search icon

Τράπεζες

Παλόγλου: «Η Τειρεσίας συμβάλλει στην πιστωτική επέκταση και στην επανένταξη επιχειρήσεων στη διαδικασία χρηματοδότησης»

Τα σχέδια για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, με το λανσάρισμα υπηρεσιών πληροφοριών πίστης νέας γενιάς, οι οποίες θα δώσουν περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης, αποτρέποντας, ταυτόχρονα, την υπερχρέωση, ξεδιπλώνει ο εμπορικός διευθυντής της «Τειρεσίας»

Στην έμμεση συμβολή της «Τειρεσίας» στην πιστωτική επέκταση και στην επανένταξη επιχειρήσεων στη διαδικασία χρηματοδότησης εστιάζει σε συνέντευξή του στο newmoney ο εμπορικός διευθυντής της, κ. Ιωάννης Παλόγλου, ξεδιπλώνοντας τα σχέδια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με το λανσάρισμα υπηρεσιών πληροφοριών πίστης νέας γενιάς, οι οποίες θα δώσουν περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης, αποτρέποντας, ταυτόχρονα, την υπερχρέωση.

«Η Τειρεσίας ούτε εγκρίνει ούτε δίνει δάνεια. Ο ρόλος του ως Γραφείο Πίστης, αντίστοιχο με αυτά άλλων χωρών, είναι να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χορηγούν δάνεια, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να αξιολογήσουν το πιστωτικό προφίλ του υποψήφιου δανειολήπτη, το καθένα σύμφωνα με τη δική του πολιτική χορηγήσεων. Την προηγούμενη δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης, υπήρξε επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, ωστόσο πλέον υπάρχει πολύ καλύτερη εικόνα σε ό, τι αφορά τη συνέπεια αποπληρωμής των οικονομικών τους υποχρεώσεων», τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η Τειρεσίας συμβάλλει στην πιστωτική επέκταση και στην επανένταξη επιχειρήσεων στη διαδικασία χρηματοδότησης, λόγω του ότι με ακριβή και πλήρη πληροφόρηση ενισχύεται η δυνατότητα εντοπισμού υποψήφιων δανειοληπτών με δυνατότητα αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους. Επίσης, η Τειρεσίας υποστηρίζει διατραπεζικές πρωτοβουλίες, λειτουργώντας ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να διευκολύνει τους δανειολήπτες ή τους υποψήφιους δανειολήπτες να επωφεληθούν από τα διάφορα προγράμματα που αποφασίζονται (εξωδικαστικοί συμβιβασμοί, Γέφυρα κ.λπ.).

Η πλατφόρμα ΤΣΕΚ

Το 2014 η Τειρεσίας προχώρησε στη δημιουργία μιας πλατφόρμας (ΤΣΕΚ) για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην καθημερινή τους λειτουργία, προσφέροντάς τους αξιόπιστες πληροφορίες, για να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους σε ό, τι αφορά τις πιστώσεις.

«Δηλαδή, όταν μία εταιρεία πρόκειται να συνάψει μία συνεργασία με κάποια άλλη μπορεί, μέσω της πλατφόρμας www.tsek.teiresias.gr, να γνωρίζει την οικονομική κατάσταση και κατ’ επέκταση τη φερεγγυότητα του εν δυνάμει συνεργάτη της, έχοντας πρόσβαση στα πλέον αξιόπιστα στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς, από τη βάση δεδομένων της Τειρεσίας κι έτσι, να μπορεί να πάρει τη σωστή απόφαση», εξηγεί ο κ. Παλόγλου, τονίζοντας πως στόχος του ΤΣΕΚ είναι η προστασία της εμπορικής πίστης, η εξυγίανση των οικονομικών συναλλαγών, ο περιορισμός της απάτης και η μείωση των επισφαλειών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πλατφόρμα ΤΣΕΚ συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών, προσφέροντας online πρόσβαση σε αξιόπιστες ενημερωμένες πληροφορίες από οποιαδήποτε συσκευή, μέσα από ένα φιλικό και εύχρηστο περιβάλλον. «Σήμερα, για περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις, το ΤΣΕΚ αποτελεί το καθημερινό εργαλείο αξιολόγησης εμπορικών συναλλαγών εντός, αλλά και εκτός Ελλάδος, στηρίζοντας την εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς μέσω της συνεργασίας μας με την εξειδικευμένη πολυεθνική εταιρεία Creditreform παρέχουμε αξιόπιστες οικονομικές αναφορές για εταιρείες που εδρεύουν σε 89 χώρες, εκ των οποίων 42 ευρωπαϊκές», προσθέτει ο εμπορικός διευθυντής της Τειρεσίας.

Πρόκειται δε, για ένα δυναμικό εργαλείο που ανανεώνεται και εκσυγχρονίζεται συνεχώς. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα υπηρεσία ΤΣΕΚ Business Index – ΤΣΕΚ Bi, αναπτύχθηκε ειδικά για την ελληνική αγορά. Βασίζεται στο μοντέλο Risk Calc της Moody’s Analytics και παρέχει στοιχεία για την εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης αθέτησης οικονομικής υποχρέωσης μιας εταιρείας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Η εκτίμηση της φερεγγυότητας γίνεται ανεξάρτητα από το εάν μία επιχείρηση έχει σήμερα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς (ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές κ.λπ.). Αυτό που λαμβάνει ο πελάτης του ΤΣΕΚ είναι η αναφορά ΤΣΕΚ Bi , η οποία παράγεται άμεσα online και απεικονίζει τον δείκτη επιχειρηματικού κινδύνου για μία συγκεκριμένη επιχείρηση, της οποίας τα στοιχεία ισολογισμού είναι διαθέσιμα, ενώ αντίστοιχα σε γράφημα απεικονίζεται η πιθανότητα αθέτησης οικονομικής υποχρέωσης για τις εταιρείες του ίδιου κλάδου και τα στοιχεία ισολογισμού της εταιρείας, για την οποία έγινε το αίτημα. «Έτσι, η υπηρεσία ΤΣΕΚ Bi συμπληρώνει τις υπόλοιπες υπηρεσίες της πλατφόρμας ΤΣΕΚ, προσφέροντας τη δυνατότητα για εκτίμηση του ρίσκου σε βάθος χρόνου, ακόμα και μέσα σε αυτές τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες», υπογραμμίζει ο κ. Παλόγλου.

Νέες υπηρεσίες

Στα επόμενα σχέδια της Τειρεσίας είναι η προσφορά νέων υπηρεσιών στην πλατφόρμα του ΤΣΕΚ που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν ακόμα περισσότερο την πληροφόρηση που λαμβάνουν, σύμφωνα με τις ανάγκες της καθεμίας. Επιπλέον, σήμερα προσφέρονται νέες πηγές πληροφόρησης, όπως μέσω της κοινοτικής οδηγίας PSD2 (open banking), με τις οποίες θα μπορούν να διατεθούν από το ΤΣΕΚ και υπηρεσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγαλύτερη πληρότητα οικονομικών και επιχειρηματικών στοιχείων, όπως δεδομένα λογαριασμών, χορηγήσεων κ.λπ.

Τέλος, σημαντική για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων θα είναι η υιοθέτηση κριτηρίων ESG, καθώς η εφαρμογή τους θα αναμορφώσει τη λειτουργία των εταιρειών σε θέματα περιβαλλοντικά, κοινωνικής ευθύνης, καθώς και αξιοκρατίας και ισότητας στην εταιρική διακυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις που θα ικανοποιούν αυτά τα κριτήρια, θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης, χρηματοδότησης, άντλησης κεφαλαίων κ.λπ. Η Τειρεσίας προετοιμάζεται, ώστε να υποστηρίξει την προσπάθεια των εταιρειών για υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, με άντληση σχετικών πληροφοριών από τις ίδιες τις εταιρείες, καθώς και ενημέρωση και εκπαίδευσή τους, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια για συνεχή βελτίωση των επιδόσεών τους.

«Για όλους εμάς στην Τειρεσίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι απλώς ένας ακόμα εταιρικός στόχος. Είναι πυλώνας και προϋπόθεση για την υποστήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων στον νέο κόσμο που ανοίγεται μπροστά μας, με τις αλματώδεις τεχνολογικές εξελίξεις, την πληθώρα πληροφοριών και τις νέες μεθόδους επεξεργασίας τους, με στόχο να συνεχίσουμε να συμβάλουμε στη μείωση των πιστωτικών κινδύνων και στην αύξηση του πελατολογίου και της κερδοφορίας τους. Αποτελεί υπόσχεση προς τις εταιρείες –  πελάτες μας ότι στην Τειρεσίας θα βρισκόμαστε στην αιχμή της τεχνολογίας και των πληροφοριών, για την υποστήριξη των επιχειρηματικών τους αποφάσεων online, ανά πάσα στιγμή», τονίζει ο κ. Παλόγλου.

Όραμα της Τειρεσίας, άλλωστε, είναι να παραμείνει το πρώτο Γραφείο Πίστης στην Ελλάδα που συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, πάντα με γνώμονα τις βασικές της αξίες (ακεραιότητα, αξιοπιστία των πληροφοριών, σεβασμός στον πολίτη και προστασία/ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων). «Προς αυτή την κατεύθυνση, υλοποιούμε το σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, με το οποίο αξιοποιούνται οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, επενδύοντας στην καινοτομία και τις ψηφιακές λύσεις, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες πληροφοριών πίστης νέας γενιάς, οι οποίες θα δώσουν περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις, αλλά και στους ιδιώτες, αποτρέποντας, ταυτόχρονα, την υπερχρέωση. Πλέον η δύναμη της πληροφορίας παρέχεται στις επιχειρήσεις με μία μόνο στάση, στην πλατφόρμα του ΤΣΕΚ», καταλήγει ο εμπορικός διευθυντής της Τειρεσίας.

Διαβάστε ακόμη:

Οι εταιρείες που πόνταραν στην ηλιακή ενέργεια, αλλά έπεσαν στα βράχια

Η «ντρίπλα» του εμίρη για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η «χρυσή» πρόταση των 6 δισ. δολ

Οι ιστορίες πίσω από τις 10 εμβληματικές τσάντες που ονειρεύονται οι γυναίκες – Η “Kelly”, η “Birkin”, η “Jackie” και η “Diana”

 

 

Exit mobile version