search icon

Τράπεζες

Οι τράπεζες ετοιμάζονται για τα stress tests και την επόμενη μέρα

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα οι επίσημες ανακοινώσεις - Στο τραπέζι οι αυξήσεις κεφαλαίου για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα - O SSM θα δώσει σε όσες τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια, έγκριση για να χρησιμοποιήσουν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία

Το επόμενο Σάββατο θα ανακοινωθούν επισήμως τα αποτελέσματα των stress tests. Οι τράπεζες περιμένουν τις τελικές ανακοινώσεις με σχετική ανακούφιση, καθώς όλες έχουν περάσει τη δοκιμασία.

Οι πληροφορίες θέλουν την Alpha Bank να προηγείται με σημαντική διαφορά από τις υπόλοιπες στον δείκτη κεφαλαίων Core Tier 1 στο δυσμενές σενάριο.

Έπονται η Εθνική και η Eurobank με μικρή μεταξύ τους διαφορά και ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς.

Στο μεταξύ, για την επόμενη μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests ετοιμάζονται οι τράπεζες.

Το καταστροφικό σενάριο αποκλείστηκε αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Ωστόσο, το αποτέλεσμα των stress tests δημιουργεί ένα νέο απαιτητικό περιβάλλον προκλήσεων για τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο SSM το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να εντείνει τις πιέσεις προς τις ελληνικές τράπεζες για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και γενικότερα της ενίσχυσης των ισολογισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, την καλύτερη επίδοση στο δυσμενές σενάριο φέρεται να έχει η Αlpha Bank, της οποίας ο δείκτης βασικών εποπτικών κεφαλαίων υποχώρησε στην περιοχή του 9,8%. Ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στο 6,9%. Επονται η Εurobank με 6,8% και η Πειραιώς με 5,9%. Είναι πιθανόν όμως να έχουν υπάρξει μεταβολές στις επιδόσεις των τραπεζών, όπως καταγράφονται από τις αρχικές πληροφορίες, καθώς μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις 5 Μαΐου μεσολαβεί τεχνική διαπραγμάτευση για ορισμένες παραδοχές.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες περνούν τη δοκιμασία, πέτυχαν καλές επιδόσεις και επιπλέον παρουσιάζουν σαφή εικόνα βελτίωσης σε σχέση με το παρελθόν. Η προσοχή έχει στραφεί στη στάση που θα τηρήσει ο SSM με την ολοκλήρωση της δοκιμασίας. Η εποπτεία έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της και δεν είναι αποσαφηνισμένες οι απαιτήσεις που θα τεθούν για κατάθεση κεφαλαιακών πλάνων. Από τα τεστ δεν προκύπτει ανάγκη να δοθούν capital plans από όλες τις τράπεζες. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τον SSM, στις περιπτώσεις όπου κρίνει ότι χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση, να παράσχει άδεια για χρήση των αναγκαίων χρηματοοικονομικών εργαλείων ώστε να δοθεί χρόνος να ωριμάσουν οι ενέργειες απομόχλευσης. Αν συνεχίζει να υφίσταται ανάγκη αύξησης κεφαλαίου, τότε να πραγματοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου κατά το 2019.

Ωστόσο, η ολοκλήρωση των stress tests διαμορφώνει νέες ισορροπίες στην τραπεζική αγορά, καθώς δημιουργεί το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τον SSM αύξηση κεφαλαίου όσες τράπεζες θα βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση. Στην αγορά εκτιμούν ότι είναι πιθανόν η σφραγίδα του SSM να δημιουργεί βάση για αυξήσεις κεφαλαίου με μικρό discount σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές των μετοχών. Αν το σενάριο επαληθευτεί, οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα επιτρέψουν στις τράπεζες «να αλλάξουν κατηγορία», υπό την έννοια ότι θα επιταχύνουν την αντιμετώπιση των προβληματικών χαρτοφυλακίων  και θα πολλαπλασιάσουν την ικανότητα παροχής νέων δανείων.

Το ενδεχόμενο αυξήσεων κεφαλαίου από τις τράπεζες που δεν θα έχουν κεφαλαιακή ανάγκη θα δημιουργήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και θα δώσει νέα περιθώρια χειρισμού των προβλημάτων. Στην αγορά εκτιμάται ότι για όσες επιλέξουν μια τέτοια στρατηγική θα υπάρξει προσφορά διαθέσιμων ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς θα αποτελέσουν την ύστατη κεφαλαιακή ενίσχυση προς τις τράπεζες που κλείνουν τον κύκλο των τελευταίων ετών. Οι εκτιμήσεις στην αγορά είναι ότι, αν τελικά εκδηλωθούν τέτοιες πρωτοβουλίες, θα επιδιωχθεί η άντληση ποσών της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση των stress tests και στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκεί ο SSM, τους επόμενους μήνες θα παρακολουθήσουμε επιτάχυνση των διαδικασιών απεμπλοκής των τραπεζών από συμμετοχές ή επιχειρήσεις με μεγάλη δανειακή έκθεση ή και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων.

Δηλαδή περιπτώσεις όπως οι πρόσφατες των Νηρέα, Σελόντα, Forthnet κ.ά. θα επαναληφθούν με μεγάλη πυκνότητα και σε διαφορετικές κλίμακες.

Exit mobile version