search icon

Τράπεζες

Παγκρήτια: Το ορόσημο των 8 εβδομάδων για την απορρόφηση της HSBC και η συγχώνευση με Attica Bank

Στις 29 Ιουλίου θα κάνει… ντεμπούτο η νέα τράπεζα, με την Παγκρήτια να κερδίζει, τόσο κεφαλαιακά, όσο και σε προϊοντικό και επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού – Η ρήτρα σε περίπτωση απώλειας εσόδων και τα σχέδια για την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας – Το «κεφάλαιο» Attica Bank

Αντίστροφα μετρά η κλεψύδρα για την απορρόφηση της HSBC Ελλάδος από την Παγκρήτια Τράπεζα, με τη νέα -κοινή- τράπεζα να κάνει… ντεμπούτο σε περίπου οκτώ εβδομάδες, ενισχυμένη, τόσο κεφαλαιακά, όσο κυρίως με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό.

Όπως επισημαίνουν στο newmoney πηγές με γνώση των σχετικών διεργασιών, στις 29 Ιουλίου Παγκρήτια και HSBC «θα έχουν γίνει ένα», βοηθώντας την κρητική τράπεζα να αναπτυχθεί περαιτέρω, αφενός προϊοντικά (σ.σ. ο ελληνικός «βραχίονας» του Ομίλου της HSBC διαχειρίζεται ένα portfolio 92.000 πελατών) και αφετέρου, γεωγραφικά, αφού κατόπιν και της συνένωσης το προσεχή φθινόπωρο με την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας αποκτά παρουσία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και λοιπές μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

«Η διοίκηση της Παγκρήτιας, υπό τον Αντώνη Βαρθολομαίο, που ανέλαβε πριν από σχεδόν 2,5 χρόνια κατάφερε να μετατρέψει μία συνεταιριστική σε μία τράπεζα, η οποία διαθέτει όλα τα εχέγγυα, προκειμένου να απορροφήσει το ελληνικό παράρτημα της HSBC. Πρόκειται για μία δύσκολη συγχώνευση, τόσο συστημικά, όσο και προϊοντικά, αλλά και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τον… πόλεμο που μαίνεται το τελευταίο τρίμηνο στους κόλπους του προσωπικού και τον οποίο, μεταξύ άλλων, πυροδότησε και η πώληση από τη μητρική του τομέα των ναυτιλιακών δανείων.

Ο κ. Αντώνης Βαρθολομαίος

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί βάσει χρονοδιαγράμματος, επικαλούμενες και τις «υποχωρήσεις» που έχει κάνει η Παγκρήτια, αποδεχόμενη τον όρο της διατήρησης του συνόλου του προσωπικού και της παροχής για έναν χρόνο όλων των προνομίων που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι πριν τη μεταβίβαση της δραστηριότητας από τους Αμερικανούς.

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά το επίμαχο deal, από το οποίο θα προκύψει άμεση μεγέθυνση και ταχύτερη ανάπτυξη της τράπεζας, διασφαλίζεται συμβατικά καθαρή θέση τουλάχιστον 95 εκατ. ευρώ (σ.σ. με προσαύξηση κατά 10 εκατ. ευρώ, χωρίς μεταβολή στο ύψος του τιμήματος, σε περίπτωση που υπάρξει μείωση των εσόδων της τάξεως του 70%) που καλύπτει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του αποκτώμενου σταθμισμένου ενεργητικού του δικτύου, ενώ, συνολικά, η συναλλαγή αναμένεται να επιδράσει θετικά στους κεφαλαιακούς δείκτες. Οι τελευταίοι που τον περασμένο Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν σε 14,092% στο σύνολο επιδεινώθηκαν ελαφρώς μετά τη συμμετοχή της Παγκρήτιας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, με τη Thrivest, ωστόσο, να δεσμεύεται για την κάλυψη του ποσού που απαιτείται.

Όσον αφορά στη συμφωνία με την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή, όπως εξηγούν οι παραπάνω πηγές, θα έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, με τον σχεδιασμό να προβλέπει τη δημιουργία μιας περιφερειακή διεύθυνσης Βορείου Ελλάδος. «Μαζί με την Κρήτη, όπου είναι η έδρα και την Αθήνα λόγω HSBC, δημιουργείται ένα διοικητικό τρίπολο που θα συμβάλλει στην ταχύτερη επέκταση σε πόλεις – κλειδιά», σημειώνουν. Υπενθυμίζεται πως στις 12 Ιουνίου επίκειται η λειτουργία ενός καταστήματος στην Καλαμάτα, τον Σεπτέμβριο στην Τρίπολη, ενώ η τράπεζα διαθέτει πλέον παρουσία σε Σέρρες, Κατερίνη και Θεσσαλονίκη. Προσεχώς δε, εξετάζεται η επέκταση και σε άλλες πόλεις. Ταυτόχρονα, η Παγκρήτια συνεχίζει τον εξορθολογισμό του δικτύου στην Κρήτη, στην οποία αρχικά λειτουργούσε 42 καταστήματα σε σύνολο 50.

Το «κεφάλαιο» Attica Bank

Κοινή πορεία θα ακολουθήσουν σε περίπου ένα χρόνο Attica Bank και Παγκρήτια, φιλοδοξώντας να αποτελέσουν τον πέμπτο τραπεζικό πόλο, με στόχευση κυρίως στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε με τη συμμετοχή της Παγκρήτιας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής με 33,8 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας πλέον μερίδιο 5,5%. Η συνέχεια αναμένεται πιο δύσκολη, δεδομένου ότι απαραίτητη προυπόθεση για τη συγχώνευση είναι αμφότερες οι τράπεζες να υλοποιήσουν τα επιχειρησιακά τους σχέδια που ειδικά στην περίπτωση της Attica Bank θεωρούνται από την αγορά ως εξαιρετικά φιλόδοξα. Ένα από τα προαπαιτούμενα, για παράδειγμα, είναι η εκκαθάριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου, με τη διοίκηση να έχει ήδη προβεί σε κάποιες κινήσεις (σ.σ. πωλήσεις), τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν προσεχώς, ενδεχομένως στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων.

Στο συγκεκριμένο σκέλος, το πρόβλημα της Παγκρήτιας είναι σαφώς μικρότερο, αφού το «κόκκινο» στοκ διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους σε περίπου ένα δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, Attica Bank και Παγκρήτια φέρεται να προσδοκούν την ανανέωση του «Ηρακλή», πιθανότατα με την ενσωμάτωση ορισμένων αλλαγών είτε στο κομμάτι του rating και του κόστους των εγγυήσεων είτε και των αμοιβών, οι οποίες λόγω αύξησης των επιτοκίων θα είναι αυξημένες. Τις όποιες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα κληθεί να αναλάβει ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα τοποθετηθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης: Στην τελική ευθεία για τις κάλπες με θετικό λόγο

ΕΡΓΑΣ: Άλλαξε χέρια το «ακίνητο Μπατατούδη» στη Λ. Αθηνών (pics)

Ρεύμα: Πάνω, κάτω και… πλαγίως η τιμή στη χονδρική αγορά (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version