search icon

Τράπεζες

Περικοπές στις «λαϊκές» προμήθειες ετοιμάζουν οι τράπεζες

Αναζητείται η χρυσή τομή για τις απαιτήσεις της κυβέρνησης - Το ύψος των προμηθειών αυτών και ο αντίκτυπός τους στα αποτελέσματα των τραπεζών - Η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων και το συνέδριο της Morgan Stanley

Περικοπές στις «λαϊκές» προμήθειες επεξεργάζονται σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι τράπεζες, καθώς τα πακέτα που προσέφεραν πρόσφατα στους πελάτες τους, δεν φαίνεται να εκτόνωσαν την υφέρπουσα γρίνια των καταναλωτών για τα ύψη προμηθειών που εν τέλει αυτοί πληρώνουν.

Η απαίτηση πλέον δεν εκφράζεται μόνον μέσα από τις καταναλωτικές ενώσεις -εκφράζεται ασφαλώς παγίως και από εκεί- αλλά το σημαντικότερο όλων είναι πως το θέμα το τελευταίο διάστημα σήκωσε εκ νέου το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το προηγούμενο δεκαήμερο άρχισε εκ νέου να τίθεται θέμα με την υψηλή κερδοφορία των τραπεζών και το ενδεχόμενο να μπει έκτακτη εισφορά πάνω σε αυτήν την κερδοφορία.

Η φημολογία αυτή δεν ήταν χωρίς αντίκρισμα, ούτε όμως χωρίς συνέπειες αφού οι μετοχές του κλάδου υπέστησαν σημαντικές πιέσεις μιας και ο τραπεζικός δείκτης σε επίπεδο 7 ημερών απώλεσε το 3,10% της αξίας του.

Το θέμα είναι πως οι αναβαθμίσεις των τραπεζών και οι αποκρατικοποιήσεις έφεραν στα μετοχολόγια των τραπεζών αρκετούς νέους και σημαντικούς μετόχους, οι οποίοι δεν λογάριαζαν στο ενδεχόμενο μιας έκτακτης εισφοράς.

Όπως όμως και να έχει και χωρίς τίποτα μέχρι στιγμής να αποκλείεται, αν κάποιος επιχειρήσει να αποκρυπτογραφήσει τις πρόσφατες ρήσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, μάλλον οδηγείται στη σκέψη πως η κυβέρνηση θέλει ουσιαστικές πρωτοβουλίες από τις τράπεζες, οι οποίες να ενισχύουν το πορτοφόλι των καταναλωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

«Όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα μέχρι το τέλος της τετραετίας θα κινούνται μακριά από τον λαϊκισμό αλλά και μακριά από κάθε αντίληψη που θα έδειχνε αδιαφορία για τα προβλήματα των επιχειρήσεων και κυρίως των μικρομεσαίων, του απλού πελάτη και του απλού Έλληνα πολίτη».

Και συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης αναφέροντας δύο ακόμη πράγματα:

Oλα τα παραπάνω συγκλίνουν στην πεποίθηση πως η απαίτηση τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους πολίτες είναι, οι τράπεζες να αποκτήσουν μια αληθινά και όχι προσχηματικά φιλικότερη τιμολογιακή πολιτική για τους πελάτες τους.

Οι λαϊκές προμήθειες ύψους 60 – 80 εκατ. ευρώ

Πάντως είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως οι «λαϊκές» προμήθειες, αυτές δηλαδή που αφορούν μια καταναλωτική πελατεία των τραπεζών και εστιάζουν στις πληρωμές και τα εμβάσματα, δεν είναι πάνω από το 13% του συνόλου των προμηθειών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι προμήθειες αυτές για το 2024 εκτιμάται πως θα διαμορφωθούν περί τα 60-80 εκατ. ευρώ και για τις 4 συστημικές τράπεζες έναντι συνόλου 600 εκατ. ευρώ προμηθειών επίσης για τις 4 συστημικές τράπεζες το 2024.
Αυτό σημαίνει λοιπόν πως μια πτώση ακόμη και στο μισό του μεγέθους τους, ασφαλώς δεν θα επηρέαζε σημαντικά τα αποτελέσματα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Συγχρόνως οι τράπεζες θα μπορούσαν να αναπληρώσουν τις όποιες απώλειες δημιουργηθούν, με προμήθειες άλλων εργασιών, όπως για παράδειγμα μέσα από το wealth όπου οι αυξημένες χρεώσεις δεν θα επηρέαζαν το ευρύ καταναλωτικό κοινό αλλά μια ομάδα πελατών – επενδυτών που απολαμβάνουν σημαντικές κεφαλαιακές αποδόσεις.

Οι τράπεζες το προηγούμενο χρονικό διάστημα επιχείρησαν να επιτύχουν μια φιλικότερη τιμολογιακή πολιτική προς τους καταναλωτές δίδοντας ένα σύνολο πακέτων. Η φιλοσοφία είχε ως εξής: με ένα εφάπαξ ποσό μηνιαία, οι πελάτες των τραπεζών διασφάλιζαν χαμηλές προμήθειες στις συναλλαγές τους. Αυτό ωστόσο δεν φαίνεται να δούλεψε επαρκώς καθώς τα πακέτα διαφοροποιούνται, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν περισσότερες της μίας τράπεζας και εν τέλει και οι συναλλαγές που κάνουν ίσως να μην είναι τόσες που να δικαιολογούν τη σχέση κόστους οφέλους.
Επομένως όπως όλα δείχνουν οι τράπεζες προετοιμάζονται και μελετούν μια μείωση προμηθειών σε πληρωμές και εμβάσματα χωρίς ψιλά γράμματα, η οποία να είναι μετρήσιμη και να ισχύσει με την έναρξη της καινούριας χρονιάς.

Τα υψηλά spreads

Η ανάγκη για περισσότερο ανταγωνισμό στον τραπεζικό τομέα είναι κοινός τόπος και είναι κάτι που έχει αποδεχθεί κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ο λιγότερος ανταγωνισμός επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες μεγάλα spreads σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων χορηγήσεων. Η χώρα μας διατηρεί από τα υψηλότερα spreads στην Ευρώπη ως απότοκο της κρίσης αλλά και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων είναι καταθέσεις ταμιευτηρίου και άρα περίπου άτοκες.
Δεν μπορεί κάποιος να υποθέσει τον τρόπο με τον οποίο δύναται να κλείσει περαιτέρω η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων -διότι με την πτώση των επιτοκίων η ψαλίδα έχει ήδη μικρύνει- εκτιμάται ωστόσο, ότι επειδή τα νέα δάνεια θα φέρουν μικρότερα επιτόκια αυτό, νομοτελειακά, θα συντελεστεί. Το αν οι τράπεζες θα δώσουν υψηλότερες αποδόσεις στις καταθέσεις προθεσμίας παραμένει ζητούμενο, το οποίο φαίνεται επίσης να μπαίνει στο τραπέζι των απαιτήσεων από πλευράς κυβέρνησης.

Τα δάνεια στους μικρομεσαίους και ο φορολογικός τους εκσυγχρονισμός

Η χορήγηση δανείων προς τους μικρομεσαίους αποτελεί ένα τρίτο ζητούμενο για το οποίο οι τράπεζες πρέπει να εργαστούν σκληρά μιας και είναι κάτι που και οι ίδιες το επιζητούν.

Ποιες όμως είναι αυτές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να δανειοδοτηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα, μπορούν δηλαδή τα μεγέθη τους εν τέλει να μετρηθούν και να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξουν νέα κόκκινα δάνεια από τη δανειοδότησή τους;

Δεδομένου ότι ένα μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας δεν έχουν απολύτως μετρήσιμα μεγέθη εκτιμάται πως στο κομμάτι αυτό θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να απευθυνθούν με απαιτήσεις προς τις τράπεζες. Επίσης όμως εκτιμάται πως η κατάσταση αυτή θα βελτιωθεί πολύ όσο εκσυγχρονίζονται οι φορολογικοί μηχανισμοί που θέτουν τα θεμέλια ώστε οι μικρομεσαίες και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις να εργάζονται με μεγαλύτερη διαφάνεια, στοιχείο που θα τους επιτρέψει να ανοίξουν και την πόρτα των τραπεζών.

To συνέδριο της Morgan Stanley και η ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες

Το συνέδριο της Morgan Stanley που ξεκινάει σήμερα και το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο Λονδίνο, θα δώσει την κατεύθυνση στην οποία κινείται η κυβέρνηση σε σχέση με τις τράπεζες αλλά και τι ακριβώς προετοιμάζουν τα επιτελεία των τραπεζών. Εκτιμάται πως η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα θέσει επί τάπητος τα θέματα για τις τράπεζες, ενώ θεωρείται περίπου βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα ερωτηθεί από το ακροατήριο των αναλυτών για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιβάλει έκτακτη εισφορά στις τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει στα ενοίκια με το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής»

Ρεύμα: Αυξήσεις από 7% έως 63% στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο

Pudong Shipping Week: Ελλάδα και Κίνα ελέγχουν το 50% των θαλάσσιων μεταφορών (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version