη φάση σιγήν ιχθύος!

Σημειωτέον, πάντως, πως πλέον η γερμανική κυβέρνηση έχει απομείνει με ένα μερίδιο της τάξεως του 12% στην γερμανική τράπεζα και είναι δεσμευμένη από τους κανόνες να μην προχωρήσει σε άλλες πωλήσεις μετοχών για ένα διάστημα 90 ημερών. Κάτι που βεβαίως δεν ισχύει για την ανοιχτή αγορά, όπου το «παιχνίδι» πυροδότησε ήδη ράλι της μετοχής κοντά στο 19%.

Σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, πέρα από την αρνητική στάση των συνδικάτων, η ενδεχόμενη ενοποίηση των δύο τραπεζών θα εξαρτηθεί τελικά, όχι μόνο από την στάση του Βερολίνου αλλά και των Βρυξελλών.

Προηγούμενες απόπειρες μεγάλων ανακατατάξεων στον κλάδο «σκόνταψαν» σε θεσμικά και πολιτικά εμπόδια, όμως εσχάτως στα ευρωπαϊκά όργανα έχει κερδίσει έδαφος η άποψη πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να αφεθούν να δυναμώσουν, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, για να μπορούν να ανταγωνιστούν καλύτερα τους ξένους ομίλους. Κάτι που θα είναι προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ενίσχυσης της ΕΕ. Όμως, οι ισορροπίες στην Κομισιόν θα εξαρτηθούν και από το νέο προφίλ του κολεγίου των επιτρόπων και το επικείμενο μοίρασμα των χαρτοφυλακίων!

Διαβάστε ακόμη

Exit mobile version