search icon

Τράπεζες

Πατέλης: «Από πηγή συστημικού κινδύνου σε πηγή συστημικής ανάπτυξης οι τράπεζες»

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τις τράπεζες, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα», σχολίασε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης

Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος αποτελεί το τρίτο κομμάτι του τριγώνου μετά τις μεταρρυθμίσεις και την φορολογία, αναφέρθηκε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για τις τράπεζες, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα», σχολίασε χαρακτηριστικά, εστιάζοντας στον «Ηρακλή», ο οποίος αποδείχθηκε επιτυχής στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 32 δισ. ευρώ.

«Πλέον δρομολογείται ο ‘Ηρακλής ΙΙ’», πρόσθεσε ο κ. Πατέλης, κάνοντας εξίσου αναφορά, τόσο στο νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς που ενδυνάμωσε την μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας. «Και οι τέσσερις τράπεζες αναμένεται να μειώσουν το προβληματικό χαρτοφυλάκιο σε μονοψήφιο ποσοστό είτε εφέτος είτε το 2022. Επομένως, κοιτάζοντας μπροστά μπορούμε να πούμε ότι οι τράπεζες έχουν περάσει από πηγή συστημικού κινδύνου σε πηγή συστημικής ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Μεταρρυθμίσεις και φορολογία

Όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αυτό, σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού, συνεχίστηκε κόντρα στην πανδημία, επικαλούμενος μερικές από αυτές τις προσπάθειες, όπως τη διευκόλυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, την εταιρική διακυβέρνηση, το νέο πτωχευτικό Πλαίσιο, την ψηφιοποίηση, το νέο εργασιακό που σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά και το δεύτερο πυλώνα στο συνταξιοδοτικό.

«Έχουμε ‘περάσει’ σχεδόν 108 μεταρρυθμίσεις, όπως, επίσης και το ‘Ελλάδα 2.0’ που περιλαμβάνει 58 δράσεις, ταυτόχρονα με πολλές επενδύσεις στην πράσινη ατζέντα κ.ο.κ.», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη, μία από τις προτεραιότητες – κλειδιά της κυβέρνησης υπήρξε ανέκαθεν η εξισορρόπηση της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και να δώσει φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και έλευση ξένων κεφαλαίων, όχι μόνο επιχειρηματικών αλλά και ιδιωτών.

Ερωτηθείς, γιατί κάποιος ξένος να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην πολιτική σταθερότητα που υπάρχει την δεδομένη χρονική στιγμή στην χώρα μας, με μία κυβέρνηση, η οποία είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Παρελθόν τα «κόκκινα» δάνεια – Προσήλωση στην επόμενη ημέρα με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Αυτός είναι ο Έλληνας που μήνυσε την Apple (pics)

Μητσοτάκης: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

Exit mobile version