search icon

Τράπεζες

Πώς ενισχύεται το επενδυτικό momentum για τις ελληνικές τράπεζες – Οι κινήσεις του ΤΧΣ και το… Lone Star

Ποιο ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν τα private equity funds, όπως η Lone Star, στην προσπάθεια του ΤΧΣ να πουλήσει τη συμμετοχή του στις συστημικές τράπεζες

Το ενδιαφέρον επενδυτών από τον κλάδο του private equity θα μπορούσαν να προσελκύσουν οι ελληνικές τράπεζες, αξιοποιώντας το θετικό momentum από την τριπλή προσπάθεια της Lone Star να εξαγοράσει – έστω και χωρίς αποτέλεσμα, τουλάχιστον για την ώρα – την Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, τα χαρακτηριστικά που ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά των Αμερικανών, προκειμένου να αποκτήσουν τη μεγαλύτερη τράπεζα της Μεγαλονήσου, είναι κοινά με αυτά των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, γεγονός που, σε συνδυασμό με την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να πουλήσει τα μερίδια που κατέχει, ευνοεί τη δρομολόγηση τέτοιων deals.

«Σήμερα, οι κυπριακές και ελληνικές τράπεζες υποφέρουν από χαμηλές αποτιμήσεις, παρά την εντυπωσιακή εκκαθάριση των ισολογισμών τους και τη μείωση του κόστους, τη μικρή – μέχρι στιγμής – αύξηση των «κόκκινων» δανείων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και πάνω από όλα της αύξησης της κερδοφορίας ως απόρροια των υψηλότερων επιτοκίων.

Το discount ακόμη και πάνω από 50% οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αυτές οι τράπεζες έχουν μετασχηματιστεί – και συρρικνωθεί – σε τέτοιο σημείο που είναι δύσκολο να προσελκύσουν μεγάλους διεθνείς επενδυτές», τονίζει σχετικό δημοσίευμα του Euromoney και προσθέτει: «Όπως και στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, τα private equity funds θα μπορούσαν να παίξουν κάποιο ρόλο, εξαιτίας της μεγαλύτερης ευελιξίας και της ικανότητας να παίρνουν μεγαλύτερα ρίσκα, έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και άρα, μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες όταν παρουσιάζονται».

Σύμφωνα με το διεθνές περιοδικό, το ΤΧΣ βρίσκεται τώρα σε διαδικασία αποεπένδυσης από τις ελληνικές τράπεζες, αναζητώντας επενδυτές που θα επιθυμούσαν να αγοράσουν τα μερίδιά του. Υπενθυμίζεται πως το Ταμείο ελέγχει ποσοστό 40,3% στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Alpha Bank, μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν έχει μειωθεί στο 27% και στο 9% αντίστοιχα. Στην Eurobank, τέλος, το ποσοστό του είναι μόλις 1,4%.

Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες επέλεξε τη Rothschild ως σύμβουλό του για την αποεπένδυση, μετά από διαδικασία, η οποία διήρκεσε τρεις μήνες, αφήνοντας στην τελική «short list» των υποψηφίων πέντε διεθνείς επενδυτικούς συμβούλους, μεταξύ των οποίων και τη Lazard.

Όσον αφορά στον έτερο σύμβουλο του ΤΧΣ, τον λεγόμενο σύμβουλο διάθεσης, αυτός αναμένεται να ανακηρυχθεί σύντομα, κατόπιν επιλογής του υπουργού Οικονομικών.

«Υπάρχουν φήμες ότι οι Άραβες ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μέρος ή και το σύνολο του 40% της Εθνικής Τράπεζας, με τις σχετικές συζητήσεις να έλαβαν χώρα μετά την επίσκεψη του διαδόχου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ένας λόγος που το συγκεκριμένο deal θα μπορούσε να προχωρήσει σε αντίθεση με αυτό της Lone Star είναι η πολιτική υποστήριξη, εάν συνδέεται με πιο διευρυμένες επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα», σχολιάζει το Euromoney. Αξίζει να αναφερθεί πως στην Κύπρο το κλίμα ήταν μάλλον… εχθρικό απέναντι στο ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να αποκτήσουν τον μεγαλύτερο πιστωτή τους, με την κυβέρνηση να επισπεύδει την ψήφιση νομοσχεδίου που θα μπορούσε να «μπλοκάρει» τέτοιου είδους συναλλαγές.

«Ανοίγει» η συζήτηση για τους μετόχους στις τράπεζες

Συζήτηση για τον τρόπο, με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αξιολογεί τις αιτήσεις απόκτησης ειδικών συμμετοχών στις τράπεζες, έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα, με τον επόπτη να ετοιμάζει σχετικό οδηγό.

«Ένας μέτοχος που κατέχει το 10% ή περισσότερο μιας τράπεζας ή ασκεί σημαντική επιρροή σε αυτήν, λέγεται ότι κατέχει μία «ειδική συμμετοχή».

Απαιτείται προηγούμενη έγκριση της ΕΚΤ για την απόκτηση ειδικής συμμετοχής ή για να υπερβεί ορισμένα όρια, για παράδειγμα 20%, 30% ή 50% του κεφαλαίου ή των δικαιωμάτων ψήφου μιας τράπεζας», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Ο οδηγός εξηγεί ποιος είναι υποχρεωμένος να υποβληθεί σε αξιολόγηση για την ειδική συμμετοχή, τι τεκμηρίωση απαιτείται για την εφαρμογή και πώς η ΕΚΤ αξιολογεί αυτές τις συναλλαγές».

Ειδική συμμετοχή σε τράπεζα μπορεί να αποκτήσει όποιος πληροί τα εξής κριτήρια:

Φήμη του υποψήφιου αγοραστή: Έχει ο υποψήφιος αγοραστής την απαραίτητη ακεραιότητα και αξιοπιστία, π.χ. λευκό ποινικό μητρώο ή καμία εμπλοκή σε δικαστική διαδικασία; Μία άλλη πτυχή είναι η επαγγελματική επάρκεια του αγοραστή, δηλ. η διαχειριστική ή/και επενδυτική εμπειρία του στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Φήμη και εμπειρία των υποψήφιων νέων διοικητικών στελεχών: Σκοπεύει ο αγοραστής να υλοποιήσει αλλαγές στα διοικητικά όργανα της τράπεζας; Εάν ναι, πρέπει να διενεργηθεί αξιολόγηση της καταλληλότητας των νέων μελών των διοικητικών οργάνων.

Οικονομική ευρωστία του αγοραστή: Μπορεί ο υποψήφιος αγοραστής να χρηματοδοτήσει την προτεινόμενη αγορά και να διατηρήσει μία υγιή χρηματοπιστωτική δομή στο προσεχές μέλλον; Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του υπεύθυνου για την καταβολή κεφαλαιακών προσαυξήσεων στην τράπεζα – στόχο.

Επίδραση στην τράπεζα: Θα εξακολουθεί η τράπεζα να είναι σε θέση να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας; Για παράδειγμα, μία τράπεζα δεν θα πρέπει να δέχεται πίεση επειδή μέρος της αγοράς χρηματοδοτείται από χρέος.

Επιπλέον, η δομή του αγοραστή δεν θα πρέπει να είναι τόσο σύνθετη, ώστε να αποτρέπει την αποτελεσματική εποπτεία της τράπεζας από τις αρμόδιες αρχές.

Κίνδυνος συσχέτισης με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή με χρηματοδότηση τρομοκρατίας: Μπορεί να επαληθευτεί ότι οι εμπλεκόμενοι πόροι δεν προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες ή ότι δεν συνδέονται με την τρομοκρατία;

Η αξιολόγηση εξετάζει, επίσης, κατά πόσον η αγορά θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη:

Φορο-μπόνους για πράσινες, ψηφιακές και ενεργειακές επενδύσεις

Αυτοί είναι οι 10 Έλληνες που διαμορφώνουν το οικοσύστημα των startups

Ο Όμιλος Σκλαβενίτη «μπαίνει» στον χώρο της ενέργειας (pics)

Exit mobile version