Στην Ελλάδα προβλέπεται οριζόντιο «πάγωμα» των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έως τις 13 Μαΐου και περαιτέρω προστασία για τους ευάλωτους έως τα τέλη του ίδιου μήνα, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους θεσμούς, προκειμένου να «κλειδώσει» η προστασία έως τα τέλη του 2021.

Με βάση, πάντως, τις διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που συμπεριλήφθηκαν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, «για τον γενικό πληθυσμό των οφειλετών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του πλειστηριασμού προβλέπεται ότι αυτοί που αφορούν σε κινητή περιουσία του οφειλέτη (με εξαίρεση πράγματα υποκείμενα σε φθορά), ακίνητα, πλοία και αεροσκάφη, των οποίων η ημέρα πλειστηριασμού έχει ορισθεί κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας (σ.σ. από τις αρχές Απριλίου) έως τις 13 Μαΐου 2021 ματαιώνονται».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τονίζεται πως για τους πλειστηριασμούς που έχουν ματαιωθεί από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, η διενέργεια πλειστηριασμού δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 16 Ιουλίου, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να χρησιμοποιήσουν το «όπλο» της ανακοπής. Αυτό, σε συνδυασμό με τον «νεκρό» Αύγουστο, σημαίνει πως το e-σφυρί θα «χτυπήσει» τελικά από τα μέσα Σεπτέμβρη, μιας και τότε ξεκινά το νέο δικαστικό έτος.

Όσον αφορά σε όσους έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία, στο άρθρο 79 ορίζεται ότι «σε φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν εμπράγματο δικαίωμα, αποκλειστικής ή κατ` ιδανικό μερίδιο, πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητο, το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους και βρίσκεται στην Ελλάδα αναστέλλεται έως την 31η.5.2021 η διενέργεια: (α) κατάσχεσης, (β) πλειστηριασμού, και (γ) αναγκαστικής εκτέλεσης για την παράδοση ή απόδοση ακινήτου».

Τράπεζες και servicers, πάντως, πιέζουν για την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, προειδοποιώντας πως η απουσία τους, ως έσχατο μέσο καταφυγής σε βάρος των στρατηγικών κακοπληρωτών, έχει σοβαρές παρενέργειες. Η ανησυχία τους, ωστόσο, για μία νέα εκτόξευση των «κόκκινων» δανείων φαίνεται πως έχει μετριαστεί, γεγονός που αποδίδεται και στα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας.

«Οι σημαντικές παρεμβάσεις από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ελληνικό Δημόσιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19, τα moratoria πληρωμών που έδωσαν τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης και το πρόγραμμα ‘Γέφυρα’ συνέβαλαν, ώστε να μην δημιουργηθούν πολλά νέα ‘κόκκινα’ δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος νόμος ‘Δεύτερης ευκαιρίας’ , αλλά και ο φορέας για την απόκτηση ακινήτων που θα δημιουργηθεί, δίνουν ένα θετικό κοινωνικό μήνυμα που αφενός, θα προστατεύει τις κατηγορίες πολιτών που έχουν ανάγκη και εμπίπτουν στα ευεργετικά μέτρα του νέου Νόμου και αφετέρου, θα προστατεύσουν την κτηματαγορά από ένα ανεξέλεγκτο ‘κύμα’ ακινήτων που θα καταλήξει στους νέους ιδιοκτήτες/επενδυτές», τονίζει στο newmoney ο διευθύνων σύμβουλος της UCI GREECE LMS, κ. Άρης Αρβανιτάκης.

Τιτλοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, τόσο η Ιταλία, όσο και η Ελλάδα, αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τον… βραχνά των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, οι οποίες διευκολύνθηκαν από τους αντίστοιχους μηχανισμούς (GACs και Ηρακλής αντίστοιχα).

«Στην αγορά δεν υπάρχει αρκετός χώρος για νέους ‘παίκτες’. Αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες ‘σηκώνουν’ κεφάλαια, για να πραγματοποιήσουν τις επίμαχες τιτλοποιήσεις και να προσελκύσουν μεγάλους και εξειδικευμένους ‘παίκτες’. Δεν είναι μία εύκολη περιοχή για ένα μικρότερο fund να δραστηριοποιηθεί», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Mount Street Hellas SAMRLC, κ. Βασίλης Θεοφανόπουλος, προσθέτοντας πως μετά την ολοκλήρωση του carve –out θα υπάρξει μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Τα δύο σχήματα, ωστόσο, έχουν σημαντικές διαφορές, τις οποίες έχει πολλάκις τονίσει ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργος Ζαββός. «Η Ιταλία ήταν investment grade, ενώ εμείς δεν ήμασταν. Ο ένας έκανε περίπατο και ο άλλος ανήφορο» σχολίασε χαρακτηριστικά σε μία από τις ομιλίες του στην Βουλή και συνέχισε: «Τον Ιούνιο του 2019 η πληρωμή της προμήθειας ήταν 240 μονάδες βάσης. Λόγω ακριβώς της πολιτικής που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση είναι σήμερα στις 80 μονάδες βάσης, ενώ για να μπορούν οι τράπεζες να διακρατούν στο χαρτοφυλάκιό τους το καλύτερο κομμάτι και να έχει μηδενική στάθμιση δώσαμε τεράστιες μάχες που κερδίσαμε».

Παράλληλα, η Ιταλία έχει μέχρι στιγμής λάβει το «πράσινο φως» για τρεις παρατάσεις στο δικό της σχήμα – ετοιμάζεται για την τέταρτη – προσδοκώντας να… καθαρίσει από «κόκκινα» δάνεια, ύψους 120 δισ. ευρώ, ενώ η χώρα μας πήρε προσφάτως το «οκ» για την δεύτερη παράταση. Μέσω αυτού οι τράπεζες θα καταφέρουν να μειώσουν σε μονοψήφιο ποσοστό τα ΝPEs το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022.

Ελλάδα όπως Ιταλία

Πάντως, την ίδια πολιτική, τόσο στο ζήτημα των πλειστηριασμών, όσο και τις τιτλοποιήσεις, φαίνεται πως έχουν ακολουθήσει μέχρι σήμερα Ελλάδα και Ιταλία, επιβεβαιώνοντας πως το μότο «una faccia una razza» μόνο τυχαίο δεν είναι.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Giampaolo Corea της Intrum Ιταλίας, μιλώντας στο πλαίσιο ενός ακόμη webinar της DDTalks, με θέμα «Servicing Secured NPLs», η πανδημία είχε αξιοσημείωτη επίδραση στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης στην γείτονα χώρα.

«Ο μηχανισμός των πλειστηριασμών επέστρεψε στην κανονικότητα τον περυσινό Νοέμβριο – Δεκέμβριο, με εξαίρεση τις δημοπρασίες των ακινήτων που ήταν collateral σε προσωπικά δάνεια και αποτελούσαν την πρώτη κατοικία. Σε αυτή την περίπτωση ισχύει η απαγόρευση πλειστηριασμού, αλλά και κατάσχεσης – που αποτελεί ‘ουρά’ της επίμαχης διαδικασίας – έως τον προσεχή Ιούνη, με ορατή την πιθανότητα να επεκταθεί έως και το τέλος του τρέχοντος έτους», εξήγησε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το 2020 πραγματοποιήθηκαν λιγότεροι από 150.000 πλειστηριασμοί στην Ιταλία έναντι πάνω από 204.000 το 2017. «Η πτώση ‘άγγιξε’ το 40% με 45%», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: 

Σταϊκούρας για 5ετές ομόλογο: Η Ελλάδα άντλησε €3 δισ. με σχεδόν μηδενικά επιτόκια – Απόλυτα επιτυχής η έκδοση 

Κορωνοϊός: Ανοίγουν στις 10 Μαΐου φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών – Τέλος τα ραντεβού για το λιανεμπόριο 

Στις 30 Ιουνίου το «σφυρί» για το «χειμερινό σαλέ» των Κουτσολιούτσων στο Πήλιο