search icon

Τράπεζες

Ποιες χώρες και τράπεζες απειλούνται περισσότερο από τα γεγονότα στην Τουρκία

Αναταράξεις στην εμπιστοσύνη των επενδυτών προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, καθώς οι διεθνείς τράπεζες έχουν μεγάλο βαθμό επενδύσεων στην Τουρκία, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε κάθε μορφή αβεβαιότητας.

Αναταράξεις στην εμπιστοσύνη των επενδυτών προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, καθώς οι διεθνείς τράπεζες έχουν μεγάλο βαθμό επενδύσεων στην Τουρκία, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε κάθε μορφή αβεβαιότητας,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η Bank for International Settlements, μεγάλη πιστωτική έκθεση στην Τουρκία έχουν Γαλλία και Βρετανία, βάσει των στοιχείων των κεντρικών τραπεζών τους. Συγκεκριμένα, η Γαλλία έχει έκθεση που αγγίζει τα 40 δισ. δολάρια, ενώ η έκθεση της Βρετανίας αγγίζει τα 23,9 δισ. δολ. Οι ΗΠΑ έχουν έκθεση σχεδόν 19 δισ. δολ., η Γερμανία 15,4 δισ. και η Ιταλία σχεδόν 9 δισ. Άρα γίνεται φανερό ότι οι ήδη εύθραυστες τράπεζες της Ευρώπης κινδυνεύουν τώρα από μία νέα απειλή που ακούει στο όνομα Τουρκία, με την αβεβαιότητα να αυξάνεται, αλλά και τους ρυθμούς ανάπτυξης να σημειώνουν σημαντική επιβράδυνση.

Από άποψη τραπεζών, τον μεγαλύτερο βαθμό επενδύσεων και παρουσίας στην γείτονα έχουν UniCredit, BBVA και HSBC. Εκθεση στην Τουρκία έχουν επίσης ING, BNP Paribas, Citibank, η ρωσική Sberbank, η Κίνα αλλά και το Κατάρ λόγω της Finansbank.

Ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν προσπαθήσει να πουλήσουν τα assets τους στην Τουρκία, με την βρετανική HSBC τον Φεβρουάριο να εγκαταλείπει ωστόσο τα σχέδιά της να πουλήσει την κομμάτι της δραστηριότητάς της στη χώρα, μετά από πολύ χαμηλές προσφορές που δέχτηκε.

Ενδεικτική η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία, το 2015 πούλησε τις μετοχές που διέθετε στην τουρκική Finansbank στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ.

Η ρωσική Sberbank σκεφτόταν το ενδεχόμενο πώλησης της τουρκικής της μονάδας, της Denizbank, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Reuters, κάτι που η τράπεζα διέψευσε αργότερα.

Η Unicredit επίσης είχε πει ότι ενδέχεται να μειώσει τη συμμετοχή της στις θυγατρικές της, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής Yapi Kredi Bank.

Exit mobile version