© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Τη δυνατότητα να μεταφέρουν δωρεάν έως 15.000 ευρώ τον μήνα -ήτοι 500 ευρώ την ημέρα- χωρίς να επιβαρύνονται με τις γνωστές προμήθειες που συνηθίζουν να κρατούν οι τράπεζες για τέτοιου είδους συναλλαγές έχουν πλέον τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μέσω του IRIS.
Η υπηρεσία που παρέχεται ήδη από το 2016 -αν και με διαφορετική μορφή- από τη ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα, μέτοχοι της οποίας είναι τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) όσο και σχεδόν το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα, να εξοφλούν λογαριασμούς (συμπεριλαμβανομένων των οφειλών προς το Δημόσιο) και να πραγματοποιούν τις ηλεκτρονικές τους αγορές μέσα σε μόλις δύο δευτερόλεπτα – και μάλιστα εντελώς δωρεάν!
«Οι υπηρεσίες IRIS απευθύνονται και αφορούν κάθε χρήστη», τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου, και συνεχίζει: «Δεν είναι θέμα ηλικίας, φύλου, μορφωτικού επιπέδου, τομέα εργασίας ή γεωγραφίας, αλλά αντιθέτως αφορά στα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο: ασφάλεια, ταχύτητα, ευκολία, αμεσότητα και εξοικονόμηση χρόνου και κόπου με μία και μόνο κίνηση. Την ενεργοποίηση στο ασφαλές περιβάλλον του mobile banking app της τράπεζας, με την οποία συνεργάζεται κάθε χρήστης, της λειτουργικότητας του IRIS Payments, διαδικασία που δεν απαιτεί περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα, ενώ τα πλεονεκτήματα είναι εμφανή προς και για όλους».
Τρεις υπηρεσίες
Η ομπρέλα υπηρεσιών IRIS αποτελείται σήμερα από τα IRIS Person to Person (P2P), IRIS Person to Business (P2B) και IRIS eCommerce. Πιο αναλυτικά:
IRIS Person to Person (P2P): Απευθύνεται σε όλους τους χρήστες mobile banking εφαρμογών και επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρημάτων, έως 500 ευρώ, χωρίς χρέωση μεταξύ ιδιωτών. Για παράδειγμα, η διαδικασία της πληρωμής σε μια βραδινή έξοδο μπορεί να αποδειχθεί μια μικρή περιπέτεια, καθώς το να πληρώνει, για παράδειγμα, ένας-ένας με την κάρτα του, να πρέπει να διαθέτει μετρητά μαζί του είτε να ψάχνει να βρει το κοντινότερο ΑΤΜ της τράπεζάς του προϋποθέτουν χρόνο, ενέργεια και ξόδεμα χαρτιού. Με το IRIS ένας πληρώνει με τη χρήση μετρητών ή κάρτας και οι υπόλοιποι του μεταφέρουν άμεσα το ποσό που τους αναλογεί με χρήση αριθμού κινητού. Παράλληλα, οι γονείς μπορούν να στείλουν χρήματα στα παιδιά τους που σπουδάζουν ή να μεταφέρουν ένα ποσό αντί δώρου για ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο που γιορτάζει αναγράφοντας τις ευχές στο πεδίο της αιτιολογίας! Η υπηρεσία IRIS P2P αριθμεί σήμερα 1,95 εκατομμύρια χρήστες, έναντι 800.000 πριν από δύο χρόνια, ενώ εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ξεπεράσει τους δύο εκατομμύρια χρήστες. Παράλληλα, οι συναλλαγές IRIS P2P το εννεάμηνο του 2023 έχουν ενισχυθεί κατά 267% σε σχέση με το 2022 και κατά 965% έναντι του 2021. «Βέβαια, αν αναλογιστείτε πως στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 4,5 εκατομμύρια χρήστες mobile banking εφαρμογών και περίπου εννέα εκατομμύρια smartphones, τότε γίνεται κατανοητό πως υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ώστε τα μεγέθη να έρθουν σε μια ισορροπία», τονίζει η κυρία Καμπουρίδου.
IRIS Person to Business (P2B): Επιτρέπει την άμεση μεταφορά χρημάτων από τον ιδιώτη στον επαγγελματία ή τη μικρή επιχείρηση. Η εμπειρία πληρωμής είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της πληρωμής σε φίλο, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιείται το ΑΦΜ/κινητό ή εναλλακτικά σκανάρεται το πιστοποιημένο IRIS QR του επαγγελματία. Aμεσα και εύκολα, με απόλυτη ασφάλεια, δίχως την ανάγκη να διαθέτουν συσκευή POS ή μετρητά για ρέστα, χωρίς να κινδυνεύουν να λάβουν κάποιο πλαστό χαρτονόμισμα που δεν θα έχει αντίκρισμα, δίχως να ισχύει το όριο των 500 ευρώ για τον ελεύθερο επαγγελματία, όπως συμβαίνει στο IRIS P2P, και χωρίς χρεώσεις για τον πελάτη, οι επαγγελματίες πληρώνονται την ίδια στιγμή, πάλι εντός δύο δευτερολέπτων και, το κυριότερο, με άμεση πίστωση στον λογαριασμό τους. «Τα πάντα ολοκληρώνονται πολύ γρήγορα, καθώς ο χρήστης ανοίγει το mobile banking app του, επιλέγει τη λειτουργικότητα του σκαναρίσματος, εισάγει το ποσό της αμοιβής (δηλαδή, ουσιαστικά πληρώνει) και φεύγει». Στην υπηρεσία IRIS Person to Business (P2B) για την άμεση πληρωμή ελεύθερων επαγγελματιών έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 115.000 χρήστες έναντι 77.000 το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα (+49%), με τις συναλλαγές να αυξάνονται κατά 187% σε σχέση με πέρυσι και 461% σε σχέση με πριν από μία διετία. Στη χώρα, ωστόσο, υπάρχουν πάνω από ένα εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες.
IRIS e-Commerce: Επιτρέπει την πραγματοποίηση e-αγορών, με την πληρωμή να πραγματοποιείται είτε μέσω e-banking της τράπεζάς του ή μέσω mobile banking, πάλι με τη σάρωση QR code. Μέσω της υπηρεσίας σάρωσης QR code της ΔΙΑΣ Α.Ε. η συναλλαγή ξεκινά και ολοκληρώνεται στο ηλεκτρονικό περιβάλλον της επιχείρησης, ενώ από την πλευρά του ο πελάτης έχει τον απόλυτο έλεγχο της πληρωμής στο web ή mobile banking της τράπεζας επιλογής του, όπου και γίνεται η χρέωση του λογαριασμού του. Τα χρηματικά ποσά των εισπράξεων καταλήγουν ως πίστωση στον λογαριασμό που τηρεί η επιχείρηση στη συνεργαζόμενη τράπεζα, ενώ η ενημέρωση για την είσπραξη γίνεται άμεσα. Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΔΙΑΣ, ένα πετυχημένο παράδειγμα χρήσης της υπηρεσίας είναι στην ΑΑΔΕ για πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών, όπου η αξία των συναλλαγών με τη χρήση του IRIS έχει αυξηθεί στο εννεάμηνο του 2023 κατά 120% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και πλέον το 62% της αξίας των φόρων πληρώνεται με αυτόν τον τρόπο έναντι της κάρτας, προτιμάται δε ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν μεγάλα ποσά να πληρώσουν. Οι συναλλαγές 9μήνου 2023 μέσω IRIS e-Commerce διαμορφώνονται σε 2,55 εκατομμύρια εν συγκρίσει με 1,6 εκατομμύρια το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα (+57%), ενώ εντυπωσιακή κρίνεται η αύξηση της αξίας των συναλλαγών. Παράλληλα, οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το IRIS e-Commerce ανέρχονται σε 2.700 – αύξηση 87% σε σχέση με πέρυσι. Θα πρέπει όμως να τονιστεί πως οι διατραπεζικές Account-to-Account (Α2Α) πληρωμές στο λιανεμπόριο αντιπροσωπεύουν το 18% της αξίας των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη, αλλά περίπου 2% στην Ελλάδα και 0% στο φυσικό κατάστημα.
Γιατί IRIS;
Στην επισήμανση πως οι υπηρεσίες IRIS αποτελούν μέσο ηλεκτρονικής πληρωμής, εναλλακτικό των μετρητών και συμπληρωματικό των καρτών προχωρά η κυρία Καμπουρίδου, τονίζοντας πως η ουσιαστική διαφορά είναι ότι το IRIS αποτελεί ένα διατραπεζικό εγχώριο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. «Πρόκειται για ένα πλήρως ελληνικό σύστημα που δεν εξαρτάται από τα ξένα δίκτυα των καρτών, το οποίο είναι πιο οικονομικό, όσο και άμεσο σε σχέση με άλλα μέσα πληρωμής. Παράλληλα ο χρήστης, επιλέγοντας να αξιοποιήσει τις χρηστικές υπηρεσίες IRIS, δεν παραχωρεί ή εκθέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά και οικονομικά του στοιχεία, καθώς η συναλλαγή του πραγματοποιείται στο ασφαλές περιβάλλον της τράπεζάς του. Μάλιστα οι προδιαγραφές για το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών της ΔΙΑΣ κινούνται με βάση τις αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας, ασφάλειας και λειτουργικότητας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πληρωμών και είμαστε υπό την άμεση επίβλεψη της ΤτΕ και την έμμεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη
Παγκόσμια ανάπτυξη, χρέος, πληθωρισμός: Τα μηνύματα της συνάντησης ΔΝΤ, Παγκόσμιας Τράπεζας
Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία»: Στη λίστα των Readers’ Choice Awards
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ