search icon

Τράπεζες

Πλειστηριασμοί – Πρώτη κατοικία: Για πόσο και για ποιους θα «παγώσουν»

Το πρόβλημα που «έκρυβε» κάτω από το… χαλί καλείται, πλέον, να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση - Στα… κάγκελα οι τράπεζες

Το πρόβλημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που καθ’ όλη τη διάρκεια των lockdowns «έκρυβε» κάτω από το… χαλί μιας και η μη λειτουργία των δικαστηρίων είχε ως συνέπεια την αναστολή όλων των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, καλείται πλέον να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, με τον νέο Πτωχευτικό Νόμο να έχει ήδη παραταθεί (θα ισχύσει από 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και από 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα) και τον εμβολιασμό του πληθυσμού να εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι, η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο αναφορικά με τους πλειστηριασμούς: να «παγώσουν» για ένα εξάμηνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά που φέρουν δάνειο με υποθήκη στην πρώτη κατοικία. «Το ‘μπρα ντε φερ’ με τους θεσμούς είναι σκληρό, δεδομένου ότι δεν δέχονται οποιαδήποτε συζήτηση όσον αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στο newmoney, σημειώνοντας πως πάγια τακτική της κυβέρνησης είναι να θέτει στο τραπέζι όσο το δυνατόν περισσότερα, προκειμένου να λάβει συναίνεση για πολλά εξ αυτών. «Σαφώς και η αρχική μας διαπραγμάτευση δεν ήταν το 6μηνο, ούτε και η περίμετρος των δανειοληπτών ξεκινούσε από τους ευάλωτους. Πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας πρέπει να γνωρίζεις τι πραγματικά μπορείς να πετύχεις», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Στα… κάγκελα οι τράπεζες

Πέραν των θεσμών, πάντως, η κυβέρνηση θα πρέπει να… πείσει και τις τράπεζες, οι οποίες αντιδρούν εξίσου απέναντι στο ενδεχόμενο ενός νέου «παγώματος» των πλειστηριασμών.

«Ανεξαρτήτως των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ των παραπάνω μερών, οι τράπεζες δεν έχουν σχεδιάσει κάτι τέτοιο», τονίζει στο newmoney υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας, υπενθυμίζοντας τον ρόλο που παίζει η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών στις τιτλοποιήσεις. «Η σταδιακή αποκατάσταση των ρευστοποιήσεων τίθεται επιτακτικά, τόσο από τα funds που καλούνται να επενδύσουν σε δάνεια με υποθήκες ακίνητα, όσο και από τους servicers που διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια. Η δυνατότητά τους να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς – όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες – επηρεάζει, άλλωστε, τις τιμές βάσει των οποίων θα γίνουν οι επικείμενες τιτλοποιήσεις και τυχόν παράταση του ‘παγώματος’ θα οδηγήσει σε χαμηλές αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων που οδηγούνται προς πώληση», προσθέτει.

Εκτός από την Eurobank, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει την τιτλοποίηση Cairo και την Alpha Bank που είναι, ουσιαστικά, θέμα χρόνου να ανακοινώσει τη συμφωνία με την Davidson Kempner για το project Galaxy, εκκρεμούν τα σχέδια, τόσο της Πειραιώς (για τα projects Phoenix, ύψους δύο δισ. ευρώ που περιλαμβάνει 58.000 δάνεια 22.000 οφειλετών και Vega, ύψους πέντε δισ. ευρώ που αφορά σε 18.000 οφειλέτες, με 53.000 δάνεια), όσο και της Εθνικής Τράπεζας (Frontier).

Όπως προέκυπτε δε, από την επιστολή που έστειλε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) στον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, οι τράπεζες ζητούν τουλάχιστον να επιτραπεί η επίδοση επιταγών και η επιβολή κατάσχεσης, των πρώτων, δηλαδή, πράξεων επί της διαδικασίας των πλειστηριασμών που δεν πλήττουν άμεσα τους οφειλέτες.

«Από την επίδοση της επιταγής ή την επιβολή της κατάσχεσης μέχρι την εκτέλεση του πλειστηριασμού απαιτούνται, άλλωστε, περίπου οκτώ με 10 μήνες. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα άρθρα 993 και 954 του ΚΠολΔ, εάν επιβληθεί κατάσχεση εντός του Δεκεμβρίου του 2020, πλειστηριασμός δεν επιτρέπεται να γίνει πριν τον Ιούλιο ή Σεπτέμβριο του 2021», τόνιζαν χαρακτηριστικά και συνέχιζαν: «Το να μεταθέσουμε όλες τις πράξεις εκτελέσεως το 2021 θα δημιουργήσει υπερφόρτωση του συστήματος της αναγκαστικής εκτέλεσης και θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα».

Διαβάστε ακόμη: 

Καταστήματα: Πότε έρχονται οι αποφάσεις για το click away και τις εκκρεμείς παραγγελίες

2021: Ήρθε η χρονιά των «πειραματισμών» με το ενιαίο βασικό εισόδημα

Exit mobile version