Κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν για την τραπεζική αγορά η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Olympus Bank, θέτοντάς τη υπό εκκαθάριση, με τις καταθέσεις της να μεταβιβάζονται στην Εθνική Τράπεζα.
Όπως, μάλιστα, τονίζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, πρόκειται για μία κίνηση, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη συνεταιριστική τράπεζα δεν κατάφερε να κλείσει εντός των απαιτούμενων χρονικών ορίων τις μνημονιακές της υποχρεώσεις. «Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συνεταιριστικές τράπεζες, η Olympus Bank απέτυχε να προχωρήσει σε ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με τον σχετικό δείκτη να προσεγγίζει σήμερα το 90%, ενώ στα… χαρτιά έμειναν και οι όποιες προσπάθειες για την κεφαλαιακή της ενίσχυση», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται πως μολονότι οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν εποπτεύονται από τον SSM, εντούτοις o ενιαίος επόπτης είχε δώσει σαφείς… εντολές για αυτές, οι βασικές εκ των οποίων ήταν οι παραπάνω.
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… λουκέτου
Αίτημα για ειδική συμμετοχή στη συνεταιριστική τράπεζα Δράμας υπέβαλε το 2018 στην ΤτΕ ξένο fund, με τις σχετικές συζητήσεις εντέλει να ναυαγούν (σ.σ. καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα επιρρίπτουν ευθύνες για το ναυάγιο στην πλευρά της τράπεζας). Ακολούθησε η συγχώνευση με την τράπεζα Έβρου, για την οποία, επίσης, είχε ενημερωθεί η εποπτική αρχή, ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή Ελλήνων, αλλά και ξένων επενδυτών.
Η ταυτότητα των επίμαχων επενδυτών παρέμενε μυστική, με τραπεζικές πηγές να εξηγούν στο newmoney πως «σπάζοντας» τη συμμετοχή τους κατάφερναν να μένουν κάτω από τα εποπτικά ραντάρ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, πάντως, οι εκπρόσωποι των βασικών μετόχων στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας είχαν ρωσικές ρίζες και σχέσεις με την Κύπρο. «Με βάση το έγγραφο του ΓΕΜΗ που δημοσιεύει η ίδια η Τράπεζα Δράμας, από το πενταμελές συμβούλιο οι τρεις είναι κάτοικοι Κύπρου και οι άλλοι δύο κάτοικοι Αττικής. Από τους τρεις, οι οποίοι προέρχονται εκ Κύπρου, ο ένας γεννήθηκε στο Σαφώνοβο της Ρωσίας και ο άλλος στη Σόφια. Και οι δυο, όμως, έχουν την κυπριακή υπηκοότητα, όπως φαίνεται και από τα δελτία ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις οποίες, μάλιστα, φέρεται να απέκτησαν και οι δύο το 2016», ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα η ιστοσελίδα evros-news και συνέχιζε: «Υπάρχει, φυσικά και η μοναδική γυναίκα μέλος του νέου δ.σ της συνεταιριστικής τράπεζας Δράμας, η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα και είναι κάτοικος Αττικής. Διετέλεσε διευθύντρια στο υποκατάστημα της Ομοσπονδιακής Ρωσικής Τράπεζας Β&Ν BΑNΚ Greek Branch που αρχικά ανήκε στην, επίσης, ρωσική τράπεζα KEDR BANK».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το συγκεκριμένο ποσό που συγκέντρωσε η τράπεζα με την ΑΜΚ δεν ήταν αρκετό, για να καλύψει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες φέρεται να «άγγιζαν» τα 12 εκατ. ευρώ και άρα, ο επόπτης, δεδομένου ότι η Olympus Bank «δεν διαθέτει τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 575/2013, ούτε κατόρθωσε να αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια μετά και την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας που της είχε δοθεί για το σκοπό αυτό», προχώρησε στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.
Οι καταθέσεις και η επιλογή της ΕΤΕ
Στην Εθνική Τράπεζα θα κατευθυνθούν οι καταθέσεις της συνεταιριστικής «Όλυμπος», ύψους 85 εκατ. ευρώ, με τον συστημικό Όμιλο να αναλαμβάνει το λειτουργικό κόστος της μετάπτωσής τους στα δικά του συστήματα.
Όπως αποκαλύπτει η ΤτΕ στην ανακοίνωσή της, στο πλαίσιο των διαδικασιών μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης διερεύνησε το ενδιαφέρον και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων. Προέκρινε, ωστόσο, τη μεταβίβασή τους στην ΕΤΕ, μετά από σχετική πρόταση της τελευταίας. Αξίζει να αναφερθεί πως οι καταθέσεις του Ομίλου της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν στο 9μηνο του 2022 στα 55,7 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις στις διεθνείς δραστηριότητες παρέμειναν αμετάβλητες σε 1,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 53,9 δισ. ευρώ.
Ως προς τους περίπου 45 εργαζόμενους της Olympus Bank (διέθετε τρία καταστήματα σε Δράμα, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη), η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει πως «θα μεριμνήσει να συζητήσει με τον ειδικό εκκαθαριστή για θέματα που τους αφορούν».
Διαβάστε ακόμη
Έρχεται η ώρα για τους φετινούς ελέγχους στα ακίνητα τύπου Airbnb
Στις ράγες τo νέο project της Noval στο Μετς – Επένδυση άνω των €8 εκατ. (pics)