Πρόγραμμα ταχύτερης μείωσης του αναβαλλόμενου φόρου προκειμένου να μην δεχθούν εμπόδια από την εποπτεία στις διανομές προς τους μετόχους (μερίσματα και buy back) προετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Στους σχεδιασμούς τους περιλαμβάνεται ταχύτερη απόσβεση- απομείωση του αναβαλλόμενου φόρου κατά πλέον του 65% και το ποσοστό αυτό μπορεί να οδηγηθεί και στο 70% αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία.
Αν και πληθαίνουν οι φωνές που ξεκαθαρίζουν πως ο DTC (αναβαλλόμενος φόρος) είναι ανεξάρτητος από μερίσματα και τις λοιπές διανομές, αρκεί οι ελληνικές τράπεζες να διασφαλίζουν την ισχυρή κερδοφορία τους, εν τούτοις ο SSM σχεδόν πάντα μπαίνει στη διαδικασία να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση.
Πως θα απομειωθεί γρηγορότερα ο DTC
O αναβαλλόμενος φόρος στην παρούσα φάση ανέρχεται σε 12,5 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες . Η ετήσια απόσβεσή του στο πλαίσιο της κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι 750 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί από 150 έως 200 εκατ. ευρώ σε κάθε μία από τις συστημικές τράπεζες.
Με αυτούς τους ρυθμούς απόσβεσης αναμένεται η ολοκλήρωση της απομείωσης να συντελεστεί στις αρχές της δεκαετίας του 2040.
Ομως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα για γρηγορότερη απόσβεση και προετοιμάζονται να εκχωρήσουν γι’ αυτόν τον σκοπό άλλα 500 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η απομείωση του DTC θα κινείται στα 1,250 δισ. ευρώ ίσως και περισσότερο λένε κάποιες πηγές. Στόχος είναι ο αναβαλλόμενος φόρος να πάψει να υπάρχει στις αρχές της δεκαετίας του 2030 εφόσον οι συνθήκες και η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων το επιτρέψει.
Η εθνική οικονομία δίνει περιθώρια ταχύτερης απόσβεσης
Πρόσφατα σε άρθρο του LEX των Financial Times μεταφερόταν η άποψη της Autonomus πως τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών δικαιολογούν και διανομές της τάξης του 70% στους μετόχους τους και πως το ισπανικό μοντέλο, εν λειτουργία και αποδεκτό από τον επόπτη το αποδεικνύει αυτό.
Και όλα αυτά γιατί οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης συνεχίζουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις έναντι των αντιστοίχων της Κεντρικής Ευρώπης.
Ειδικά δε στην χώρα μας όπως υποστηρίζουν όλες οι εκθέσεις των raters αναμένεται οικονομική ανάκαμψη μεγαλύτερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης η οποία επηρεάζει και επηρεάζεται από τις τράπεζες, εξού και οι συνεχείς αναβαθμίσεις του κλάδου.
Η αναγκαιότητα
Και επειδή οι τράπεζες νιώθουν την καυτή ανάσα του ανταγωνισμού σε επίπεδο κεφαλαιαγορών, άλλωστε τα φθηνά κεφάλαια είναι εκείνα που διασφαλίζουν την κερδοφορία- αυτός και είναι ο λόγος που τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θέλουν να διασφαλίσουν την άδεια του εκδότη για υψηλές διανομές. Οι περισσότερες εκ των τραπεζών μιλούν για μερίσματα 40% έως και 50% τις προσεχείς χρήσεις. Για την ακρίβεια οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξαγγείλει διανομές στους μετόχους τους έως 50% των κερδών μέχρι το 2026.
Παράλληλα ακόμη και στο ίδιο το χρηματιστήριο ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και εντείνεται με την παρουσία άλλων τραπεζών όπως αυτή της Τράπεζας Κύπρου η οποία θα εισαχθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με πολύ μεγάλες προσδοκίες αναφέρουν οι πηγές.
Στην Ελλάδα, οι μετοχές των τραπεζών έχουν διπλασιαστεί κατά μέσο όρο από τα τέλη του 2022. Το κόστος χρηματοδότησης μειώνεται διαρκώς για τις τράπεζες.
Το επόμενο σκέλος της ανάκαμψής των τραπεζών τους θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο μπορούν αυτές να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους τους αναφέρουν διεθνείς αναλυτές.
Ετσι λοιπόν το τελευταίο κατάλοιπο της κρίσης θα πρέπει να εκλείψει και αυτό δεν είναι άλλο από τον αναβαλλόμενο φόρο.
Διαβάστε ακόμη
Μπάμπης Βωβός: Η συνέχεια των σφυριών και η… μη διαδοχή (pics)
ΔΕΘ: Ποιοι θα δουν αυξήσεις μόνιμες αυξήσεις αποδοχών το 2025 και ποιοι έκτακτα επιδόματα φέτος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ