Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται η Τζόρτζια Μελόνι, καθώς βλέπει τα σχέδια της για την άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από «φρέσκους» φόρους από τις τράπεζες να κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, καθώς τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρήκαν τρόπο να αποφύγουν το περίφημο τέλος στα υπερκέρδη τους.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς για τον έκτακτο φόρο ύψους 40% που «γκρέμισε» το Χρηματιστήριο του Μιλάνο, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις, ανάμεσα τις οποίες περιλαμβάνεται μια ρήτρα που δίνει το δικαίωμα στις τράπεζες, αντί να πληρώσουν το τέλος, να κρατήσουν ένα ποσό 2,5 φορές μεγαλύτερο σε μη διανεμηθέν αποθεματικό. Το ποσό αυτό θα απαγορεύεται επ’ αόριστον να διανεμηθεί από την εκάστοτε τράπεζα.
Με τις σχέσεις του τραπεζικού κλάδου και της Ρώμης να βρίσκονται στο «κόκκινο» φαίνεται πως αρκετά από τα ιδρύματα θα προτιμήσουν να κρατήσουν τα κονδύλια αυτά στο αποθεματικό τους, αντί να τα διαθέσουν στην κυβέρνηση και τα κρατικά ταμεία, κάτι που βεβαίως απειλεί να εκτροχιάσει το πλάνο εσόδων και εξόδων της Μελόνι.
Η UniCredit ήταν αυτή που έκανε την αρχή. Στο πλαίσιο των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου που ανακοίνωσε την Τρίτη, δήλωσε πως αντί να καταβάλει 400 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου φόρου της Μελόνι θα κρατήσει 1,1 δισ. ευρώ σε αποθεματικό.
Μάλιστα, σχολιάζοντας την απόφαση, ο CEO της τράπεζας, Αντρέα Ορσέλ, έκανε λόγο για μια «λογική επιλογή» που «συνάδει απόλυτα με ότι κάνει η τράπεζα κάθε τρίμηνο και κάθε χρόνο, που είναι να προχωρά σε γενναίες διανομές (προς τους μετόχους), συνεχίζοντας παράλληλα να ενδυναμώνει την κεφαλαιουχική θέση της και γενικότερα τον ισολογισμό της».
Η ανακοίνωση ώθησε τους αναλυτές στην πρόβλεψη πως κι άλλες τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της, όπως και έγινε!
Η Intesa Sanpaolo SpA ανακοίνωσε πως θα υιοθετήσει την ίδια τακτική και αντί για τα περίπου 800 εκατ. που θα έπρεπε να πληρώσει με βάση τον «φόρο Μελόνι» θα κρατήσει περίπου 2 δισ. ευρώ στο αποθεματικό της. Νωρίτερα δε, μία ακόμη τράπεζα, η Mediobanca SpA, ανακοίνωσε ότι θα προτιμήσει να αυξήσει το αποθεματικό της, αντί να καταβάλει το έκτακτο τέλος.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο ίδιο μονοπάτι εκτιμάται ότι θα κινηθούν επίσης η Cassa di Risparmio di Bolzano, αλλά και η Banca Monte dei Paschi di Siena.
«Ο φόρος στις τράπεζες θα καταλήξει να αποφέρει μηδενικά έσοδα στα ταμεία» σχολίασε από την πλευρά της η εμπορική ένωση Unimpresa, επισημαίνοντας ότι η τάση που έχει δημιουργηθεί από την πλευρά των τραπεζών οδηγεί σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση.
Βέβαια, η Μελόνι για την ώρα επιμένει να στηρίζει το μέτρο, δίχως διάθεση να κάνει πίσω. Μάλιστα αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι μια μικρότερη από την εκτιμώμενη ροή εσόδων από τον φόρο δεν θα επηρεάσει τα δημοσιονομικά πλάνα της κυβέρνησης. Όμως, αναλυτές ήδη αναρωτιούνται ποιο το νόημα της διαμάχης, τόσο πρακτικά όσο και επικοινωνιακά, αν τελικά ο φόρος δεν φέρει τελικά (σημαντικά) έσοδα στα ταμεία.
«Ο φόρος στις τράπεζες ήταν μια πολιτική κίνηση, περισσότερο για να προσελκύσει ψηφοφόρους παρά κεφάλαια. Οι πολιτικοί επέλεξαν ένα λαϊκίστικο μήνυμα χωρίς χρηματοοικονομική και νομική βάση και αυτό είναι το αποτέλεσμα, περισσότεροι ψήφοι, μηδέν χρήματα» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Bloomberg, ο καθηγητής επιχειρηματικής στρατηγικής Κάρλο Αλμπέρτο Καρνεβάλε Μάφε του γνωστού πανεπιστημίου Bocconi.
Διαβάστε ακόμη:
Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ – «Φρένο» στο σερί των 10 συνεχόμενων αυξήσεων
Εξοχικές κατοικίες: Ποιες περιοχές έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για Έλληνες και ξένους (pics)
Σταθόπουλος: Βραχύβια θα αποδειχθεί η κρίση – Ζητεί συνέπεια στις μεταρρυθμίσεις απ’ την κυβέρνηση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ