Καταθέσεις, ύψους ενός δισ. ευρώ, υπό διαχείριση κεφάλαια, πέριξ των 400 εκατ. ευρώ, επιπλέον 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο και 250 υψηλά καταρτισμένους εργαζόμενους που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο – κλειδί στην επόμενη ημέρα. Αυτά είναι εν ολίγοις τα οφέλη που «μετρά» η Παγκρήτια Τράπεζα λίγο καιρό μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της απορρόφησης της HSBC, εστιάζοντας πλέον αφενός, στην ενίσχυση των εργασιών της και αφετέρου, στην κοινή πορεία της με την Attica Bank.
Πιο αναλυτικά, στην Παγκρήτια Τράπεζα «πέρασε» εντέλει περί το ένα δισ. ευρώ καταθέσεις από την HSBC, ποσό χαμηλότερο κατά μόλις 100 με 200 εκατ. ευρώ έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ μέσω του wealth management η τράπεζα διαθέτει πλέον κεφάλαια υπό διαχείριση, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Παγκρήτιας, κ. Αντώνη Βαρθολομαίο, οι μεν, πελάτες της κρητικής τράπεζας απέκτησαν με τον τρόπο αυτό πρόσβαση σε καινούργια κανάλια επένδυσης και οι δε, παλαιοί πελάτες της HSBC συνεχίζουν να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες και προϊόντα, αφού διατηρήθηκε η συνεργασία που είχε ο διεθνής Όμιλος με τους εννέα και πλέον οίκους αμοιβαίων κεφαλαίων. Η τράπεζα, μάλιστα, που ποντάρει στο συγκεκριμένο κομμάτι, επιδιώκοντας να «αντιγράψει» τη μεθοδολογία, τόσο στο στεγαστικό, όσο και στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, προχώρησε στο rebranding των πελατών της HSBC – από prime σε cobalt – ενώ μείωσε και σειρά προμηθειών που καθιστούσαν την τιμολόγηση από πλευράς της ξένης τράπεζας ιδιαίτερα υψηλή.
Για τον κ. Βαρθολομαίο, πάντως, το σημαντικότερο asset παραμένει το προσωπικό της HSBC (σ.σ. 250 άτομα από τα συνολικά 300 που διέθετε ο ελληνικός βραχίονας του διεθνούς Ομίλου). Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, η διοίκηση, εκτός του ότι συμφώνησε για ένα χρόνο να διατηρήσουν τα εργασιακά τους προνόμια και για 18 μήνες τις απολαβές τους, ταυτόχρονα επιδιώκει την προαγωγή τους σε υψηλότερες θέσεις σε σύγκριση με αυτές που κατείχαν στην HSBC. «Την επόμενη τριετία θα έχουμε τους νέους leaders», σχολίασε χαρακτηριστικά ο CEO της Παγκρήτιας, υπενθυμίζοντας το… brain drain που βιώνει το τελευταίο διάστημα ο τραπεζικός κλάδος, με τη φυγή στελεχών προς αναζήτηση υψηλότερων αποδοχών και προνομίων.
Στόχος της διοίκησης της τράπεζας είναι η ενίσχυση των εργασιών της, με αύξηση των χορηγήσεων στα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, ενώ το ενδιαφέρον της στρέφεται και στα θεραπευμένα δάνεια που αφορούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως η Παγκρήτια Τράπεζα απέκτησε πρόσφατα από την doValue δάνεια, ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ, της Alumil που αποτελούσαν μέρος του χαρτοφυλακίου Cairo III (Eurobank) και Frontier I (Εθνική Τράπεζα).
Το deal με Attica Bank
Τον Φεβρουάριο του 2023 θα είναι έτοιμο – εκτός απροόπτου – το κοινό business plan Παγκρήτιας Τράπεζας και Attica Bank, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις γι’ αυτό τον σκοπό, υπό τη… συμβουλευτική ματιά της Oliver Wyman.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρθολομαίο, το επόμενο βήμα είναι η διενέργεια due diligence (σ.σ. από την Thrivest στην Attica Bank και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Παγκρήτια), προκειμένου κατόπιν του σχετικού ελέγχου να προκύψει η σχέση ανταλλαγής. Το deal θα οδηγήσει στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, ο οποίος θα φέρει κεφάλαια, ύψους πέριξ των 5 δισ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Μόνιμες φοροελαφρύνσεις αν βρεθούν 2-3 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ