Σε ένα νέο «μπρα ντε φερ», αναφορικά με το μέλλον των επιτοκίων και μάλιστα, επί ελληνικού εδάφους, θα επιδοθούν «γεράκια» και «περιστέρια» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δίνοντας στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το «σινιάλο» είτε για παύση είτε για την 11η συνεχόμενη αύξηση.
Όπως επισημαίνουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, το σενάριο της παύσης είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή το επικρατέστερο, χωρίς, ωστόσο, να παραβλέπεται ο παράγοντας του πολέμου – τόσο στην Ουκρανία, όσο και πρόσφατα στη Μέση Ανατολή – που καθιστά αδύνατη την οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, απειλώντας να τινάξει στον αέρα τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για μείωση του πληθωρισμού στο 2%. Αξίζει να αναφερθεί πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει υπερδιπλάσιος του επίμαχου στόχου, αλλά η αντιστροφή των τιμών της ενέργειας την βοήθησε να πέσει στο χαμηλό σχεδόν δύο ετών, του 4,3% τον Σεπτέμβριο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει την ενέργεια και τα τρόφιμα για να δώσει μια σαφέστερη εικόνα των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, είναι, επίσης, ο χαμηλότερος εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, στο 4,5%.
Η στόχευση του 2%, πάντως, ήταν και ο λόγος που η ΕΚΤ άλλαξε πριν από σχεδόν ένα χρόνο τη νομισματική της πολιτική, βάζοντας τέρμα στα αρνητικά επιτόκια και προχωρώντας σε ένα σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων. Πιο αναλυτικά, από -0,50% που ήταν το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων τον Σεπτέμβριο του 2019 πέρασε τον Ιούλιο του 2022 σε ουδέτερο έδαφος, για να ανέβει στο 0,75% τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Έκτοτε, έχει πάρει την ανιούσα, με συνέπεια σήμερα αυτό να «αγγίζει» το 4%. Ένας δανειολήπτης, δηλαδή, που μέχρι τα τέλη του 2019 δανειζόταν με πολύ χαμηλά επιτόκια, αφού, ουσιαστικά, χρεωνόταν μόνο το περιθώριο (spread) της τράπεζας συν την εισφορά του νόμου 128/75, σήμερα καλείται να αποπληρώσει το δάνειό του με ένα επιτόκιο που προσεγγίζει το 6%.
Ενδεικτικά, σε ένα επιχειρηματικό δάνειο, αξίας 100.000 ευρώ, διάρκειας επτά ετών, με ένα περιθώριο κέρδους από πλευράς της τράπεζας στο 4%, ο δανειολήπτης στα τέλη του περασμένου Ιουλίου πλήρωνε μηνιαία δόση 1.372 ευρώ, μιας και το euribor ήταν μηδενικό. Έτσι, η επιβάρυνση προέκυπτε μόνο από το spread. Δύο μήνες μετά το μηνιαίο κόστος για το ίδιο δάνειο είχε ανέβει κατά 35 ευρώ, δηλαδή, στα 1.407 ευρώ, μιας και το επιτόκιο αναφοράς «σκαρφάλωσε» στο 0,75%, ενώ σήμερα ο δανειολήπτης πληρώνει επιπλέον 192 ευρώ/μήνα ή 2.300 ευρώ/χρόνο εν συγκρίσει με την ίδια περυσινή περίοδο.
Εξίσου σημαντική είναι η επιβάρυνση και για τα στεγαστικά δάνεια, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες ανακοίνωσαν πρόγραμμα, με το οποίο επιδοτούσαν το 50% της αύξησης (σ.σ. σε αυτό φέρεται να έχουν ενταχθεί μόλις 3.000 δανειολήπτες από μία δυνητική περίμετρο 50.000 ωφελουμένων). Έτσι, με το επιτόκιο της ΕΚΤ να έχει αυξηθεί σήμερα στο 4% η μηνιαία δόση ενός μέσου στεγαστικού δανείου 100.000 ευρώ, με μέσο αρχικό επιτόκιο 2,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 15 χρόνια, έχει αυξηθεί κατά 205 ευρώ το μήνα – ή 217 ευρώ το μήνα για το ίδιο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια. Εκεί, λοιπόν, που ο δανειολήπτης πλήρωνε 672 ευρώ – ή 536 ευρώ αντίστοιχα για την 220ετία – πλέον καλείται να καταβάλει 787 ευρώ ή 753 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, στις 26 Οκτωβρίου τα βλέμματα, τόσο της εγχώριας, όσο και της διεθνούς κοινότητας, θα είναι στραμμένα στην Αθήνα, από την οποία η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας. Ήδη, πάντως, οι αναλυτές «ποντάρουν» στη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, όχι μόνον σε αυτή τη συνεδρίαση, αλλά και σε αυτήν της 14ης Δεκεμβρίου. Όπως, άλλωστε, επισήμανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, που θα υποδεχθεί τους ομολόγους του, στο πλαίσιο της καθιερωμένης – μία φορά τον χρόνο – συνεδρίαση εκτός Φρανκφούρτης, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times πως η αναταραχή στη Μέση Ανατολή άλλαξε την ισορροπία ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. «Εάν υπάρχει μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί – είμαστε στο σκοτάδι – είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη
Ακίνητα: Τρέχουν να προλάβουν νέες αντικειμενικές και πωλήσεις με μετρητά
Αυξήσεις στο Δημόσιο ένας ή και δύο μισθοί τον χρόνο για όλους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ