«Πάγο» στα σχέδια τραπεζών και servicers για εξάμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα» -που θα επιδοτούσε τις δόσεις δανείων, συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την ακρίβεια και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων- βάζει η κυβέρνηση.
Πιο αναλυτικά, στη συνάντηση που είχε χθες, Παρασκευή, το οικονομικό επιτελείο με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού συστήματος κατέστη σαφές πως τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά, δεδομένου και του νέου πακέτου στήριξης που ήδη προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και θα ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα, με στόχευση την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους μετά και τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
«Εάν δεν υπάρξει κάποιου είδους πρόνοια τότε είναι βέβαιο πως οι τράπεζες θα βρεθούν ενώπιον ενός νέου ‘κύματος’ ‘κόκκινων’ δανείων και δη, σε μία περίοδο, όπου στοχεύουν σε μείωση του σχετικού δείκτη σε μονοψήφια ποσοστά», σχολιάζουν στο newmoney πηγές με συμμετοχή στις σχετικές συζητήσεις, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία απόφαση, την οποία η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να αποφύγει.
Αξίζει να αναφερθεί πως μέσω του «Γέφυρα 1» έλαβαν στήριξη 82.000 δανειολήπτες, με δάνεια έξι δισ. ευρώ και μέσω του «Γέφυρα ΙΙ» 13.000 δανειολήπτες, με συνολικά 5,4 δισ. ευρώ δάνεια. Όσον αφορά στη συμπεριφορά των συγκεκριμένων δανειοληπτών, οι τράπεζες θα έχουν μία πιο σαφή εικόνα μετά το α’ τρίμηνο του 2022. Μία αίσθηση έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, υπολογίζοντας σε περίπου 5% με 10% το ποσοστό αθέτησης των επίμαχων δανείων.
Πλειστηριασμοί – Ν. Κατσέλη
Το ζήτημα των πλειστηριασμών, η πορεία των οποίων δεν είναι απρόσκοπτη, γεγονός που έχει αντίκτυπο στις ανακτήσεις, έθεσαν για ακόμη μία φορά στο «τραπέζι» των συζητήσεων με την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όπως σημείωσαν η μηχανή… κολλάει, αφενός από την αποχή των δικηγόρων μέχρι την 1η Ιουνίου του 2022 και, αφετέρου, από τις καθυστερήσεις μερίδας συμβολαιογράφων, με συνέπεια να μην έχουν προχωρήσει οι πράξεις που έπονται από δημοπρασίες που έγιναν το 2019.
«Αγκάθι» για τράπεζες και servicers εξακολουθεί να αποτελεί και ο Νόμος Κατσέλη, με την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων να είναι κατώτερη των προσδοκιών.
Το θέμα είχαν καυτηριάσει από την πλευρά τους και οι θεσμοί, τονίζοντας στην 13η Έκθεση Αξιολόγησης, στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, ότι:
• από τις 49.031 υποβληθείσες αιτήσεις οι 43.104 επικυρώθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 (αντιπροσωπεύοντας μία αύξηση 4% από τον Νοέμβριο του 2021)
• 15.703 ή 32% του συνόλου έλαβαν νέα ημερομηνία ακρόασης (αύξηση 20% από τον Νοέμβριο του 2021), ενώ
• 32.820 υποθέσεις δεν έχουν ακόμη εκδικαστεί.
«Από όλες τις υποθέσεις που έλαβαν ημερομηνία εκδίκασης, 14.562 (92,7%) έχουν προγραμματιστεί για ακρόαση εντός του 2022, 1.081 (6,9%) εντός του 2023 και 60 (0,4%) έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Επίσης, 1.245 περιπτώσεις έχουν λάβει μόνο προσωρινή απόφαση και εκκρεμεί νέα ακρόαση, με 945 από αυτές να έχουν προγραμματιστεί να εκδικαστούν το 2022, 259 το 2023 και 41 το 2024», αναφερόταν χαρακτηριστικά.
Εξωδικαστικός Μηχανισμός
Αύξηση των αιτήσεων που εν πολλοίς οφείλεται και στη λειτουργία του Ηelp Desk, το οποίο δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τους επαγγελματίες (δικηγόρους, λογιστές, οικονομικούς συμβούλους κ.λπ.) που έχουν λάβει εξουσιοδότηση από τους οφειλέτες, για να «τρέξουν» τις διαδικασίες του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, διαπιστώθηκε κατά τη σύσκεψη της Παρασκευής.
Ειδικότερα, βάσει των τελευταίων στοιχείων 2.700 αιτήσεις που αφορούν οφειλές, συνολικού ύψους περί του 1,4 δισ. ευρώ, έχουν οριστικοποιηθεί από τους οφειλέτες, ακόμη 4.700 αιτήσεις είναι ένα στάδιο πριν την οριστικοποίησή τους και για επιπλέον 15.000 εκκρεμούν διάφορα στοιχεία που αφορούν είτε στους ίδιους τους οφειλέτες ή στους συνοφειλέτες και στους εγγυητές.
Διαβάστε περισσότερα
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το νέο πακέτο με τις 6 κυρώσεις κατά της Ρωσίας