Πωλητήρια σε Vivartia και Attica Group ετοιμάζεται να βάλει η Τράπεζα Πειραιώς, στην περίπτωση που τις επόμενες ημέρες λήξει και τυπικά χωρίς αποτέλεσμα η διαπραγμάτευση για την αναχρηματοδότηση της MIG. Η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων της MIG με τα funds Farallon και Oak Hill λήγει τυπικά στις 15 Νοεμβρίου.
Ωστόσο η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο καθώς έχουν παρουσιαστεί σοβαρές προκλήσεις, με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να χαλάσει η συμφωνία παρά να ολοκληρωθεί.
Η Τράπεζα Πειραιώς, ως η μεγαλύτερη μέτοχος και πιστώτρια της MIG, συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές και να μην τερματιστεί άδοξα η συμφωνία με τα funds. Ταυτόχρονα όμως, επειδή το αδιέξοδο είναι ορατό, έχει προετοιμαστεί να εφαρμόσει plan b. Ήδη έχει λάβει από το διοικητικό συμβούλιο έγκριση ώστε να χρηματοδοτήσει η ίδια τη MIG για να αποπληρωθεί ομολογιακό δάνειο 142 εκατ. ευρώ που κατέχει η Fortress. Το συγκεκριμένο δάνειο που η Fortress είχε αγοράσει από τη Eurobank λήγει την προσεχή Τετάρτη και συνοδεύεται από εγγυήσεις για το 51% της Attica Group και το 48% της Vivartia.
Η Πειραιώς υποχρεώνεται να αναχρηματοδοτήσει το δάνειο της Fortress ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο των εγγυήσεων και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί την πώληση θυγατρικών της MIG. Φυσικά η τράπεζα για να αυξήσει περαιτέρω τη δανειακή της έκθεση στη MIG θα χρειαστεί να εξασφαλίσει και το πράσινο φως του SSM. Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει και διοικητικές εξελίξεις στον όμιλο της MIG.
Farallon και Oak Hill είναι σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για να χρηματοδοτήσουν με 300 εκατ. ευρώ τη MIG.
H τελευταία με τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα πλήρωνε το δάνειο των 142 εκατ. της Fortress, όπως και αυτό των 86 εκατ. της Πειραιώς. Μαζί με τους οφειλόμενους τόκους το ποσό θα ήταν πάνω από 250 εκατ., ενώ το υπόλοιπο θα το διαχειριζόταν η MIG. Να σημειωθεί ότι η Fortress έχει δώσει συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή του δανείου και είναι χαρακτηριστικό ότι η αγορά του έγινε πριν από πέντε χρόνια στα 150 εκατ. και το οφειλόμενο ποσό έχει μειωθεί μόλις στα 142 εκατ. ευρώ.
Βάσει του σχεδίου που συζητείται, Farallon και Oak Hill θα δανείσουν 200 εκατ. ευρώ το πρώτο και 100 εκατ. το δεύτερο, ενώ θα τοποθετήσουν και δύο μέλη στο Δ.Σ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο του δανείου συνολικά πλησιάζει το 11% και υπό ορισμένες ακραίες προϋποθέσεις θα μπορεί να αυξηθεί έως και 17%. Η διοίκηση της MIG υπολογίζει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει στη συγκεκριμένη δανειακή επιβάρυνση και εκτιμά ότι με τη συμφωνία θα έχει μια πολύτιμη χρονική περίοδο τριών ετών, στη διάρκεια της οποίας οι αξίες των επιχειρήσεων του ομίλου θα ανατιμηθούν.
Το πρόβλημα που, όπως φαίνεται, οδηγεί τη συμφωνία σε ναυάγιο συνδέεται κυρίως με τις εγγυήσεις που ζητούν τα funds. Για να δανείσουν τα 300 εκατ. Farallon και Oak Hill ζητούν ως εγγύηση δικαίωμα πρώτης προσημείωσης για το 100% των μετοχών σε Vivartia και Attica Group, οι οποίες απελευθερώνονται μετά την πληρωμή των 250 εκατ. για τα δάνεια των Fortress και Πειραιώς. Τα δύο funds, από την πλευρά τους, δικαίως αξιώνουν ισχυρές εγγυήσεις γιατί δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν στις επιτροπές τους ότι το μισό δάνειο δεν φέρει εγγυήσεις.
Αλλά και η Τράπεζας Πειραιώς, από την πλευρά της -και με δεδομένο ότι αν γίνει η συμφωνία τα δάνεια της μητρικής MIG προς την Πειραιώς θα υποχωρήσουν στα 390 εκατ.-, θέλει να διατηρήσει εγγυήσεις έναντι των χρηματοδοτήσεών της ώστε να προστατέψει αποτελεσματικότερα τα δικαιώματα των μετόχων της. Το ζήτημα των εγγυήσεων δεν είναι δυνατόν να ξεπεραστεί, τουλάχιστον με τη δομή της συναλλαγής που συζητείται σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου της MIG είναι 1,45 δισ. ευρώ.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η εφαρμογή ενός plan b είναι μονόδρομος για την Τράπεζα Πειραιώς. Πάντως η πώληση των θυγατρικών, και ιδιαίτερα της Vivartia, δεν φαίνεται ότι θα είναι δύσκολη, ούτε και χρονοβόρα διαδικασία, εφόσον φυσικά η Πειραιώς το αποφασίσει. Υπενθυμίζεται ότι για τη Vivartia είναι δεδομένο το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματικών κέντρων. Υπάρχουν επενδυτές όπως η Emma Capital που έχουν εκδηλώσει εγγράφως την προσφορά τους, αλλά και ενδιαφερόμενοι που κινούνται στο παρασκήνιο αναζητώντας τις κατάλληλες συμμαχίες όπως ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη.
Η Emma Capital ανήκει στον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Γίρι Σμετς, γνωστό στην Ελλάδα καθώς μέχρι πρότινος ήταν από τους βασικούς μετόχους του ΟΠΑΠ. Η πρόταση που έχει καταθέσει -και η οποία προφανώς θα αναπροσαρμοστεί μετά τα νέα δεδομένα- προβλέπει για τη Vivartia καθαρό ποσό εξαγοράς 200 εκατ. με ταυτόχρονη αγορά αντί 90 εκατ. δανείου 180 εκατ. και αναχρηματοδότηση των υπόλοιπων δανείων της, καθώς το σύνολο του δανεισμού της είναι 432,4 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα η Emma Capital δεσμεύεται ότι θα ενισχύσει το δίκτυο Ελλήνων παραγωγών, αλλά και τα σημεία πώλησης των προϊόντων.
Στο παρελθόν, ενδιαφέρον για τη ΔΕΛΤΑ (όχι για τη Vivartia που περιλαμβάνει Εverest, Goody’s κ.λπ.) είχαν εκδηλώσει δύο φορές και οι αδελφοί Σαράντη που έχουν τη γαλακτοβιομηχανία Ολυμπος. Επίσης, η ΜΙG έχει γίνει συχνά αποδέκτρια προτάσεων εξαγοράς για μεμονωμένες δραστηριότητες της Vivartia, όπως τα Εverest, η Μπάρμπα Στάθης κ.ά. Ο όμιλος της Vivartia το 2018 είχε ενοποιημένες πωλήσεις 606,6 εκατ. ευρώ (αύξηση 4,1%) και ενοποιημένα EBITDA 59,1 εκατ. ευρώ (αύξηση 4,8%), με αποτέλεσμα να παρουσιάσει καθαρά κέρδη ύψους 2,95 εκατ. από ζημίες 1,48 εκατ. το 2017.
Η πώληση της Attica Group είχε επιχειρηθεί ανεπιτυχώς δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Στον πρώτο διαγωνισμό είχαν ενδιαφερθεί η Fortress από κοινού με το European Special Opportunities της Goldman Sachs και στο δεύτερο η αμερικανική DK και το επενδυτικό κεφάλαιο της Goldman Sachs. Η Attica Group έχει τις εταιρείες Blue Star Ferries, Superfast Ferries και Hellenic Seaways. Το 2018 παρουσίασε καθαρά κέρδη 17,1 εκατ. ευρώ.